Αρχική » » Δικαιώνεται η πολιτική μας για κατάργηση του Δουβλίνο III

Δικαιώνεται η πολιτική μας για κατάργηση του Δουβλίνο III


Λόγω των πολεμι­κών συρράξεων σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική δημιουργούνται τεράστια κύματα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ε.Ε. 

Του ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ 

Τα τελευταία χρόνια το κύμα της παράνομης μετανάστευσης χτύπησε κυρίως τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και το τεράστιο κύμα προσφύγων καθώς λόγω των πολεμικών συρράξεων σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική δημιουργούνται τεράστια κύματα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές κα­ταφύγιο στην Ε.Ε. Έτσι οι εν λόγω χώρες καλούνται να διαχειριστούν τις αυξημένες αυτές μεταναστευτικές ροές με τεράστιο οικονομικό κόστος. 

Η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο III αλλά και του προγενέστερου Κανονισμού Δουβλίνο II είχαν ως ...
απόρροια να μετατραπεί η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που δέχονται αθρόα εισροή μεταναστών και προ­σφύγων, σε αποθήκη ψυχών με χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβίζονται εκεί παρά την επιθυμία τους να μετακινηθούν στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άμεσα αυτός ο κανονισμός. 

Όπως είχαμε γράψει και στην kontranews που δημοσιεύτηκε στις 19.04.2015, με συνεχείς παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή, ήδη από τον Οκτώβριο 2014, αλλά και με ερώτησή μας προς την ευρωπαϊκή επιτροπή ζητήσαμε να καταργηθεί άμεσα ο Κανονισμός Δουβλίνο III και να λειτουρ­γήσει επιτέλους η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με κα­τανομή των προσφύ­γων και των παράνο­μων μεταναστών σε όλο τα εύρος της Ε.Ε. Έτσι προτείναμε να θεσμοθετηθεί σχετική ρήτρα κατανομής με κριτήρια την έκταση, τον πληθυσμό και το ΑΕΠ των κρατών της Ε.Ε, λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. 

Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τον Απρίλιο 2015 στη Μεσόγειο κινητοποίησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις πλέον να είναι ενδιαφέρουσες. 

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Έλληνα Επίτροπου ανακοίνωσε ότι δρομολογείται αλλαγή του συστήματος του Δουβλίνου εντός του έτους 2016, με ρήτρα κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., στη βάση του Άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης, ως ένα τρόπο αν­τιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Η κατανομή αυτή θα γίνει με κριτήρια όπως το ΑΕΠ και ο πληθυσμός των κρατών αλλά και τα ποσοστά ανεργίας, με τις χώρες που αντιμετωπίζουν χαμηλά ποσοστά ανερ­γίας να καθίστανται χώρες μετεγκατάστασης των προσφύγων. Κριτήρια δηλαδή, που και εμείς είχαμε ήδη προτείνει. 

Το σύστημα αυτό της κατανομής των προ­σφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα εφαρμοστεί καταρχάς στην περίπτωση των Σύρων προσφύγων, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο, μέσω των προγραμμάτων επανεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία. Κι αυτό σε μια περίοδο όπου η Ύπατη Αρ­μοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητάει από την Ε.Ε. να υποδέχεται κάθε χρόνο 20.000 Σύρους πρόσφυγες. 

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα την πολιτική μας και αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα, που όμως πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων πρέπει επίσης να είναι πλήρης και η κλείδα κατανομής θα πρέπει να κα­λύπτει όλο το μεταναστευτικό και προσφυγικό πεδίο. 

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί για άλλη μια φορά ότι τα ζητήματα μετανάστευσης αντι­μετωπίζονται με δράση στο πολιτικό και διπλω­ματικό πεδίο, με μέτρα στο πεδίο της οικονομίας και όχι με στρατιωτικά μέσα. 

Η πρώτη ηθική δικαίωση του αγώνα μας για κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο III έχει δρομολογηθεί και θα συνεχίσουμε δυναμικά έως ότου δικαιωθούν πλήρως οι προσπάθειές μας. 

Ο Νότης Μαριάς είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» και Καθηγητής Θεσμών ΕΕ - Πανεπιστήμιο Κρήτης.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS-24/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger