Αρχική » » ΕΑΣ: Ουδέν νεότερον από το «μέτωπο»

ΕΑΣ: Ουδέν νεότερον από το «μέτωπο»


Επί τέσσερις και πλέον μήνες δεν κινείται τίποτα, αν και ο χρόνος στην κλεψύδρα λιγοστεύει και η εταιρία σπαταλά τα 35.000.000 € που πήρε ως επιδότηση. 
Οι 2+1 κινήσεις που είχαν σχεδιαστεί και έμειναν στο συρτάρι! 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 
e p.petrou@gmail.com

Στα μέσα του 2016 εκπνέει ο χρόνος για τα Ελ­ληνικά Αμυντι­κά Συστήματα (ΕΑΣ), τη μεγαλύτερη πο­λεμική βιομηχανία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από το σχέδιο διασώσεως, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής πα­ρουσιάσει αξιόπιστη εναλ­λακτική διέξοδο. 

Έτσι και η (ομολογουμένως ικανή) νέα διοίκη­ση που έχει εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία της... εταιρείας, στον Υμηττό, βλέ­πει την κλεψύδρα να τρέ­χει άσκοπα, με την εται­ρία να συνθλίβεται κυρίως εξαιτίας της κυβερνητικής απροθυμίας να συνειδητο­ποιήσει την αδήριτη πραγματικότητα. Η εταιρία πε­ριορίζεται να δαπανά για την καθημερινή λειτουργία της το ποσό των 35.000.000 ευρώ που εισέπραξε ως νό­μιμη κρατική επιδότηση. Σε λιγότερο από 10 μήνες, όμως, θα έχουν εξαντληθεί. Στο μεταξύ, νέα εξαγωγικά συμβόλαια δεν φαί­νονται στον ορίζοντα ενώ υπάρχει εύλογη δυστοκία εκταμιεύσεων αναφορικά με τις παραγγελίες του Ελ­ληνικού Στρατού. 

Η επιδότηση των 35.000.000 προβλεπόταν από το αρ­χικό σχέ­διο αναδιαρθρώ­σεως, που είχε εγκριθεί από το Eurogroup και θα διετίθετο για την επανεκκίνηση της εταιρίας παράλληλα με άλλες κινήσεις για την αντιμετώ­πιση της ελλειμματικής λειτουργίας της και για την αποτροπή του κινδύνου να υποχρεωθούν τα ΕΑΣ να επιστρέφουν κρατικές επιδοτήσεις της περιόδου 2004-2011, ύψους πε­ρίπου ενός δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα, οι κι­νήσει που είχαν σχεδιαστεί ήταν τρεις: 

Πρώτον, η μείωση του σταθερού κόστους λειτουργίας διά της μετεγκαταστά­σεως γραμμών παραγωγής -ώστε να περιοριστούν τα πέντε εργοστάσιά της εταιρίας σε τρία-, της μειώσε­ως του προσωπικού σε 500 εργαζομένους (από 750) και της οργανωτικής βελτι­ώσεως της εσωτερικής λει­τουργίας των ΕΑΣ. 

Δεύτερον, με την αύξη­ση των εσόδων από υλοποί­ηση νέων συμβάσεων εσω­τερικού αλλά και εξαγωγές. 

Τρίτον, με ρύθμιση του μέρους των κρατικών επι­δοτήσεων που θεωρούνται παράνομες. Η ρύθμιση αυ­τή θα γινόταν με συμψηφι­σμό των επιδοτήσεων αυ­τών με το προϊόν της εκ­καθαρίσεως του πολιτικού τομέα της εταιρίας και των δύο θυγατρικών που περι­λαμβάνει αυτός. Πρόκειται για τις εταιρίες Ηλεκτρομηχανική Κύμης και Μεταλ­λουργική Ηπείρου, οι οποίες είναι μάλλον αδιάφορου επιχειρηματικού και οικο­νομικού ενδιαφέροντος με τη μία να έχει περιπέσει σε παρατεταμένη παραγωγι­κή αδράνεια χωρίς πρακτι­κή δυνατότητα επαναλει­τουργίας. 

Διά στόματος του αρμόδι­ου αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, η κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει την αντί­θεσή της στο σχέδιο. 

Ταυτοχρόνως έχει αναστείλει την αναδιορ­γάνωση των γραμμών παραγωγής και τη μετεγκατά­σταση, και διατηρεί τη λει­τουργία των πέντε εργο­στασίων, έχει δηλώσει τη διαφωνία της για τις μειώ­σεις προσωπικού και έχει δώσει εντολή για αναστο­λή της εκκαθαρίσεως του πολιτικού τομέα. Τέλος, έχει προβεί σε λογικά ακατανόητες καταγγελίες των συνεργασιών των ΕΑΣ με άλλες ελληνικές εταιρίες, επιμένοντας να μην κατα­λαβαίνει ότι οι απαιτήσεις των βιομηχανιών είναι για εποχικό και όχι για μόνιμο προσωπικό. 

Τελειώνουν τα χρήματα, σε αδράνεια η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ! 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ είναι ξεκάθαρα προδιαγεγραμ­μένο και, δυστυχώς, προβάλλει ζοφερό. Όταν στα μέσα του 2016 θα έχουν δαπανηθεί πλήρως τα διαθέσιμα από τα 35.000.000 ευρώ του σχεδίου αναδιαρθρώσεως, η εταιρία θα περιέλθει σε συνθήκες αρνητικής ρευστότητας, δηλα­δή αδυναμίας να εξυπηρετήσει τις συμβατικές υποχρεώσει της. 

Είναι εξαιρετικά απίθανο, στη φάση αυτή να μπορεί το Δημόσιο να εκταμιεύσει νέα επιδό­τηση, διότι μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας αφορά χρηματοδότηση εξαγωγικών προοπτικών. Το πιθανότερο είναι να κριθεί και η χορήγηση των 35.000.000 ευ­ρώ παράνομη, ενώ η ουσιαστική ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσή πιθανότατα θα οδη­γήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αναθε­ώρηση της προφορικής συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές και σε έκδοση αποφάσεως για ανάκτηση σημαντικού μέρους των επιδοτήσε­ων της περιόδου 2004-2011 και σε απαγόρευ­ση των εξαγωγών. 

Το χειρότερο είναι ότι αυτά έχουν τεθεί υπ΄ όψιν της πολιτικής ηγεσίας, η οποία παραμένει απολύτως αδρανής, περιοριζόμενη σε αόριστες δηλώσεις περί ενισχύσεως και αναπτύξεως της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Απεναντίας, στους τέσσερις μήνες που πέρασαν τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου χρόνου έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα ΕΑΣ ήταν πολύ κοντά στο να πληρούν τα απαιτούμενα από το σχέδιο αναδιαρθρώσεως, με την πρό­βλεψη για θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα στο 4ο τρίμηνο του 2014. 

Είχε γίνει η διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό τμήμα, είχε ξεκινήσει η μετεγκατά­σταση, είχε γίνει η μείωση προσωπικού και εί­χαν συναφθεί νέες συμβάσεις ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ, από τις οποίες περίπου οι μισές αφορούσαν εξαγωγές. 

Με βάση το ανεκτέλεστο συμβατικό έργο στο τέλος του 2014 είχε προγραμματιστεί αύ­ξηση της απασχολήσεως με εποχικό εργατοτεχνικό προσωπικό σε επιλεγμένες γραμμές παραγωγής, ώστε να υπάρχουν μεγιστοποίηση αξιοποίησής μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αύξηση εσόδων και μείωση του μέσου κόστους εργατοώρας. Με βάση τα μηνιαία προγράμμα­τα σε βάθος χρόνου τριετίας η εταιρία θα έπαυε να είναι ελλειμματική προοπτική που πλέον δεν υφίσταται. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-21/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger