Αρχική » » ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΑ CAPITAL CONTROLS


Η καλή, η «μέτρια» και η κακή εναλλακτική. 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ 

H επιστροφή στην τραπεζική-και όχι μόνο- ομαλότητα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η ελληνική οικονομία, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι τελευταίες, με τη σειρά τους, βασίζονται πολύ στην οποιαδήποτε ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό τα τραπεζικά υποκαταστήματα να επαναλειτουργήσουν άμεσα. 

Όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα» από αξιόπιστες τραπεζικές πηγές, και υπό την προϋπόθεση ότι η ...Βουλή θα ψηφίζει μέτρα κι η πολιτική ζωή του τόπου θα επανέλθει λίαν συντόμως στη σταθερότητα, οι τράπεζες είναι πιθανό να ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, πάντως, οι εργασίες που θα επιτελούν θα είναι περιορισμένες, αφού τα capital controls, τα οποία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, θα συνεχιστούν. Οι ίδιοι κύκλοι μάς αναφέρουν χαρακτηριστικώς ότι όσο γρήγορα νομοθετούνται οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων τόσο αργά διακόπτονται, αφού πρέπει πρώτα να επιστρέφει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, η οποία σήμερα έχει διαρραγεί. Σε έναν συναισθηματικό λαό, άλλωστε, όπως είναι ο ελληνικός, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω για να μην αναμένεται η άρση των capital controls νωρίτερα από ένα εξάμηνο από τώρα. 

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι καμία τράπεζα στον κόσμο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στην περίπτωση που οι περισσότεροι καταθέτες της «σηκώσουν» τα χρήματά τους. «Πρέπει να υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη, ψηφισμένο μέτρα και να επανέλθει η ομαλότητα. Είναι απαραίτητο να πάνε καλά τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα, αφού οποιαδήποτε εμπλοκή, όπως, για παράδειγμα, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προκαλεί παράταση των capital controls. Το όριο ημερή­σιας ανάληψης, πάντως, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κι από τα 60 ευρώ να φτάσει τα 100», επισημαίνεται στα «Επίκαιρα». 

Όπως προ τριετίας 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα προ­χωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πρό­τυπο του 2012, αφού βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από τρία χρόνια οι τράπεζες έγιναν 100% κρατικές, λαμβάνοντας χρήματα από το Ταμείο Χρη­ματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με την έκδοση warrants (δικαιώματα προαίρεσης) σταδιακώς μειωνόταν η κρατική συμμετοχή και αυξανόταν η ιδιωτική. Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουάριου, η Πει­ραιώς και η Alpha ήταν κατά 30% ιδιωτικές και 70% δημόσιες ενώ το αντίστοιχο ποσο­στό για την Εθνική ήταν στο 40% προς 60%. Η Eurobank ήταν η μοναδική συστημική τράπεζα την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (60%) είχαν ιδιώτες, κι αυτό χάρη στα κεφάλαια του καναδικού επενδυτικού ομί­λου Fairfax. 

Με δεδομένη τη συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης θα απαιτηθούν από 12 έως 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συ­στήματος. Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν στα «Επίκαιρα» ότι το ποσό αυτό θεωρείται αρκετό, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, γιατί οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν πριν από την επιβολή των capital controls σε πολύ κα­λύτερη φάση από τις αντίστοιχες κυπριακές το 2013. Σε ένα ελληνικό ΑΕΠ 180 δις ευρώ είχαν καταθέσεις 120 δις. Στην Κύπρο οι αντί­στοιχοι αριθμοί ήταν 17 δις και 70 δις όταν έγινε προ διετίας το «κούρεμα» καταθέσεων (bail-in). Κοντολογίς, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο καλά διαρθρωμένες γι' αυτό και είναι πιο απομακρυσμένος ο κίνδυνος «κου­ρέματος» καταθέσεων. Οι έλεγχοι κεφαλαίων προέκυψαν τη στιγμή που προσπαθούσαν να γίνουν ιδιωτικές και να «σηκώσουν» και πάλι χρήματα από τις διεθνείς αγορές. 

Σενάρια 

Στην περίπτωση που ψηφιστούν όλα τα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ώρα τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θεωρήσει την εξέλιξη προοίμιο οριστι­κής συμφωνίας και πιθανότατα θα αυξήσει τη ρευστότητα προς το τραπεζικό σύστημα. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αποφεύ­γουμε οριστικώς το «κούρεμα» καταθέσεων και οδηγούμαστε σε μια διαδικασία bail-out, οι μέτοχοι, δηλαδή, θα πληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι τρά­πεζες θα ξαναγίνουν 100% κρατικές και η ελ­ληνική κυβέρνηση θα διορίσει δικά της μέλη στα Δ.Σ. τους, αλλά θα αφήσει τις σημερινές διοικήσεις τους ανέπαφες. 

Στο «μεσαίο» σενάριο, του να ψηφιστούν τα μέτρα, αλλά με καθυστέρηση, είναι πι­θανό να υπάρξει και bail-in και bail-out. Στο κακό σενάριο, βεβαίως το bail-in θεωρείται σίγουρο. 

ΣΤΑ 104 ΔΙΣ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ! 

Το επικείμενο άνοιγμα των τραπεζών αναμένεται να αποκαλύψει μια «βόμβα μεγατό­νων», το ύψος, δηλαδή, των «κόκκινων» δανείων. Όπως ενημερωνόμαστε, αυτό έχει ήδη φτάσει τα 104 δισ. ευρώ από 77 δισ. τον Οκτώβριο του 2014, ενώ με το που θα επανέλθει η τραπεζική κανονικότητα αυτός ο αριθμός αναμένεται να εκτοξευτεί περαιτέρω! Η κατάσταση εί­ναι τόσο μεταβλητή, που ακόμα και τα δάνεια που ρυθμίζονται το αργότερο σε έξι μήνες «ξανακοκκινί­ζουν». Την ίδια ώρα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έχουν ήδη αγγίξει τις 2.500 μέσα στο 2015. Αρκετές, μάλιστα, είναι παρανομες γιατί έχουν προηγηθεί προσφυγές στα Ειρηνοδικεία. 

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στα «Επίκαιρα» ο πρόε­δρός της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών - Κα­ταναλωτών, Ευάγγελος Κρητικός, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά του Αιγαίου, ιδίως σε εκείνα τα οποία στηρίζονται στον εγχώριο τουρισμό. Ενδεικτικώς, οι επαγγελματίες ήδη υπογράφουν συμβόλαια για το 2016 με αποικιοκρατικούς όρους. Ο ίδιος προσθέ­τει ότι με τις νέες ρυθμίσεις στην ουσία καταργείται ο «νόμος Κατσέλη» για τα υπερ­χρεωμένα νοικοκυριά. «Οι διαδικασίες γίνονται εξπρές, ενώ οι οφειλέτες Θα χαρακτηρί­ζονται με συνοπτικές διαδικασίες "στρατηγικώς εκπρόθεσμοι" με δική τους υποχρέωση να αποδείξουν ότι δεν είναι. Οι τράπεζες ορίζονται ουσιαστικά μοναδικοί ρυθμιστές, ενώ το πρόβλημα παραπέμπεται στο μέλλον, μένοντας στην ουσία άλυτο», υπογραμμίζει ο κ. Κρητικός. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-17/07-22/07/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger