Αρχική » » Μηνύματα με αποδέκτες εντός και έκτος συνόρων

Μηνύματα με αποδέκτες εντός και έκτος συνόρων


Πώς σχολιάζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τα εθνικά θέματα. 

Με ανοιχτό το σύνολο των εθνικών μετώ­πων -ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό- και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες στην οικονομία, στη διπλω­ματία και στη στρατηγική, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει την εξής συμβουλή στους εθνικούς διαπραγματευτές: 

«Απέφευγε τα ψέματα και δημιούργησε κλίμα εμπι­στοσύνης. Τα ψεύδη, αναπόφευκτα, αργά ή ...
γρήγορα, αποκαλύπτονται. Η πλέον σημαντική ιδιότητα ενός δια­πραγματευτή είναι η αξιοπιστία του. Οι υποσχέσεις που δίδονται πρέπει να τηρούνται». Ειδικότερα, όσον αφο­ρά τις διακρατικές σχέσεις, ο στρατηγός Κωσταράκος επισημαίνει ότι ισχύει και σήμερα η κλασική, ρεαλιστι­κή ελληνική σκέψη του Θουκυδίδη, σύμφωνα με τον οποίο η στρατηγική μεταξύ των κρατών επιβάλλεται από την τιμή, το συμφέρον και τον φόβο, όπου τελικά «ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του». Και συνεχίζει: «Οι Οργανισμοί που συμμετέχουμε δεν είναι, πλέον, fora ανταλλαγής απόψεων. Είναι πε­ρισσότερο μια αρένα, όπου οι "σύμμαχοι" επιλύουν τις διαφορές τους. Ασφαλώς, όταν παίρνουμε από κάποι­ους, τους χρωστάμε. Η διαπραγμάτευση είναι "δούναι και λαβείν". Και στις συναλλαγές ξέρουμε ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι, όταν όλοι είναι κερδισμένοι». 

Το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εί­πε στους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνει στην πολιτική ηγεσία βασικές στρατηγικές, στρατιωτικών επιλογών, που θα πρέπει να είναι συμβατές με βασικές αρχές, όπως: 

1. Η στρατηγική είναι ιεραρχική. Η εθνική στρα­τιωτική στρατηγική είναι μία εκ των συνιστωσών της εθνικής στρατηγικής. Πηγάζει, δηλαδή, ευθέως από τις επιταγές της κυβέρνησης. 
2. Η στρατηγική έχει ολιστικό χαρακτήρα. Δεν υφί­σταται αυτόνομη και αυτονομημένη στρατιωτική στρα­τηγική. 
3. Η στρατηγική έχει κόστος. Δεν παραβλέπεται ότι από κάθε στρατηγική αναδύονται κίνδυνοι. Αυτούς πρέπει να τους υπολογίσουμε και τους υπολογίζουμε με το μοντέλο που προβάλλεται. 
4. Η στρατηγική πρέπει να προβλέπει και να προ­λαμβάνει. 

«Η Ελλάδα», επισημαίνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «απο­τελεί πηγή σταθερότητας και "πάροχο ασφαλείας" (security provider) σε μια γεωγραφική περιοχή στην οποία συσσωρεύονται "καταναλωτές ασφαλείας" (security consumers). Η γεωγραφική θέση της, η ιστορι­κή της πορεία σεβασμού των παγκοσμίως αναγνωρι­σμένων αρχών και αξιών και η ισχύς της τής προσδί­δουν αναγνώριση στους διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει. Κάτι το οποίο διαπιστώνω τακτι­κά σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά και σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου πρόσφατα προσκλήθηκα να συμμετάσχω, ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας που προσφέρει στις αποστολές του Οργανισμού. Απαιτείται, όμως, προ­σπάθεια και επαγρύπνηση». 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του αρ­χηγού ΓΕΕΘΑ στο Σκοπιανό, επισημαίνοντας ότι «απειλή για τη χώρα αποτελεί η αλυτρωτική ρητορική των Σκοπίων, εκφραζόμενη με ποικίλους τρόπους. Η στρατηγική της Ελλάδας επί του παρόντος περιλαμβά­νει τον αποκλεισμό της ένταξης της χώρας αυτής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, πριν από τη διευθέτηση του θέματος του συνταγματικού της ονόματος χωρίς τη λέξη ή παράγωγα της λέξης "Μακεδονία"». 

Χρήστος Α. Καπούτσης 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-09/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger