Αρχική » » Το κοπή τη πίτα το Ποτάμι

Το κοπή τη πίτα το Ποτάμι


Σπουδαία ανάλυση των απεμπλουτισμένων λέξεων που γνωρίζει και μιλάει ο κυρ Σταύρος Θοδωράκης από την ενημερωτική ιστοσελίδα e-tetradio.gr

Ακολουθεί περιδέραιο με λεκτικά μαργαριτάρια που ξεστόμισε ο ποταμάρχης στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου. Η σταχυολόγηση και ο σχολιασμός από το e-tetradio.gr, που διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη συλλογή από «τα καλύτερα» του Σταύρου:

► Δεν μπορεί ο κύριος Θεοδωράκης να αποστηθίσει π.χ. τον κανόνα περί του τελικού «ν»; (το τελικό -ν παραμένει... όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από στιγμιαίο ή διπλό σύμφωνο: κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, ψ, ξ.) Εάν το είχε κάνει, θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μεγάλες αλλαγές «στη Παιδεία» -για τις οποίες ιδιαιτέρως μαχήθηκε χθες-, βάζοντας «ν» όπου χρειάζεται! («στηΝ Παιδεία», αγαπητέ κύριε Θεοδωράκη, όπως «τοΝ Τσίπρα», «τοΝ κατώτατο μισθό», «στηΝ πολιτική» και βέβαια «άΝθρωποι»!)

Πάμε και για τ' άλλα;

► «Φλερτάρουν με το ενδεχόμενο ότι είναι δύσκολα τα πράγματα». (Ισως να προτιμούσατε το «Να»; Αν και ούτε έτσι θα λέγαμε ότι είναι επιτυχές το νόημα...)

► «Υπάρχει το περιβάλλον της κόλασης. Και το περιβάλλον της κόλασης εμείς δεν διστάζουμε να πούμε ότι είναι ένα: το περιβάλλον της δραχμής». (Σαν το άσμα «μου 'παν πως σε είδαν / μ' άλλον, σε άλλο περιβάλλον».)

Καλλίγραμμο

► «Είπα ότι κάποιος φεύγει από την εξουσία και παράδειγμα αυτό είναι ο Βενιζέλος». (Δεν ξέρουμε για τον Βενιζέλο, σίγουρα έχει... φύγει το συντακτικό.)

► «Του είπα ότι έχετε κάνει καλλίγραμμο πτώμα την Ελλάδα...» (Για το καλλίγραμμο πτώμα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι εμείς, η ομορφιά του μιλάει από μόνη της.)

► «Εγώ τον κύριο Σημίτη τον είδα στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, στις επανασυνδέσεις να είναι παρών». (Εμείς για επανασυνδέσεις δεν ξέρουμε. Για αποσυνδέσεις πάλι, κάτι πήρε το αυτί μας.)

► «Εγώ δε μιλάμε γι' αυτό». (Γλώσσα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει. Στο Ποτάμι φαίνεται... «εγώ αποφασίζουμε».)

► «Η Ουγγαρία παίρνει παραπάνω λεφτά από την Ελλάδα από τους Αμερικανούς». (Ποιος παίρνει, ποιος δίνει και τι ωραίο πίνει.)

► «Έχουμε μάθει να λέμε εθνικά προβλήματα μόνο αν συμβεί κάτι στο Αιγαίο». (Ενώ εδώ κοντεύουμε να ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέραμε...)

► «Το πατριωτικό καθήκον δεν μπορεί να ορίζεται μόνο με το Κολοκοτρώνη και το Καραϊσκάκη». (Ή μήπως το «κολοκοτρώνι» και το «καραϊσκάκι»;)

Παναγιώτης Λιάκος
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger