Αρχική » » Φρένο (και) στη νέα δομή του Στρατού

Φρένο (και) στη νέα δομή του Στρατού


Όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, κανένα μέλος του ΚΥΣΕΑ δεν είναι πρόθυμο να ασχοληθεί με τα προβλήματα, παρότι η προετοιμασία προχωράει.
Οι εισηγήσεις για το Δ' Σώμα που έχει την ευθύνη του Έβρου.

Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com

Το μεγαλύτε­ρο πρόβλημα που αντιμετω­πίζει σήμερα ο Στρατός είναι η πολυδιάσπαση στρατοπέδων και μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα τις ελ­λιπείς στελεχώσεις. Είναι γεγονός ότι έπειτα από μία δεκαετία ουσιαστικής στασιμότητας, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει κάποιες κινήσει περιορι­σμού με κλείσιμο περιττών στρατοπέδων. Ήταν, όμως, αυτό αρκετό για να καταδειχθεί και πάλι η ρίζα του κακού: Οι παρεμβάσεις το­πικών και πολιτικών πα­ραγόντων που ασκούν όση πίεση μπορούν στα κόμμα­τα, ώστε στην περιφέρειά τους να μην κλείσει τίποτε.

Ακόμη και σήμερα, σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση, στον συγκε­κριμένο τομέα... επικρατεί στασιμότητα. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται το υπουρ­γείο Εθνικής Αμύνης ού­τε ο υφυπουργός (απόστρατος αξιωματικός των Τεθωρακισμένων) Νίκος Τόσκας. Η αναδιοργάνω­ση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουρ­γείου. Απαιτείται έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, κανέ­να μέλος του ΚΥΣΕΑ δεν είναι πρόθυμο να ασχοληθεί με τα προβλήματα της άμυνας. Όμως στο υπουργείο η προετοι­μασία γίνεται με σταθε­ρό ρυθμό. Στόχος είναι να υπάρξει μια εισήγηση που θα κατατεθεί στη γραμμα­τεία του ΚΥΣΕΑ την αμέ­σως επόμενη ημέρα από την απαλλαγή του κρά­τους από τον βραχνά των χρηματοδοτήσεων. Πα­ραλλήλως, ανεξαρ­τήτως της θεσμικής ενημέρω­σης της Επιτροπής Εξωτερι­κών και Αμύνης της Βουλής, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει την πρόθεση να ενημερώ­σει σε βάθος τους εκπρο­σώπους των κομμάτων, ώστε να επιδιωχθεί μια διακομματική συναίνεση. Με αυτήν την τελευταία ενέργεια θα επιδιωχθεί η συνεργασία των ηγεσιών των κομμάτων, προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι τοπικιστικές αντιδράσεις βουλευτών.

Οι μεραρχίες

Διάφορες εισηγήσεις έχουν κατατεθεί σχετικά με τη δομή του Δ’ Σώματος Στρατού που έχει την ευθύνη των συνόρων στον Έβρο. Έχει προταθεί ακό­μη και η κατάργηση ενός ενδιάμεσου κλιμακίου διοικήσεως, δηλαδή των με­ραρχιών, ώστε ο σωματάρ­χης να διοικεί απευθεί­ας τις ταξιαρχίες. Ο αντί­λογος είναι ότι μια τέτοια δομή εξυπηρετεί μάλ­λον μιαν επιθετική διά­ταξη, την οποία δεν θέλει να έχει ο Στρατός μας. Τό­σο διότι, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Πολιτική Εθνικής Αμύνης, το δόγμα επιχειρήσεων είναι «αμυ­ντικό - αποτρεπτικό» όσο και για τον πρακτικό λό­γο ότι η αριθμητική υπε­ροχή του αντιπάλου είναι τέτοια που δεν αφήνει πε­ριθώρια για σκέψεις επιθέ­σεων, παρά μόνον αντεπι­θέσεων, αφού ο αντίπαλος καταπονηθεί με την από­κρουση των δικών του επιθετικών ενεργειών.

Οι εισηγητές αυτής της δομής στηρίζονται στην παραδοχή ότι δεν θα υπάρ­ξουν γενικευμένες επιχει­ρήσεις αλλά τοπικά επεισόδια-κρίσεις. Και ναι μεν όλα συνηγορούν στην άποψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδε­χόμενο μιας διαφορετικής προσεγγίσεως από πλευράς αντιπάλου. Ο οποίος, άλλωστε, μας έχει συνηθί­σει σε απρόβλεπτους σχεδιασμούς.

Αναδιοργάνωση με σύμπτυξη μελετά η Πολεμική Αεροπορία

ΜΕ ΣΥΜΠΤΥΞΗ δομών και δραστηριοτήτων σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση η Πολεμική Αεροπορία. Χωρίς να έχει την πρόθεση να αναστείλει τη λειτουργία Πτερύγων Μά­χης ή πολεμικών Μοιρών, το ΓΕΑ μελετά τη συγχώνευση των υπο­δομών συντηρήσεως και των ερ­γασιών διοικητικής μερίμνης και υποστηρίξεως αεροπορικών μο­νάδων που γειτνιάζουν. Έτσι θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος σε ένα μεγάλο εύρος δαπα­νών, ενώ θα μπορεί να γίνει και πιο ορθολογική οργάνωση της απασχολήσεως του προσωπικού, ώστε να μη σπαταλιούνται ανθρωποώρες. Παράλληλα, με την εισα­γωγή ολοκληρωμένων διαδικασιών logistics οι βασικές προμήθειες μπορούν καταρχάς να προγραμματίζονται με ενιαίο τρόπο. Στη συνέχεια, όμως, αυτό μπο­ρεί να επεκταθεί στο σύνολο των υλικών που χρειάζεται η Αεροπο­ρία. Λογικό είναι ότι το βάρος των σχετικών μελετών και της προ­εργασίας θα πέσει στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστηρίξεως, που έχει τη συνολική ευθύνη για όλο το πλέγμα του εφοδιασμού και της προετοιμασίας της ΠΑ.

Τόσο ο αρχηγός, αντιπτέραρ­χος Χρ. Βαΐτσης όσο και οι επιτε­λείς του ΓΕΑ γνωρίζουν πολύ κα­λά ότι με τα σημερινά δεδομένα μια ρεαλιστική σχεδίαση απαιτεί συνεχείς διαφοροποιήσεις, αφού τα αντικειμενικά δεδομένα μπο­ρεί να γνωρίζουν ακόμη και καθη­μερινές ανατροπές.

Ριζικές λύσεις πρέπει να ανα­ζητηθούν για την αναμόρφωση της αεροπορικής εκπαιδεύσεως, όπου χρειάζονται αεροπλάνα κα­τάλληλα για την προετοιμασία των πιλότων να πετάξουν και να αναλάβουν αποστολές με τα σύγ­χρονα μαχητικά αεροπλάνα που διαθέτουμε. Η προκεχωρημένη εκπαίδευση γίνεται ακόμη με τα παρωχημένα Τ-2, τα οποία προβλεπόταν να έχουν αντικατασταθεί εδώ και επτά χρόνια. Αν και πολύ σύντομα θα έχουν εξαντλή­σει το όριο της επιχειρησιακής ζωής τους, δυνατότητα για αγορά άλλου αεροσκάφους δεν υπάρ­χει. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητη­θούν έξυπνες λύσεις, οε συνεργα­σία και με τις αεροπορίες άλλων συμμαχικών κρατών.

Ήδη το ΓΕΑ κινείται προς αυ­τήν την κατεύθυνση συνεργαζόμενο με την αεροπορία της Ιταλί­ας. Ιταλοί Ίκαροι κάνουν τη βασική εκπαίδευσή τους σε ελληνικά εκπαιδευτικά Τ-6, ενώ Έλληνες πηγαίνουν στην Ιταλία για προκεχωρημένη εκπαίδευση στα ιτα­λικά ΜΒ-336.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger