Αρχική » » Η Δικαιοσύνη ψάχνει για τα ελικόπτερα

Η Δικαιοσύνη ψάχνει για τα ελικόπτερα


Δώδεκα χρόνια μετά την παραγγελία... 
Το ΝΣΚ θα γνωμοδοτήσει για το αν πρέπει να συνεχιστεί η παραλαβή των ΝΗ-90. 

Ακόμα ένα εξοπλιστικό σκάνδαλο είναι τα μεταγωγικά ελικόπτερα ΝΗ-90, στο οποίο εμπλέκονται χώρες της ευρωζώνης. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραπέμπει το θέμα για περαιτέρω έλεγχο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να γνωμοδοτήσει με σα­φήνεια όχι μόνο για τη συνέχιση παραλαβής των υπόλοιπων ελικοπτέρων ΝΗ-90, αλλά να αποφανθεί κυρίως, για τη νομιμότητα και την εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτή συνέπειες. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνάντηση που είχε με τη Μονάδα Εσωτερικού...
Ελέγχου του ΥΠΕΘΑ, η οποία διενεργεί έλεγχο σε σχέ­ση με τη σύμβαση 034Α/2003 (Προμήθεια Ελικοπτέ­ρων ΝΗ-90), διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: 

1. Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης. 

2. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες, οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

3. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000 ευρώ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από τη σύμβαση διακρατική διασφάλι­ση ποιότητας. 

4. Από τα προβλεπόμενα με βάση τη σύμβαση πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφο­ρούν τις δοκιμές και την έναρξη της περιόδου εγγύη­σης. 

5. Για τα 263.009.228 ευρώ (40% η προκαταβολή της σύμβασης), τα οποία εισπράχθηκαν από την εται­ρεία ΝΗ INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο ελληνικό κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμο­λόγια κ.λπ.). 

Επισημαίνουμε ότι η σύμβαση για την παραλαβή των 12 ελικοπτέρων προέβλεπε ένα ποσό περίπου 700 εκατ. ευρώ. Όμως, από μία προσεκτικότερη μελέ­τη πρόεκυψε ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε καταβάλει περισσότερα από όσα προέβλεπε το κόστος απόκτησης των ελικοπτέρων. «Υπήρξε μίζα 41,9 εκατ. ευρώ», δή­λωσε ο ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένος, προσθέτοντας ότι δεν έχουν κοπεί τιμολόγια για ποσά 40 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν! Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι από τα έντεκα ελικόπτερα τύπου ΝΗ- 90, που έχουμε ήδη παραλάβει, πετάνε μόνο τα δύο και προέβη σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία: «Τα πλη­ρώσαμε τα ελικόπτερα αυτά τρεις φορές παραπάνω και είναι καθηλωμένα στο έδαφος». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, επί υπουργίας ποίου έγινε αυτό το σκάνδαλο, διευκρίνισε ότι «το ζήτημα εί­ναι διαχρονικό από το 2003 μέχρι σήμερα». Να σημει­ώσουμε, τέλος, πως τα ελικόπτερα ΝΗ-90 κατασκευάζονται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία που τη συγκρο­τούν εταιρείες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. 

Χρήστος Α. Καπούτσης 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-20/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger