Αρχική » » Ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών

Ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών


• Η πορεία του επιτυχημένου αντιναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη που αναλαμβάνει καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη θέση του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου. 
• Το μεγάλο στοίχημα του νέου Α/ΓΕΕθΑ είναι να προχωρήσει σε βάθος η αναδιοργάνωση του στρατεύματος. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Ένας «βατραχάνθρωπος» στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο κέντρο της χειρότερης «θύελλας». Ο αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, αρχηγός ΓΕΝ, αναλαμβάνει καθήκοντα ως ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον «χαϊλάντερ» Μιχαήλ Κωσταράκο, ο οποίος αποχωρεί για την Ε.Ε. Η εσπευσμένη αλλαγή ήταν η τελευταία ένδειξη- απόδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασί­σει εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο. 

Έπειτα από σχεδόν τέσσερα ταραχώδη για τις Ένοπλες Δυνάμεις χρόνια, ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος... αποχωρεί. Δεν πάει σπίτι του, αλλά στις Βρυξέλλες όπου από τις 6 Νοεμβρίου ανα­λαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ε.Ε. 

Η διαδοχή του από τον Α/ΓΕΝ Β. Αποστολά­κη κρίνεται λογική και αναμενόμενη, αν και εί­χε ήδη... αναβληθεί δύο φορές. Στις τελευταί­ες δύο κρίσεις αρχηγών Ε.Δ. η προώθηση του αντιναυάρχου Αποστολάκη ήταν από πολύ πι­θανή έως βέβαιη, αλλά ο στρατηγός Κωσταράκος είχε αποδειχτεί εξαιρετικά «ανθεκτικός». Τώρα ήρθε η ώρα της «επιβράβευσης» του Α/ ΓΕΝ για κάποιες πολύ δύσκολες αποστολές, τις οποίες έφερε εις πέρας με επιτυχία. Όπως όλοι οι βατραχάνθρωποι. 

Επί της δεύτερης υπουργίας Δημήτρη Αβρα­μόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Β. Αποστολάκης ανέλαβε μια εξαιρετικά επι­κίνδυνη για το κεφάλι του υπόθεση. Την «απε­λευθέρωση» των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού που παρέμεναν όμηροι του Σάφα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας δέχτηκε την πρόταση του Αβραμόπουλου -που αποτελούσε εισήγηση του Α/ΓΕΝ- να αναλάβει το Π.Ν. την ολοκλήρωση των τριών υποβρυχίων 214 -τύπου «Παπανικολής»- και του υπό εκσυγχρονισμό υποβρυ­χίου «209 Ωκεανός». Προφανώς ούτε ο Σάφα, ούτε οι συνεργάτες τους πίστευαν ότι υπήρχε έστω και μία περίπτωση να ολοκληρωθεί τέ­τοιο έργο από το Π.Ν. και τους εργαζομέ­νους στα ναυπηγεία. Κι όμως έγινε. Τα υποβρύχια έχουν πέσει στη θάλασσα, έχουν περάσει το με­γαλύτερο μέρος των θαλάσσι­ων δοκιμών τους και απομέ­νουν τα ζητήματα που πρέ­πει να επιλυθούν με τη συμ­μετοχή των Γερμανών κα­τασκευαστών. Αυτό το ζήτημα ξεπερνά την ηγεσία του Π.Ν., αλλά είναι θέ­μα χρόνου να επιλυθούν και αυτά τα προβλήμα­τα. Κι αυτό σημαίνει ότι με την πλήρη επιχειρη­σιακή ένταξη των υπο­βρυχίων, θα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετι­κό, καλύτερο και ισχυ­ρότατο Π.Ν. Η έντα­ξη όλων των υποβρυχίων 214 στον στόλο απλώς θα «κλειδώσει» ολόκληρο το Αιγαίο για το τουρκικό Π.Ν. 

Η «απελευθέρωση» των υποβρυχίων δεν μπορούσε να μην προσμετρηθεί στα θετικά του έργου Αποστολάκη. Όπως και το δεύτερο ρίσκο που πήρε για την επανεργοποίηση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Π. Ν., τα οποία ανεξήγητα η Ελλάδα είχε καθηλώσει το 2009. Παρά τον μεγάλο θόρυβο που προ­κλήθηκε, ο Αποστολάκης δεν δίστασε να προ­χωρήσει δείχνοντας, αν μη τι άλλο, ότι δεν φο­βάται να ρισκάρει και να παίρνει αποφάσεις όταν πιστεύει ότι αυτό που κάνει είναι σωστό. Είναι χαρακτηριστικό των «βατράχων»! 

Στα προσόντα του νέου Α/ΓΕΕΘΑ είναι ότι δεν είχε πάντα εύκολη ζωή. Δεν κατάγεται από κάποια στρατιωτική οικογένεια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Είχε δέκα αδέλφια και ήταν ο μικρότερος! Η λατρεία του με τη θά­λασσα ξεκίνησε από τη στιγμή που στάθηκε στα πόδια του, αφού οι γονείς του τον άφηναν όλη ημέρα σε αυτή για να ασχολείται με κάτι. Ήταν προδιαγεγραμμένο ότι η πορεία της ζω­ής του θα είχε σχέση με τη θάλασσα. Επέλεξε συνειδητά το Π.Ν. Και στη συνέχεια εξίσου συ­νειδητά επέλεξε να ενταχθεί στην «αφρόκρε­μα» των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, στους βατραχανθρώπους του Π.Ν. Υπήρξε διοικητής της θρυλικής μονάδας Υποβρυχίων Καταστρο­φών επί σειρά ετών. 

Το στράτευμα που παραλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αποστολάκης είναι ταλαιπωρημένο, κου­ρασμένο από τις επιπτώσεις των πολύ σκληρών περικοπών που έχει υποστεί. Αυτό αφορά και το προσωπικό αλλά και το οπλοστάσιό του. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να λειτουργεί σε υψηλές επιχειρησιακές στροφές. Το μεγάλο στοίχημα του Ρεθυμνιώτη Α/ΓΕΕΘΑ θα είναι να προχω­ρήσει -επιτέλους- η σε βάθος αναδιοργάνωση του στρατεύματος με στόχο την εξοικονόμη­ση οικονομικών πόρων και προσωπικού. Δυ­στυχώς οι μεγάλες ευκαιρίες που δόθηκαν την τελευταία πενταετία για να γίνουν όλες οι απα­ραίτητες τομές πήγαν χαμένες. Ελπίζουμε ότι ο «πεισματάρης» Κρητικός Αποστολάκης θα τολ­μήσει να προχωρήσει. 

Οι «γνωστοί» υιοί Αποστολάκη 

Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ δεν πίεσε κανέναν από τους δύο γιους του να ακολουθήσουν τη δύσκολη καριέρα του αξιωματικού του Π.Ν. Και οι δυο τους επέλε­ξαν διαφορετικούς δρόμους και είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι. Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι ο πασίγνωστος «τηλεοπτικός» σεφ. Και ο Αλέξαν­δρος Αποστολάκης βραβευμένος γραφίστας. 

Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ έχει μεγάλο πάθος με τη θά­λασσα και τις καταδύσεις. Κάνει κάθε εβδομάδα και το ιδανικό γι' αυτόν είναι όταν βουτάει στη θάλασσα της Κρήτης, την οποία επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα. Το «ναυαρχείο» του είναι οι Πετρές Ρεθύμνου. 

(REAL NEWS-23/08/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger