Αρχική » » Ισορροπίες στη Μεσόγειο

Ισορροπίες στη Μεσόγειο


■ Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου διαμορφώνει νέα δεδομένα στη γειτονιά μας. 
■ Η σχηματοποίηση ενός νέου δόγματος στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει την Κύπρο, ενώ μπορεί να επε­κταθεί και προς βορρά. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Τις ιδιαίτερα σημαντικές τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αμυντικής συνεργασίας του στρατηγικής σημασί­ας τριγώνου «Αθήνα - Τελ Αβίβ - Κά­ιρο» σηματοδοτεί το «κλείσιμο» των ημερομηνιών για την επίσημη επί­σκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο Ισραήλ, στις 18-19 Ιουλίου. 

Η επίσκεψη αυτή θα συνδυαστεί με την αντί­στοιχη που θα κάνει στην Αίγυπτο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός ...
Μιχαήλ Κωσταράκος, στις αρχές Ιουνίου, και με την έναρξη (από σήμε­ρα) της συνεκπαιδεύσεως μαχητικών Mirage 2000-5 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορί­ας, που μετέβησαν στη χώρα του Νείλου, με F-Ι6 της αιγυπτιακής. 

Την εν λόγω στρατηγική σχέση θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να την ονομάσει και «συμ­μαχία», καθώς δημιουργήθηκε από ένα χρι­στιανικό ευρωπαϊκό κράτος, ένα εβραϊκό ασι­ατικό και ένα μουσουλμανικό αφρικανικό, γεγονός, αν μη τι άλλο, με ιδιαίτερη σημειο­λογική αξία. Η σχέση αυτή, τουλάχιστον στον αμυντικό τομέα που εξετάζουμε, διανύει ίσως την καλύτερη φάση της, καθώς φέτος γιορτάζε­ται η επέτειος της συμπληρώσεως 25 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ επί πρωθυπουργί­ας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μια επέτει­ος επίσημων ελληνοϊσραηλινών σχέσεων που σηματοδοτήθηκε από μια σειρά γεγονότων. Πρώτον, από τον πρόσφατο (σ.σ.: στις 24 Απριλίου) εορτασμό αυτής της επετείου στην Αθήνα με μεγάλη δεξίωση, παρουσία περίπου 900 προσκεκλημένων, του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, του συνόλου σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας (σ.σ.: το «παρών» έδωσαν οι κ. Πά­νος Καμμένος και Νίκος Τόσκας), της αντί­στοιχης στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμε­ων και όλων των αρχηγών. 

ΑΟΖ. Ένα γεγονός που σηματοδό­τησε την πρόσφατη επέτειο συμπληρώσεως 25 χρόνων επίσημων ελ­ληνοϊσραηλινών σχέσεων έλαβε χώρα στην ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο), το νησιωτικό σύμπλεγ­μα της οποίας (Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω) είναι στρατηγικής σημασίας για τον προσδιορισμό της Αποκλει­στικής Οικονομικής Ζώνης. Πάνω από αυτό πέταξαν στις 28 Απριλί­ου οι αρχηγοί του ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Χρήστος Βαΐτσης, και των ισ­ραηλινών αεροπορικών δυνάμεων, υποπτέραρχος Amir Eshel, συμμε­τέχοντας σε έναν ελληνοϊσραηλινό σχηματισμό COMAO 10 αεροσκα­φών, που αποτελούσαν τις «φίλιες δυνάμεις». Η πτήση έγινε στο πλαί­σιο της διεθνούς, διακλαδικής ασκή­σεως «Ηνίοχος 2015», που διεξή­χθη (20-30 Απριλίου) με επίκεντρο το φημισμένο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα και με τη συμμετοχή των Αμερικα­νών της USAFE. 

Ασφαλώς μία ενέργεια -καθόλου συ­μπτωματική βεβαίως- που εξέπεμπε ένα κορυφαίο σημειολογικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως προς την Άγκυρα, οι σχέσεις της οποίας με το Τελ Αβίβ βρίσκονται στο χειρότε­ρο σημείο τους εξαιτίας του «μεγαλοϊδεατισμού» του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεν Ελ­ληνας αρχηγός πέταξε με ένα υπερ­σύγχρονο διθέσιο F-160 Β1οck.52+ ADV της ιστορικής 335 Μοίρας της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, ενώ ο Ισραηλινός με ένα επίσης διθέσιο F-161 Sufa. 

Το τρίτο γεγονός που σηματοδότη­σε την επέτειο 25 χρόνων ελληνο­ϊσραηλινών σχέσεων ήταν η επίση­μη εξαγγελία (28 Απριλίου), κατά τη «VIP Day» της ασκήσεως «Ηνίοχος», από τον ΥΕΘΑ, Π. Καμμένο, ενός εν δυνάμει «νέου αμυντικού δόγματος» Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ. Αυτό, επεκτεινόμενο προς βορρά, μπορεί να περιλαμβάνει και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που θα συνεργάζε­ται στενά με μετριοπαθείς αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμέ­να Αραβικά Εμιράτα κ.λ.π. «Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσι­αστικά αποτελούν έναν χώρο που -γιατί όχι- μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα, το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς τον βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλά­δα-, σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Εκτός της ασκήσεως «Ηνίοχος», την ίδια χρονική περίοδο είχαμε και μερικές άλλες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διμερείς συνεργασίες. 

Την ετήσια τριεθνή αεροναυτική άσκηση «Noble Dina», με τη συμμε­τοχή δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ισραήλ (29 Απριλίου-14 Μαΐου), που πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις, στην Κρήτη (ΚΕΝΑΠ), στη Χάιφα και στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Την επίσημη επίσκεψη στο Ισρα­ήλ (3-6 Μαΐου) του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Βασίλειου Τελλίδη. ο οποίος συμμετείχε στις εργασί­ες τη συνόδου με τίτλο «Ευκινησία και μάχη σε ένα δυναμικό και σύν­θετο περιβάλλον». Η μετάβασή του στη γείτονα έγινε έπειτα από σχετι­κή πρόσκληση του Ισραηλινού ομο­λόγου του, αρχηγού των χερσαί­ων δυνάμεων, αντιστρατήγου Gadi Eizenkot, με τον οποίο συναντήθη­καν, είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία και συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος». 

Το γεγονός ότι μαζί με τον αντιστρά­τηγο Β. Τελλίδη μετέβη στο Ισρα­ήλ και ο υποστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, διευθυ­ντής του Δ' Κλάδου του ΓΕΣ, ασφαλώς σημαίνει πολλά. 

Την πραγματοποί­ηση στη Λευκωσία της συναντήσεως κο­ρυφής μεταξύ του Νί­κου Αναστασιάδη, του Αλέξη Τσίπρα και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με κύριο θέμα την ασφάλεια και τον κα­θορισμό των ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. 

Τη διεξαγωγή εντός του FIR Λευ­κωσίας, το ίδιο διάστημα, κοινής ασκήσεως Έρευνας-Διασώσεως (SAR), με τη συμμετοχή αεροναυ­τικών δυνάμεων από Κύπρο-ΗΠΑ-Ισραήλ, υπό τη διεύθυνση του αντί­στοιχου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας-Διασώσεως Λάρνακος. Αναφορικά με την (παράλληλη) αμυ­ντική συνεργασία Ελλάδος - Αιγύ­πτου, ο Έλληνας ΥΕΘΑ είχε δηλώσει: «Προχωράμε σε αμυντική συνεργα­σία με την Αίγυπτο τις επόμενες ημέ­ρες. Στις αρχές Ιουνίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο. Συμφώνησα πριν από δέκα ήμερες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των Γενικών Επιτελείων ότι με ένα κλι­μάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με Μιράζ 2000, με τα οποία ουσιαστι­κά πετάει και π Αεροπορία της Αιγύ­πτου, θα κάνουμε και μία άσκηση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου». Το μέλλον διαφαίνεται ευοίωνο και οι (αμυντικές) συνεργασίες καλά κρατούν. Μάλλον επειδή ο κίνδυνος είναι κοινός, αλλά και, όπως τόνι­σε η πρέσβειρα του Ισραήλ, Ιριτ Βεν Αββα: «Η συνεργασία Ελλάδος Ισρα­ήλ είναι εξαιρετική, κυρίως γιατί δεν έχουμε καμία μεταξύ μας διεκδίκη­ση και πρόβλημα». Το ίδιο ασφαλώς ισχύει για τις αντίστοιχες σχέσεις Ελλάδος-Αιγύπτου, γεγονός εξίσου ση­μαντικό. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-29/05/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger