Αρχική » » Η νέα ΜΟΜΑ στήριγμα της κοινωνίας

Η νέα ΜΟΜΑ στήριγμα της κοινωνίας


 Ο Πάνος Καμμένος εγκαινίασε πρόσφατα τη νέα υπηρεσία. 
 Πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου με χρώμα... ελληνικό και κοινωνικό.

Της Γεωργίας Ε. Καλαίμη*

Η πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να επανασυστήσει τη ΜΟΜΑ (Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης), με νέα δομή και νέο όνομα (ΔΙΔΕΡΓΩΝ - Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού) έδωσε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να καταλάβει το τεράστιο έργο που προσέφεραν οι Ένοπλες Δυνά­μεις σε ολόκληρη την ελληνική επικρά­τεια, μετά τον πόλεμο. 

Οι ΜΟΜΑ πρωτοσυστάθηκαν τη δε­καετία του '50, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που άφησε την Ελλάδα...
-και ιδί­ως την ελληνική ύπαιθρο- αποδυναμω­μένη και κατεστραμμένη. Υπάγονταν και εντάσσονταν στη ΣΥΚΕΑ (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκροτήσεως), μοιρασμένες στα 7 μεγα­λύτερα ελληνικά κέντρα: 1η Ιωαννίνων, 2η Λαρίσης, 3η Θεσσαλονίκης, 4η Λαμί­ας, 5η Πάτρας, 6η Αττικής και 7η Κρήτης. Αποτελούσαν μεγάλες ομάδες στρατιω­τών από όλα τα σώματα, με μηχανήματα και οχήματα όλων των ειδών και σκοπό την ανασυγκρότηση της χώρας. 

Η ΜΟΜΑ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΙΑ ΩΣ ΟΛΑΚΕΡΑ ΧΩΡΙΑ 

Το κατασκευαστικό τους έργο υπήρξε πολυποίκιλο και κυρίως κοινωνικό και κοινωφελές. Ανιδιοτελές και ανθρωπι­στικό. Σε μια εποχή, κατά την οποία δεν υπήρχαν μεγαλοεργολαβίες, ιδιωτικοποιήσεις, οικονομικά συμφέροντα και κυνήγι χρήματος, οι Έλληνες στρατιώτες καλούνταν να υπηρετήσουν τη θητεία τους και παράλληλα να συνδράμουν με ουσιαστικό έργο. Περισυλλογή και εξουδετέρωση ναρκών, διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, κατασκευές γεφυρών, λιμένων, αεροδρομίων (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας), δικτύων υδροδότησης και σπιτιών (το χωριό Καλλίκωμο στην Ηλεία με τα όμοια σπίτια είναι άλλο ένα σπουδαίο έργο της ΜΟΜΑ μετά τους σεισμούς του 1965. 

Επίσης, χτίστηκαν εκκλησίες και σχολεία, η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αντιπλημμυρικά, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη την Ελλάδα προς αξιοποίηση αμέτρητων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, πραγματοποιήθηκαν ακόμα από τις Μ.Ο.Μ Α. που ήταν παρούσες σε κάθε περίπτωση ανάγκης. Ακόμα και οικισμοί για την αποκατάσταση των Παλιννοστούντων Ποντίων φτιάχτηκαν. 

Το Μάρτιο του 1992, με το νόμο 2026 (άρθρο 18), η ΣΥΚΕΑ και όλες οι υπαγόμενες σε αυτή μονάδες ΜΟΜΑ καταργήθηκαν. Ο μηχανικός εξοπλισμός τους διατέθηκε στους νομούς και τα νομαρχιακά ταμεία. Το πολιτικό τους προσωπικό μετατάχθηκε ή μεταφέρθηκε ως πλεονάζον. 

Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

23 χρόνια μετά, στην ιστορική σχολή του Μηχανικού στο Λουτράκι, ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος εγκαινίασε ένα μεγάλο εθνικό έργο: τη Διακλα-δική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού, ΔΙΔΕΡΓΩΝ. Στόχος της σύγχρονης αυτής υπηρεσίας είναι η επαναφορά των Ενό­πλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του λαού, προσαρμοσμένη όμως στις νέες απαιτήσεις. Οι δυο νέες μονά­δες ΜΟΜΑ, που θα ονομάζο­νται «Κυρά της Ρώ» και «Κυρά των Μαρασίων», θα έχουν έ­δρα σε Αθήνα και Θεσσαλονί­κη, θα αναλαμβάνουν αποστο­λές ανάλογα με τις δυνατότητές τους, πάντα υπέρ του κοινωνι­κού συνόλου, και θα συμπλη­ρώνουν τον ιδιωτικό τομέα. 

Το ανθρώπινο δυναμικό της νέας ΜΟΜΑ θα συγκροτείται με απόσπαση των εξειδικευμένων -στον τομέα των έργων- στρατεύσιμων (χειριστών μηχανημά­των, μηχανικών και αρχιτεκτόνων) από τις επόμενες Σειρές Κατάταξης και από όλα τα όπλα. Μάλιστα, το πρώτο έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο νησί της Ικαρίας για την αποκατάσταση τμήματος οδικού δικτύου του νησιού και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. 

Το έργο της νεοϊδρυθείσας ΔΙΔΕΡΓΩΝ, ως μέσο κοινωνικής προσφοράς, συσπειρώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις με την κοινωνία, υποστηρίζει τον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες και ενισχύει την κυρία και πρωταρχική απο­στολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που είναι η διαφύλαξη της εθνικής ανε­ξαρτησίας, της άμυνας και της ασφάλει­ας της Ελλάδας. 

*Η Γεωργία Ε. Καλαίμη είναι Πολιτικός Επιστήμων 
(ΤΟ ΧΩΝΙ-24/05/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger