Αρχική » » Προνόμιο «τέλος» για τα παιδιά των πολυτέκνων

Προνόμιο «τέλος» για τα παιδιά των πολυτέκνων


ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑ ΤΟΥ 10% ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. 

Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρουν στην εισαγωγή στις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές, όπως και στη Σχολή Ανθυποπυραγών, οι αποφάσεις των δικαστηρίων βάσει των οποίων κρίθηκε ως αντισυνταγματική η εισαγωγή τέκνων τρίτεκνων και πο­λύτεκνων οικογενειών, με το σκεπτικό πως παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας. Σημειώνεται πως ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των σχολών από τις οποίες αποφοιτούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καλύπτονται από ειδικές κατηγορίες, όπως είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απο­φάσεις της Δικαιοσύνης, ανοίγει ο δρόμος της διεκδίκησης των θέσεων των... παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οι­κογενειών που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και στη Σχολή Ανθυποπυραγών. Με τις δικα­στικές αυτές αποφάσεις περικόπτονται τα προνόμια που είχαν έως σήμερα. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 1481/1984 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των παιδιών πολυτέκνων για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχο­λές σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων, καθώς και το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων τρίτεκνων οικογενει­ών για την εισαγωγή τους στις ίδιες σχο­λές, σε ποσοστό 4%. Άλλη απόφαση του Εφετείου κρίνει αντισυνταγματικές δια­τάξεις του Π.Δ. 53/1989 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέ­κνων και τρίτεκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυ­ραγών της Πυροσβεστικής σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων. 

«ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ» 

Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως «η αντισυνταγματικότητα της επί­μαχης διάταξης συνίσταται στο ότι ο Ν.1481/1984, προβλέποντας θέσεις κατα­λαμβανόμενες μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου, έρχεται σε αντίθεση προς τις αρχές της ισότητας και της αξι­οκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επι­βάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και ειδικότερα η εισαγωγή στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωμα­τικών της ΕΛ.ΑΣ. με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά». 0 δικηγόρος στις επίμαχες αποφάσεις ανέφερε πως το Δικαστήριο κάλεσε τη Διοίκηση να αναμορφώσει τους πίνακες επιτυχόντων της γενικής σειράς με την προσθήκη των θέσεων που καλύφθηκαν από τέκνα πολύτε­κνων και τρίτεκνων οικογενειών. 

Το 2014-2015 εκδόθηκαν και άλ­λες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 3648/2008, που θεσπίζει το ευεργέτη­μα υπέρ των τέκνων πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών τής καθ' υπέρβασιν εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές σε ποσοστό 35%. 

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Συμ­βουλίου της Επικράτειας (Αποφ. 986988/2014) έκρινε αντισυνταγματικές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου (Ν. 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα πανεπι­στήμια και τα ΤΕΙ μόνο για υποψήφιους που ήταν τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger