Αρχική » » ΤΣΙΠΡΑΣ-ΠΟΥΤΙΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΠΟΥΤΙΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Πολιτική συμφωνία για τον «Greek Stream» την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη. 

Ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες η ελληνική κυβέρνη­ση επιμένει στην πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που εγκαινίασε και, μάλιστα, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο αγνόησε τις απειλές Ευρωπαίων και Αμερικανών για αποστασιοποίηση από την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, αλλά -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που θα σχετίζεται με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- συναντάται αύριο, Παρασκευή, με τον πρόε­δρο Πούτιν στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρού­πολης, το οποίο διεξάγεται από σήμερα, Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή 21 Ιουνίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν ιστορικής ση­μασίας συμφωνία για τον αποκαλούμενο αγωγό «Greek Stream» - επέκταση του «Turkish Stream».... 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώ­σου προέδρου, το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση εργασίας του κ. Πούτιν με τον Έλ­ληνα πρωθυπουργό, καθώς και με άλλους ηγέτες που θα μετάσχουν στο Φόρουμ. 

Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της προκαταβολής ύψους 5 δις ευρώ για τον αγωγό, ο οποίος θα διέρχεται από Τουρ­κία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία και Ουγγαρία και θα καταλήγει στην Αυστρία. Ο κ. Τσίπρας και με αυτή του την κίνηση στη διπλωμα­τική σκακιέρα στέλνει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον πως η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη για κανέναν. Σε απλά ελληνικά... υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια! 

Συζητήσεις και για την «Τράπεζα των BRICS» 

Ταυτοχρόνως, Τσίπρας - Πούτιν θα συζη­τήσουν διεξοδικά την πρόταση που έχει γίνει στη χώρα μας να γίνει το έκτο μέλος στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) που δημιουργείται από τα BRICS (Βραζιλία, Ρω­σία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και στο­χεύει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Από αυτή την ιστορία η Ελλάδα μπορεί να αποκομί­σει οικονομική ενίσχυση, η οποία, σε αντί­θεση με τα Μνημόνια, δεν θα κατευθύνεται στο βαρέλι δίχως πάτο της αποπληρωμής του δυσβάσταχτου χωρίς αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, αλλά στην παραγωγική ανασυγκρότησή της μέσω και δημόσιων επενδύσεων στην πρωτογενή οικονομία, στις κατασκευές και σε άλλους τομείς που σήμερα μαστίζονται από την κρίση. 

Το χρονικό διάστημα, άλλωστε, που με­σολάβησε από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα μόνο από στασιμότητα δεν χαρακτηρίζε­ται. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ακόμα και υπουργοί, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μεταβαίνουν συχνά πυκνά στη ρωσική πρωτεύουσα, προλειαίνοντας το έδαφος για αμοιβαία επωφελείς συμφω­νίες από τα εξοπλιστικά μέχρι την ενέργεια. Στη Μόσχα, μάλιστα, σχολιάζουν ευμενώς και το ότι κατά την πα­ρέλαση για την «Ημέ­ρα της Νίκης» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ναι μεν η Αθήνα δεν εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, η παρουσία, ωστόσο, της προέ­δρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αποτέλεσε σα­φές δείγμα πως η νέα ελληνική εξωτερική πολιτική δεν χαρακτηρίζεται από τις αγκυλώσεις και τους αποκλεισμούς του παρελθόντος. 

Παρούσα η επιχειρηματική αφρόκρεμα 

Κάποιοι βιάστηκαν να υποτιμήσουν το Διεθνές Φόρουμ της Αγίας Πετρού­πολης. Σε αυτό συμμετέχουν, ωστό­σο, υψηλοί προσκεκλημένοι από την Ευρώπη, και όχι μόνο. Ανάμεσα σε άλλους, το «παρών» θα δώσουν, ως απεσταλμένοι των κρατών τους, οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι αντιστοίχως, καθώς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Βαν Γιαν, αλλά και πλήθος εκ­προσώπων του διεθνούς επιχειρημα­τικού τζετ σετ. Η Ελλάδα παίζει πλέον στο «Champions League» του παγκό­σμιου οικονομικού περιβάλλοντος, κι αυτό ενοχλεί ορισμένους όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-18/06-24/06-2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger