Αρχική » » ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ «ΟΞΥΓΟΝΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ «ΟΞΥΓΟΝΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Στους ξενοδοχειακούς δείκτες ποιότητας του Ιουλίου η ικανοποίηση για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. 

Μόνο θετικά δεν προοιωνίζονταν τα γεγονότα της φετινής χρονιάς για την εν εξελίξει καλοκαιρινή τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Η διαδοχική και σε μικρό χρονικό διάστημα προ­σφυγή στις κάλπες, το κλείσιμο των τρα­πεζών και η συνεπακόλουθη επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στον ΦΠΑ αλλά και οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές δημιούργησαν έναν εκρηκτικό καμβά πολιτικής αστάθειας, οι­κονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής ανασφάλειας. Κι όμως για μια ακόμα χρο­νιά η «βαριά βιομηχανία» της πατρίδας μας δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της και συνε­χίζει να αποφέρει ανέλπιστα καλά αποτελέ­σματα. 

Τι κι αν δεν λέμε να σηκώσουμε κεφάλι από τη συνεχιζόμενη κρίση, τι κι αν η πολιτικο­οικονομική ...σταθερότητα φαντάζει όνειρο απατηλό, ο τουρισμός καλά κρατεί. Για την ακρίβεια, μάλιστα, οδεύει προς νέο ρεκόρ, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελ­ληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Όπως προκύπτει από τις αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου, η ανοδική πο­ρεία του ελλη­νικού τουρι­σμού συνεχί­ζεται, με συνο­λική αύξηση αφίξεων 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σημαντι­κό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει η Αθήνα, που συνεχίζει την καλή της πορεία με ενισχυμένη την επισκεψιμότητα της κατά 28% τον Ιούλιο (26,5% το επτάμηνο). 

Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξη­σης συνέχισαν να καταγράφουν τον φετι­νό Ιούλιο οι προορισμοί της Μυκόνου με +11% (+10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με +10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με +19,6% (+14,3% επτάμηνο). Θετική επίσης είναι η εικόνα για το Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο) και τους λοιπούς προορισμούς με +11% (+9,3%). Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση κατά 3,2% εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα (-1,1% τον Ιούλιο) αλλά και η Κρήτη, με -1,4% (+0,9% τον Ιούλιο). 

Όσοι πιάνουν το τιμόνι 

Σε αντίθεση με την εσωτερική ακτοπλοΐα, όπου η κίνηση των επιβατών είναι μειωμένη, η εισερχόμενη οδική κίνηση από την αρχή του έτους έως και τις 31 Ιουλίου καταγράφει αύξηση 22%, με 6,46 εκατομμύρια αφίξεις. Άνω του 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στον σταθμό των Ευζώνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37%, τον Ιούλιο παρατηρείται μείωση 4%. Για την εικόνα, πάντως, τόσο του εξαμήνου όσο και του Ιουλίου καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διελεύσεις από τον σταθμό των Ευζώνων, τονίζει ο ΣΕΤΕ. 

«Αθάνατη» φιλοξενία 

Η διαμονή στην Ελλάδα αποδεικνύεται επίσης πρωτοπόρος και κοντράρει «στα ίσα» δημοφιλείς διεθνείς προορισμούς αποδεικνύοντας ότι η «greek hospitality» είναι σταθερή αξία στο «χρηματιστήριο» της ελληνικής οικονομίας Είναι χαρακτηριστικό ότι στους ξενοδοχειακούς δείκτες ποιότητας του Ιουλίου η ικανοποίηση για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6%, και ακολουθούν οι Κυκλάδες με 89%. 

Για το σύνολο της χώρας ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως σχέση ποιότητας - τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό -ποτό, κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές της. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών. Η Σαντορίνη, η Μύκονος οι Κυκλάδες η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των υπόλοιπων προορισμών. Από την άλλη, η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. 

Τα αρνητικά 

Πάντως οι παράγοντες του τουριστικού κλάδου δεν εφησυχάζουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στις αφίξεις λόγω των πρόωρων εκλογών. Τονίζουν ότι η μέχρι στιγμής ικανοποιητική πορεία του τουρισμού μπορεί να ανατραπεί, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στα έσοδα που αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου το οικονομι­κό επιτελείο περιμένει να εισέλθουν στα άδεια δημόσια ταμεία έσοδα 3,2 δις ευρώ από τους περίπου 5,5 εκατομμύρια τουρίστες που ανα­μένεται να επιλέξουν τη χώρα μας για τις δια­κοπές τους όπως δείχνουν οι προκρατήσεις. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμ­βριο είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν την Ελλάδα πάνω από 3,5 εκατομμύ­ρια ξένοι τουρίστες με προϋπολογιζόμενες δαπάνες περί τα 2,2 δις ευρώ, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου αναμένονται επι­πλέον 1 εκατομμύριο τουρίστες. 

Ρεκόρ εσόδων 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρ­ξε συνεχής αύξηση των «τουριστικών» ει­σπράξεων. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Αμερικανούς ήταν αυξημένες κατά 32,9%, από τους Βρετανούς 30,3%, από τους Γάλλους 21,2% κι από τους Γερμανούς 18,1 %. Συνολικά το εξάμηνο ήρθαν 20,8% περισσό­τεροι τουρίστες και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο 8,2%, αν και η δαπάνη ανά ταξίδι ξένων τουριστών σε ελληνικό προορισμό μειώθηκε περίπου 10%, δείχνο­ντας εικόνα «φρεναρίσματος». Αν, μάλιστα, η εκλογική διαδικασία δεν αποτρέψει το αναμενόμενο τουριστικό κύμα, τότε η χώρα θα έχει πετύχει ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκε­πτών, υπερβαίνοντας τα 25 εκατομμύρια, με άμεσα έσοδα της τάξης των 14 δις ευρώ. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-28/08-03/09/15) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger