Αρχική » » Τι προβλέπεται για τη συνυπηρέτηση

Τι προβλέπεται για τη συνυπηρέτηση


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. 

Δεδομένου ότι αυτό το διάστημα βγαίνουν οι μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται, ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί και προβληματίζει είναι η συνυπηρέτηση των στρατιωτικών με τον/τη σύζυγο που είναι τακτικός υπάλληλος ή υπάλληλος του ιδιωτικού δικαίου. Προβληματισμός διότι, στον σχετικό νόμο, υπάρχουν ορισμένα κενά, τα οποία κάθε άλλο παρά λύσεις δίνουν. 

Συγκεκριμένα, το θέμα της συνυπηρέτησης των στρατιωτικών των οποίων ο/η σύζυγος είναι τακτικός ...
υπάλληλος ή υπάλληλος ιδιωτικού δικαίου ρυθμίζεται και καθορίζεται με τον Ν. 2946/2001 στο Άρθρο 21, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον Ν. 4139/2013 στο Άρθρο 91. Σε αυτό προβλέπεται πως οι «τακτικοί υπάλλη­λοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αο­ρίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και εί­ναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβε­στικού, Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσω­πικού των Καταστημάτων Κράτησης, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά πα­ρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα, και, σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών, σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύ­ζυγος». 

Επίσης, προβλέπεται πως «η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση συναρμόδιων υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο». 

Η μερική ασάφεια του ανωτέρω νομικού πλαισίου είναι η κύρια αιτία για δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται. Σημειώνεται ότι το Άρθρο 21 του Ν. 2946/2001 αναφέρεται στην «περιοχή». 

Οι κατά τόπο διευθυντές των υπηρεσιών ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τον όρο «περιοχή». Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατά γράμμα ερμηνεία του υπόψη άρθρου οδήγησε στην ακύρωση, κατά την ουσία, του πνεύματος του νόμου, που είναι η συνυπηρέτηση. 

Ενδεικτικά έχουν παρουσιαστεί πε­ριπτώσεις «συνυπηρέτησης» για τις οποίες οι υπηρεσίες θεωρούν ότι εφαρμόστηκε η πρόβλεψη για συνυπηρέτηση για στρατιωτικό που υπηρετεί στην Κω, η σύζυγος του τοποθετήθηκε στη Λέρο (Νομός Δωδεκανήσου), και στρατιωτικός που πήρε μετάθεση στη Σαμοθράκη και η σύζυγός του τοποθετήθηκε στην Ορεστιάδα. Παράλληλα, παρά την ικανοποίηση αιτημάτων για συνυπηρέτηση, έχουν πα­ρουσιαστεί προβλήματα που σχετίζονται με την τοποθέτηση αριθμού αποσπασμένων υπαλλήλων μακριά από τη φρουρά όπου υπηρετεί ο/η σύζυγος. Το ποσοστό ικανοποίησης είναι περίπου μόλις 35%. 

Πρόταση τροποποίησης του ΓΕΣ 

Για την άρση των ανωτέρω προβλημάτων το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς και έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης του Άρθρου 21 του Ν. 2946/2001 ώστε να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια ο όρος «περιοχή». Επιπλέον, στο πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας (καθότι ένα μεγάλο μέρος της συνυπηρέτησης αφορά στρατιωτικούς με συζύγους εκπαιδευτικούς), και στη βάση της αμοιβαιότητας στην παροχή υπηρεσιών, έχει ζητηθεί όπως οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, που μετακινούνται στο πλαίσιο συνυπηρέτησης, να είναι σε σχολική μονάδα στη φρουρά όπου υπηρετεί ο στρατιωτικός ή όπου εξυπηρετείται από συχνή ημερήσια δημόσια συγκοινωνία. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/05/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger