Αρχική » » Παιχνίδια με την ελληνικότητα της Θράκης

Παιχνίδια με την ελληνικότητα της Θράκης


Αναβίωση της τουρκικής πολιτικής για το «μουσουλμανικό τόξο» των Βαλκανίων με όχημα το οθωμανικό παρελθόν. 

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ 

Πονοκέφαλο δημιουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία τώρα, μετά το φιάσκο της Μέσης Ανατολής, αναζητά δικαίωση μέσω των μουσουλμανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια. Η στρατηγική ήττα που υπέστη η Άγκυρα στην Αίγυπτο -η φυλάκιση Μόρσι είναι ηχηρό ράπισμα γι' αυτή-, στη Συρία και στην Παλαιστίνη, όπου επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμφανιστεί ως η προστάτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, αναγκάζει Ερντογάν - Νταβούτογλου να στρέψουν την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή μας. Το γεγο­νός, μάλιστα ότι ήδη έχει ρίξει γέφυρες στις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων ο «μισητός» ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν ωθεί το τουρκικό κατεστημένο σε ριζική αναθεώ­ρηση του προσανατολισμού του. 

Το συνέδριο των αυτονομιστών της FUEN στην Κομοτηνή, το οποίο, όπως υπαινίχθηκε ο εκπρόσωπος ...
Τύπου του υπουργείου Εξω­τερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, χρηματο­δοτήθηκε από την Τουρκία, είναι μια από τις ισχυρές ενδείξεις ότι οι γείτονες παίζουν σε νέο ταμπλό. Δεν είναι όμως η μόνη. Μπορεί το συνέδριο της Θράκης να κέντρισε τα ελ­ληνικά ΜΜΕ, γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένας σκληροπυρηνικός μειο­νοτικός, όπως ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ, έθεσε ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την «εθνική ταυτότητα της μειονότητας» -προοίμιο αυτοδιάθεσης και έπειτα αυτονο­μίας με άλλοθι τη δήθεν πληθυσμιακή υπε­ροχή-, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ήταν παρά το κερασάκι στην τούρτα. 

0 Ερντογάν στα Τίρανα 

Πριν από την Κομοτηνή, στο πλαίσιο του συνεδρίου της οποίας έγινε, με βάση το πρό­γραμμα, εκτεταμένη αναφορά σε θέματα «θρησκευτικής αυτονομίας», είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, καθώς και τα εγκαίνια ενός μεγάλου τεμένους στην κεντρική πλατεία των Τιράνων με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η επίσκεψη του Τούρ­κου Προέδρου, ο οποίος συνάντησε και τον ηγέτη των «Τσάμηδων», που διεκδικούν την Ήπειρο, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εκ­δήλωση μιας σειράς επιθετικών ενεργειών εκ μέρους του ατλαντιστή πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Έντι Ράμα. Πρώτα αμφι­σβήτησε την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο, έπειτα τα χερσαία σύνορα -με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο-, ενώ λί­γες μέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο των Σκοπιών ο Ράμα συνάντησε τους ηγέτες των αλβανόφωνων σε Κοσσυφο­πέδιο και ΠΓΔΜ - για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιος υποκινεί τις αυτονομιστικές κινήσεις απόσχισης στα Σκόπια και ποιος «φουσκώνει» τα μυαλά ποιων με σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας»... Όσα παρατηρήθηκαν στην Κομοτηνή, λοιπόν, ήταν απλώς το επι­στέγασμα. 

Απίστευτη πρόκληση 

Στο συνέδριο των αυτονομιστών της Θρά­κης έλαβαν μέρος ως προσκεκλημένοι Τούρ­κοι βουλευτές από τη Βουλγαρία, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν από τον συνοριακό σταθ­μό της Νυμφαίας, καθώς και εκπρόσωποι γερμανόφωνων μειονοτήτων από τη Δανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία. Ο δε ψευδομουφτής Μετέ, που χαρακτήρισε υποτιμητικά «υποταυτότητα» την εθνοτική καταγωγή των Πομάκων, προέβη σε μια κορυφαία απρέπεια· εκτός της πρότασης για δημοψήφισμα, αμφισβήτησε και την ελληνικότητα της Θρά­κης: «Δεν υπήρξαμε προδότες. Δεν είμαστε ξένοι εδώ. Εμείς υπήρχαμε εδώ και μετά ήρθαν οι άλλοι», είπε, όπου «οι άλλοι», σύμφωνα με τον ψευδομουφτή, είναι οι χριστιανοί Έλλη­νες της περιοχής! (Καλό είναι να του δωρί­σει κανείς μια Ιστορία του Ηροδότου για να διαβάσει ο ανιστόρητος από πότε ζουν στη Θράκη «οι άλλοι» ή ας τον πάνε καμιά βόλτα στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας...) 

Ανάγκη νέας τακτικής 

Η αναβίωση της παλιάς τουρκικής πολιτι­κής για τη σύμπηξη του «μουσουλμανικού τόξου» των Βαλκανίων με όχημα το οθωμα­νικό παρελθόν συμπίπτει με την έξαρση του μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογάν. Την Κυρια­κή ο Τούρκος Πρόεδρος καμάρωσε για την επίδειξη δύναμης που έκανε κατά την έξοδό του στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος - ευτυ­χώς για εμάς, οι εντυπώσεις εξισορροπού­νται από την κοινή άσκηση του ρωσικού και του κινεζικού στόλου στη Μεσόγειο και το ελληνικό αρχιπέλαγος αυτές τις μέρες. 

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα, μετά τη συνειδητοποίηση της τουρκικής στροφής στα Βαλκάνια και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για το εθνικό μας συμφέρον ο άξονας Τουρκία - Αλβανία, οφείλει να αποκτήσει έγκαιρα νέα πολιτική στην περιοχή. Ο δικός μας άξονας με τη Ρουμανία και τη Βουλγα­ρία, απ' όπου θα περάσει ο κάθετος άξονας φυσικού αερίου του αγωγού TAP, δεν αρκεί πλέον. Κατά μήκος των συνόρων μας -Αλβα­νία, Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Τουρκία- έχουν ανοίξει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και, μά­λιστα, σε μια εποχή κατά την οποία οι Ένο­πλες Δυνάμεις μας αντιμετωπίζουν πρόβλη­μα επάνδρωσης. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-21/05-27/05/15) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger