Αρχική » » Θητεία στα θρανία

Θητεία στα θρανία


■ Τη συμβολή των στρατευμένων στην Παιδεία και στην Υγεία μελετά η κυβέρνηση. 
■ Οι εκπαιδευτικοί που θα υπηρετήσουν τμήμα της Θητείας τους στις ακριτικές τάξεις αντί για τους στρατώνες θα επωφελούνται και με πρόσθετα μόρια, που θα τους χρησιμεύουν για να διεκδικήσουν προσλήψεις στην Εκπαίδευση. 
■ Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ανάγκες του υπουργείου Παιδείας σε νέες προσλήψεις, τόσο μόνιμων όσο και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 
■ Σημαντική υγειονομική ανάσα στις ακριτικές περιοχές θα μπορού­σε να αποτελέσει η συμβολή των στρατευμένων γιατρών. 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑ 

Σχέδιο για στρατιωτική θητεία εκπαιδευτικών και γιατρών στα θρανία και στα κέντρα υγείας νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας επεξεργάζεται η κυβέρνηση! Σύμφωνα με αποκλει­στικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προκείμενου να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα από την έλλει­ψη εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση μελετά τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε τουλάχιστον δύο νευραλγικούς τομείς, την Παιδεία και την Υγεία. 

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και... συζήτησαν «τη δυνατότητα συνεργασίας των δυο υπουργείων σε τρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του υπουργείου Παιδείας». Παρότι οι συζητήσεις κρατήθη­καν μυστικές και από τις δύο πλευ­ρές, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να επιτραπεί από τον Σεπτέμβριο σε στρατευμένους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υπηρετήσουν τμήμα της στρατιωτικής τους θητείας σε σχο­λεία, κατά προτεραιότητα ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, παραδί­δοντας μαθήματα στους μαθητές. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν με μισόλογα το απόγευμα από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας, πηγές του οποίου παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως δεν έδινε καμία πληροφορία. 

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ανάγκες του υπουργείου Παιδείας για νέες προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίες είναι τεράστιες (υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί). Ακόμη, είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι θέσεις με μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θα είναι περίπου 3.000 σε όλες τις βαθμίδες. Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί που θα προτιμήσουν να υπηρετήσουν τμήμα της θητείας τους στις ακριτικές τάξεις αντί στους στρατώνες, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο, μελετάται να επωφεληθούν και με πρόσθετα μό­ρια, τα οποία στη συνέχεια θα τους χρησιμεύσουν για να διεκδικήσουν πρόσληψη στην εκπαίδευση. 

ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. 

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε πριν από λίγους μήνες αποδεχθεί αίτημα του προέδρου του Πα­νελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκου να εκπληρώνουν και οι γιατροί την υπηρεσία υπαίθρου σε άγονα νησιά παράλληλα με τη στρατιωτική τους θητεία. Ο Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτόν θα δινόταν μια αρχική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υγειονομικής εγκατάλειψης απομακρυσμένων πε­ριοχών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ είχε αποστείλει στον υπουργό και λίστα με 17 περιφερειακά ιατρεία τα οποία χρήζουν άμεσης στελέχωσης. 

«Το υπουργείο αναγνωρίζοντας τον εθνικής σημασίας ρόλο των ακριτικών νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών και τις τεράστιες ανάγκες των κατοίκων τους δρομολογεί την τοποθέτηση στρατεύσιμων γιατρών, οι οποίοι παράλληλα με τη στρατιω­τική τους θητεία θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων σε ιατρική περίθαλψη. Με τον τρόπο αυτόν δί­νεται σημαντική υγειονομική ανάσα στους κατοίκους των ευαίσθητων αυτών περιοχών και αποδεικνύεται ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση και ευελιξία υπάρχουν λύσεις»» είχε ανακοινώσει τότε. 

ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ. Η ιδέα της συμ­βολής του στρατού στη βελτίωση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που βιώνουν οι πολίτες λόγω της κρίσης φαίνεται λοιπόν πως εξιτάρισε και τον υπουργό Παιδείας. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η προοπτι­κή αυτή θα προχωρήσει και πώς θα την υποδεχθούν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), καθώς και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι στρατευμένοι εκπαιδευτικοί. Ωστόσο η προοπτι­κή κοινωνικής θητείας επάνω στο αντικείμενο σπουδών ορισμένων κατηγοριών στρατευμένων σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Αν κρίνει κανείς από τη θετική στάση του Ιατρικού Συλλόγου πάντως, ίσως οι εκπαι­δευτικοί να είναι υπό προϋποθέσεις επίσης θετικοί. 

Ένα πιθανό σημείο τριβής πά­ντως είναι η μοριοδότηση καθώς θα λειτουργήσει ταυτόχρονα προς όφελος όσων ενδιαφερθούν αλλά και εις βάρος άλλων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα βρουν ξαφνικά στρατευμένους συναδέλφους τους να έχουν βγει μπροστά στα μόρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περα­σμένο Νοέμβριο ο τότε υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε επε­ξεργαστεί πρόταση για εθελοντές εκπαιδευτικούς που θα δέχονταν να εργαστούν δωρεάν προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπήρχαν τότε στα σχο­λεία της χώρας. Η πρόταση δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς έτυχε κακής υποδοχής από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ενώ ο τότε υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αναπλη­ρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης είχε μιλήσει για «απλήρωτους εκπαι­δευτικούς που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο». 

Η νέα εκδοχή της μοριοδότησης όμως περιλαμβάνει και κάλυψη μέ­ρους της στρατιωτικής θητείας σε τάξεις αντί για στρατώνες, οπότε ίσως αποδειχθεί καλύτερα υλοποιήσιμη και ευκολότερα αποδεκτή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς - και τους γιατρούς αντιστοίχως. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για τον ορισμό της έκφρασης «πενία τέχνας κατεργάζεται». 

(ΤΑ ΝΕΑ-16/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger