Αρχική » » «Γεράκια» πάνω από το Αιγαίο

«Γεράκια» πάνω από το Αιγαίο


Η 114 Πτέρυγα Μάχης, με τα μοναδικά Mirage 2000-5 και τα όπλα τους. 
Όλα όσα είδαν και άκουσαν τα «Π» από τους επικεφαλής αξιωματικούς στην Τανάγρα. 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ 
Isblaveris@gmail.com 

Πολλοί ειδικοί, στην Ελ­λάδα και στο εξωτερι­κό, υποστηρίζουν ότι το «μυστικό όπλο» της Πο­λεμικής μας Αεροπορί­ας είναι η 114 Πτέρυ­γα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Και αυτό όχι γιατί υπάρχουν «υπερ-απόρρητα» μυστι­κά όπλα η εγκαταστάσεις. Ο λόγος είναι ότι στη συγκεκρι­μένη βάση και Μονάδα επιχειρούν τα μοναδικά Mirage 2000-5, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό «βλήμα πλεύσεως» (cruise) τύπου SCALP- NG, καθώς και τα παλαιότερα, αλλά πάντα αξι­όπιστα, Mirage-2000 BGM/EGM, οι φημισμέ­νοι «Αντικατοπτρισμοί του Αιγαίου», ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων F16άρηδων, με το φονικό βλήμα ΑΜ-30 Exocet εναντίον θαλάσσιων στόχων επιφανείας... 

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επισκέφθηκαν τη βάση και συνομίλησαν με τον διοικητή της καθώς και τους διοικη­τές των δύο Μοιρών, της 331 και 332 Μοίρας Παντός Καιρού, ενώ είχαν και το προνόμιο να παρακο­λουθήσουν την προ πτήσεως ενημέ­ρωση (briefing) μιας εκπαιδευτικής αποστολής «ναυτικής κρούσεως», όπως ονομάζεται, της 332, εναντί­ον «εχθρικών» ναυτικών στόχων στο Αιγαίο. «Τα αεροσκάφη Mirage 2000 και Mirage 2000-5, σε συν­δυασμό με τα όπλα που φέρουν, τα SCALP-NG, τα Exocet και τα MICA, καθιστούν τα μαχητικά μας το “κρυ­φό χαρτί" της Αεροπορίας μας», μας λέει ο διοικητής της 114 Π.Μ., ταξίαρχος (1) Αθανάσιος Σαββόπουλος και προσθέτει: «Εδώ έχουμε στρα­τηγικό όπλο. Εδώ έχουμε ναυτικό όπλο και τα Mirage, που δεν έχει ο αντίπαλος, ενώ η βάση μας είναι πε­ρίπου στο κέντρο του FIR Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Με τον διοικητή της 114 Π.Μ. πήγαμε στην 332 Μοίρα «Γεράκι» με διθέσιο αε­ροσκάφος, το οποίο θα πετούσε αυ­τός με έναν νεαρό υποσμηναγό, τον οποίο και θα αξιολογούσε. «Έκανε κάτι και θα περάσει από αξιολόγη­ση, διοικητή;», τον ρώτησα, για να λάβω την αποστομωτική απάντηση. «Όχι βέβαια. Απλώς εγώ, ως διοικη­τής, πρέπει να γνωρίζω επακριβώς τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πιλότων μου και έτσι πετώ μαζί τους, ιδίως με τους νέους». 

Ο ΜΟΙΡΑΡΧΟΣ. «Η ρεαλιστική εκπαίδευση, έτσι όπως ακριβώς θα κληθούμε να επιχειρήσουμε, αν ποτέ αυτό απαιτηθεί, ο λεγόμενος "ρυθμός μάχης”, με συνεχείς εξό­δους, ημέρα και νύχτα, είναι αυτό που επιζητούμε τόσο για τους ιπταμένους μας όσο και για τους τεχνικούς της Μοίρας», μας εξη­γεί ο διοικητής της 332 Μοίρας, αντισμήναρχος Κώστας Χριστοφιλόπουλος. «Αυτά είναι τα δι­δάγματα από την πρό­σφατη άσκηση “Ηνίοχος 2015“ και αυτά εφαρμό­ζουμε και εμείς σε επίπε­δο Μοίρας. Σε λίγο θα παρακολουθήσετε ένα briefing για μια καθαρή αποστολή ναυτικής κρούσης στο Αιγαίο Το βλήμα εναντίον πλοίων επιφανείας Exocet, που έχουμε εμείς, αλλά όχι και ο αντίπαλος, είναι τεράστιας σημασίας και η χρήση του μπορεί να επιφέρει ανατροπή στο Αιγαίο. Αν τις πρώτες ώρες μιας σύγκρουσης ο αντίπαλος χάσει δυο-τρεις μεγά­λες μονάδες επιφανείας, έχασε και το παιχνίδι. Αν κερδίσεις τον ναυ­τικό πόλεμο στο Αιγαίο, τότε κέρδι­σες το παιχνίδι», μας λέει με έμφα­ση ο μοίραρχος. 

Το briefing και οι εκπλήξεις 

Η παρακολούθηση του briefing ήταν μια μοναδική εμπει­ρία, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να αποδοθεί, για πολλούς λόγους. Οι λεπτομέρειες είναι αμέτρητες, καθώς υπολογί­ζονται τα πάντα και ταυτοχρόνως σε κάθε πρόβλημα προτείνεται η λύση. Ο σχηματισμός αποτελείται από τρία μονοθέσια μαχητικά. Τακτικός διοικητής του είναι ένας νεαρός υποσμηναγός, με εμπειρία τουλάχιστον επισμηναγού, που αναλύει τα πάντα. Φυσικός διοικη­τής είναι ο ίδιος ο αξι­ωματικός επιχειρήσε­ων της Μοίρας, δηλαδή ο υποδιοικητής της, επισμηναγός (I) Κ. Χαλάτσης, ο οποίος παρακο­λουθεί την ενημέρωση και επεμβαίνει εξαιρετι­κά σπάνια και μόνο για κάποια διευκρίνιση. Του το επισημαίνω λίγο αρ­γότερα και η απάντηση είναι απλή: «Οι νέοι αυ­τοί αξιωματικοί μας εί­ναι μόνοι τους με τα αε­ροσκάφη στο Αιγαίο και εκπαιδεύονται από πολύ μικροί να σχεδιάζουν και να ηγούνται μιας κανονι­κής αποστολής. Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι αξιωματικοί μας είναι και η δύναμή μας». Στην 331 Μοίρα ο διοικητής, αντι­σμήναρχος (I) Μιχάλης Πεταλάς μας λέει για την αποστο­λή της: «Η 331 μπορεί να εκτελεί αποστολές αέρος-αέρος αλλά και αέρος-εδάφους, επιφέροντας στρατηγικά πλήγματα με το SCALP. Εμείς είμαστε εκπαιδευμέ­νοι και στα δύο και πολύ εύκολα απογειώνε­σαι με τέτοια διαμόρφωση, φτάνεις στην άκρη του Αιγαίου, εξαπολύεις το SCALP και μετά συνεχίζεις σε αποστολές αεράμυνας. Έχουμε το εργαλείο και τα σχέδια για πολλές... εκ­πλήξεις!». 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-16/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger