Αρχική » » Η «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΛΑΤΕΣ» ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΛΑΤΕΣ» ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Έχει περάσει λίγο παραπάνω από αιώνας από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων κι η περιοχή μας αντιμετωπίζει και πάλι τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης του σκληρού προσώπου των εθνικισμών μέσω του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, που απειλεί με ανάφλεξη όλη τη Χερσόνησο. Τα πρόσφατα γεγονότα προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ενώ η οικονομικά αδύναμη Ελλάδα, που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια παθη­τική στάση, προσπαθεί να ενεργοποιηθεί με σκοπό την ειρηνική διατήρηση του status quo στα Βαλκάνια και την προά­σπιση των ζωτικών της συμφερόντων. 

Το θράσος των Αλβανών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που είδαν το φως...
της δημοσιότητας, τα Τίρανα προέβησαν σε έντονο διάβημα προς την Αθήνα μέσω του Έλληνα πρεσβευτή στην αλβανική πρωτεύουσα το προηγούμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με το οποίο ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο. Η αλβανική πλευρά στο διάβημά της ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ ζήτησαν τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Αλβανοί αμφι­σβητούν με αυτό τον ξεκάθαρο τρόπο τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. 

Για τους χάρτες των ερευνών, που θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Ιωάννινα, δεν είχε εγερθεί κανένα ζήτημα από τη γείτονα όταν τους παρουσίασε το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Μανιάτης. Προκαλεί, λοιπόν, μεγάλα ερωτήματα για ποιο λόγο η κυβέρνηση του Έντι Ράμα προχώρησε σε μια τόσο επιθετική κίνηση, γνωρίζοντας καλά ότι όποτε στο παρελθόν η χώρα του έπραττε κάτι ανάλογο βρισκόταν πάντοτε χαμένη. 

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο σε πλήρη εφαρμογή 

Το διάβημα προς την Ελλάδα, που μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι αράδες δεν έχει διαψευστεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έρχεται να συμπληρώσει τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ στις 9 και 10 Μαΐου - είχε γίνει εκτενής ανάλυση στο προηγούμενο τεύχος των «Επικαίρων». Δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ συγκρούονταν με ένοπλους Αλβανούς επί ώρες με απολογισμό είκοσι δύο νεκρούς -οκτώ αστυνομικούς και δεκατέσσερις «τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί η αστυνομία. Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, όπως η εφημερίδα Ντβένικ, επισήμαναν ότι δέκα μέρες μετά επικρατούσε αλαλούμ ως προς τον αριθμό των νεκρών «τρομοκρατών». Ενώ η αστυνομία της ΠΓΔΜ αρχικά είχε ανακοινώσει ότι είχαν σκοτωθεί δεκατέσσερις, η Εισαγγελία του Κουμάνοβο σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι νεκροί «τρομοκράτες» ανέρχονταν στους δέκα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αλλαγή στον αριθμό των νεκρών «τρομοκρατών» εγείρει μεγάλα ερωτήματα και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι υποστηρίζεται πως οι τέσσερις νεκροί που λείπουν από τη δεύτερη ανακοίνωση δεν είναι ούτε Κοσοβάροι ούτε πολίτες της ΠΓΔΜ, αλλά εκπαιδευτές από άλλες χώρες. Υπογραμμίζεται δε ότι στη λίστα με τα ονόματα των «τρομοκρατών» δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό του Μαυροβούνιου στον οποίο αναφέρθηκε το ρωσικό ΥΠΕΞ. 

Ο πρώην ηγέτης του UCK και νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI στην ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «η "Μεγάλη Αλβανία" δεν αποτελεί πρότζεκτ για τους Αλβανούς»! Ωστό­σο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχει φροντίσει να τον διαψεύσει, αφού με επανειλημμένες δηλώσεις του προϊ­δέασε την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις προθέσεις του, λέγοντας ότι «η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη». Συνέχισε δε την έμμεση απειλή του με το ερώτημα αν αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια φυσική και κατανοητή απ' όλους διαδικασία, ή θα πραγματοποιηθεί ως μια αντίδραση στην τύφλωση ή οκνηρία της ΕΕ. Στο πλευρό του βρισκόταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος υπεραμύνθηκε των δηλώσεων Ράμα, υποστηρίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν απειλή! 

Ο επικίνδυνος ρόλος Ουάσιγκτον - Άγκυρας 

Όσο κι αν προσπαθούν οι Αμερικανοί ιθύνοντες να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για την ειρηνική συνύπαρξη στη Βαλκανική κι ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το «έγκλημα», δεν μπορούν να κρύψουν τη διαχρονικά ευμενή στάση τους απέναντι στην Αλβανία και, γιατί όχι, στις αλυτρωτικές επιδιώξεις των Αλβανών της ευρύτερης περιοχής. Η πολιτική της «ανησυχίας» και της «αποκατάστασης του ήρεμου κλίματος» που έχει υιοθετήσει όταν πρόκειται για επιθετικές κινήσεις του αλβανικού στοιχείου είναι πρόδηλη της στρατηγικής τους. Δεν φαίνεται να τους πτοούν ούτε καν εκθέσεις της CIA, κατά τις οποίες, σύμφωνα με τη σέρβική εφημερίδα Kurir, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Αλβανούς και η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπά στους σχεδιασμούς για «Μεγάλη Αλβανία», τότε θα δημιουργηθεί ορθόδοξη συμμαχία από την Ελλάδα, τη Σερβία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Μια εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σερβία και Βουλγαρία, πάντως, έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε Αλβανία, Κόσοβο και ΠΓΔΜ. 

Ο έτερος μεγάλος υποστηρικτής της Αλβανίας, η Τουρκία, φροντίζει να δίνει δυναμικά το «παρών» στην περιοχή. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του κόμματος των «Τσάμηδων» (PDIU), πρω­τοβουλία που μπορεί να εκληφθεί μονάχα ως κίνηση στήριξης των επιδιώξεων των «Τσά­μηδων» σε σχέση με την Ελλάδα και δημιουργίας μετώπου απέναντι στη χώρα μας. Όσον αφορά δε στην υποτιθέμενη δυσαρέσκεια Αλβανών αξιωματούχων για τις δηλώσεις Ερντογάν εναντίον της δράσης του κινήματος Γκιουλέν στην Αλβανία, πρόκειται απλά και για επίδειξη δύναμης και πράξη συνετισμού προς τους «αδελφούς» του Αλβανούς. 

Η αντίδραση της Ελλάδας 

Σε αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα η Αθήνα καλείται να επιδείξει πυγμή και ευελιξία, τη στιγμή, μάλιστα, που πιέζεται αφόρητα από τους δανειστές της. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τηρεί στάση αναμονής, διευρύνοντας τον κύκλο επαφών του, ενώ ταυτόχρονα είναι βαθιά προβληματισμένος για την παρουσία του ή μη στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών στης Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα λάβει χώρα στα Τίρανα την Παρασκευή 22 Μαΐου. Ερώτημα αποτελεί ποια στάση θα τηρήσει και ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP στις 26 Μαΐου. Όπως και να 'χει, η εκτράχυνση της κατάστασης, που επιδεινώνεται κι από την κυβερνητική κρίση στα Σκόπια, μόνο κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί στο έτσι κι αλλιώς ρευστό βαλκανικό τοπίο... 

«Χαίρομαι που με υποτιμάς τόσο πολύ»... 

Ο Έντι Ράμα είναι αγχωμένος, κι αυτό φαίνεται. Ενόψει των δημοτικών εκλογών της 21ης Ιουνίου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές τη Χιμάρα το τελευταίο δίμηνο προκειμένου να στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Γκέργκι Γκόρο, ο οποίος είχε εκλεγεί με τη σημαία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2011. «Θα πάρω τη Χιμάρα οπωσδήποτε», πληροφορούνται τα «Επίκαιρα» πως είπε ο κ. Ράμα απευθυνόμενος στον υποψήφιο δήμαρχο της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ, Φρέντη Μπελέρη, για να λάβει την «πληρωμένη» απάντηση από τον τελευταίο: «Χαίρομαι που με υποτιμάς τόσο πολύ»... 

Ο Αλβανός πρωθυπουργός φέρεται, μάλιστα, να απείλησε τους Χιμαριώτες πως σε περίπτω­ση που δεν εκλέξουν τον κ. Γκόρο δεν θα προχωρήσουν τα έργα για τη βελτίωση του κάκιστου συστήματος ύδρευσης, το οποίο αναγκάζει σήμερα τους κατοίκους της πόλης να προτιμούν τα εμφιαλωμένα νερά από το νερό της βρύσης. 0 χιμαριώτικος ελληνισμός, ωστόσο, στο σύνολό του δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς, όπως φάνηκε κι από την αθρόα προσέλευσή του στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Μπελέρη στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή. 

Κομβική, εξάλλου, θεωρείται από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις η αυτοδιοικητική μάχη στον Δήμο Κονίσπολης, όπου το «τσαμικό» κόμμα του PDIU παλεύει με νύχια και με δόντια να κερδίσει με δικό του συνδυασμό, εκμεταλλευόμενο την ισχυρή παρου­σία του στην περιοχή και τις αλλαγές σκοπιμότητας που επήλθαν με τον πρόσφατο αλβανικό «Καλλικράτη». Έχει στο πλευρό του, άλλωστε, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία υποδαύλισε αστεία και ιστορικώς ξεπερασμένα θεωρήματα περί «γενοκτονίας» των «Τσάμηδων» από τους 'Έλληνες. 

Γιάννης Συμεωνίδης
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-21-27/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger