Αρχική » » ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΣ


Ο Ρ.Τ. Ερντογάν και ο Α. Νταβούτογλου στην κηδεία αστυνομικών που σκοτώθηκαν σε επίθεση Κούρδων ανταρτών. 
Περισσότεροι από 100 νεκροί Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες και άγνωστος αριθμός ανταρτών του ΡΚΚ είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της πιο σκληρής προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα. 

ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ 

«Στα ζάρια» παίζει τη σταθερότητα της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, προκειμένου να ενισχύσει την προεδρική του εξουσία, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην έξαρση του εθνικισμού και στην αυξανόμενη βία στα νότια σύνορα της χώ­ρας. Η προεκλογική περίοδος χρωματίζεται με αίμα στη γείτονα, που μοιάζει να έχει επι­στρέψει στις παλιές εποχές της ανεξέλεγκτης δράσης των Γκρίζων Λύκων και της αστάθει­ας, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. 

«Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα» είχε δη­λώσει πριν από εβδομάδες ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας,... τερματίζοντας τις διετείς ειρη­νευτικές συνομιλίες για το Κουρδικό. Τη δή­λωση αυτή ακολούθησε ένας ανοικτός πόλε­μος εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρ­διστών (ΡΚΚ), που πήρε μορφή πογκρόμ στα νοτιοανατολικά της χώρας, προκειμένου να πληγούν οι Κούρδοι στρατιωτικά και πολιτι­κά, ενόψει των νέων εκλογών της 1ης Νοεμ­βρίου. Κύριο μέλημα της ισλαμοσυντηρητικής ελίτ της Τουρκίας είναι η μείωση της επιρ­ροής των Κουρδών και των ποσοστών του φιλοκουρδικού HDP, που κέρδισε τον Ιούνιο την άνετη είσοδό του στη Βουλή, στερώντας από το κυρίαρχο ΑΚΡ την αυτοδυναμία. 

Περισσότεροι από 100 νεκροί αστυνομικοί και στρατιώτες και άγνωστος αριθμός ανταρ­τών του ΡΚΚ είναι ο φόρος αίματος της πιο βίαιης προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας, ενώ η κλιμάκωση της ένοπλης δράσης των Κούρδων έχει οξύνει τα πνεύματα σε όλη τη χώρα. Η εθνικιστική έξαρση εκδηλώνεται με επιθέσεις «πολιτών» εναντίον των Κούρδων σε πόλεις της Τουρκίας. Σπίτια και καταστή­ματα Κούρδων, τα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) σε πολλές περιοχές και τα γρα­φεία εφημερίδων που επικρίνουν την πολι­τική Ερντογάν - Νταβούτογλου, δέχονται την οργή των «αγανακτισμένων», σε μια ενορχη­στρωμένη επίθεση από το Κόμμα Εθνικιστι­κής Δράσης (ΜΗΡ) και άλλους σκοτεινούς κύκλους. Με σύνθημα «κατάρα στην τρομο­κρατία», οι εθνικιστές και οι υποστηρικτές κατηγορούν τους Κούρδους και το HDP πως υποδαυλίζει την αναταραχή, οργανώνοντας τις επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον του στρατού και της τουρκικής αστυνομίας. Σε κεντρικούς δρόμους της ανατολικής Τουρκίας επικρατεί χάος, ενώ σε άλλες πόλεις διοργανώνονται διαδηλώσεις κατά του ΡΚΚ, εντείνοντας τους φόβους για τον τρόπο διεξαγωγής των νέων βουλευτικών εκλογών. Ο απολογισμός των 30 νεκρών Τούρκων στρατιωτών στο Ιγκντίρ και το Χάκαρι την Τρίτη, από βομβιστικές επιθέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ, προκάλεσε την αγανάκτηση του αρχηγού του εθνικιστι­κού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ζή­τησε επίσημη καταγραφή των απωλειών του στρατού. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε σκληρά αντίποινα και ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 2.000 αντάρτες του ΡΚΚ τόσο στο Καντίλ του Βόρειου Ιράκ όσο και στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ θα ενταθούν. Οι επιθέσεις των μαχητικών F-16 και F-14 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον κουρδικών στόχων στο Βόρειο Ιράκ υποστη­ρίζονται τις τελευταίες μέρες από τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν οι τουρκικές δυ­νάμεις για πρώτη φορά ύστερα από τη διετή κατάπαυση του πυρός. 

Γεμάτος «αγκάθια» ο δρόμος προς τις κάλπες 

Οι εικόνες που καταγράφονται τα τελευ­ταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία είναι εν­δεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Εκτός από τις διαδηλώσεις κατά των Κούρδων, συστηματικές επιθέσεις δέχονται οι εφημε­ρίδες που καταδικάζουν την πολιτική Ερντογάν. Πλήθος οργισμένων υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου πολιόρκησε για δυο νύχτες τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας συν­θήματα υπέρ του «σουλτάνου». Η εφημερί­δα είχε γράψει ότι ο Ερντογάν συνέδεσε την αυτοδυναμία του κόμματός του (ΑΚΡ) στις εκλογές με το Κουρδικό και τις επιθέσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία. 

Η είσοδος του φιλοκουρδικού HDP μετά τις εκλογές του Ιουνίου ήταν ένας από τους ση­μαντικότερους παράγοντες που στέρησαν την αυτοδυναμία από το ΑΚΡ του πρωθυ­πουργού Νταβούτογλου και του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, ήδη εκφράζονται από πολλούς αμφιβολίες για το πώς θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στα νοτιοανατολικά, όπου το φιλοκουρδικό HDP έχει τον κύριο όγκο των υποστηρικτών του. Σε αρκετές περι­οχές έχουν επιβληθεί μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία. Ο αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι μέρα με τη αέρα γίνεται όλο και πιο αδύνατη η προε­τοιμασία για τις κάλπες υπό συνθήκες βίας και με την επιβολή εκτάκτων μέτρων ασφαλείας. Ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταφέρθηκε εναντίον του Τούρκου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει τη βία, προκειμένου να ικανο­ποιήσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες. 

Ως προς τις δημοσκοπήσεις, το Κόμμα Δι­καιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) φαίνεται ότι έχει κερδίσει ένα μικρό ποσοστό, όμως δεν είναι ικανό να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στη Βουλή. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα ξεπεράσει πιθανότατα το 42% (τον Ιούνιο κέρδισε το 40,9% των ψήφων) αλλά και το HDP εκτιμάται ότι δεν θα πέσει κάτω από το 12%, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραμείνει στη Βουλή. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμ­μα (CHP) θα κυμανθεί γύρω στο 26% και οι εθνικιστές (ΜHP) στο 14%. 

Πλήγμα στην οικονομία 

Εκτός από την ικανοποίηση των εθνικιστών για το κυνηγητό των Κούρδων, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει να κερδίσει πολλά σε άλλους τομείς και κυρίως σε εκείνον της οικονομίας, που πλήττεται από την αστάθεια και την πολιτική αβεβαιότητα. Την αγωνία του για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας δεν έκρυψε ούτε ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 27% της αξίας της από την αρχή του χρόνου, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης που είχε θέσει η Άγκυρα για 4%-5% θα μείνουν ευσεβείς πό­θοι, αφού σύμφωνα με οικονομολόγους του Reuters, η ανάπτυξη φέτος δεν θα ξεπεράσει το 2,9% και το 3,4% τον επόμενό χρόνο. 

«Όλα βαίνουν προς το χειρότερο» 

Με αυτό τον τίτλο, ο αρθρογράφος Μουσταφά Ακιόλ της Χουριέτ Ντέϊλι Νιους τονίζει την απαισιοδοξία του για τη σημερινή κατά­σταση στη χώρα, που μοιάζει με σκοτεινό τούνελ χωρίς αχτίδα φωτός στο βάθος. «Θα ευχόμουν το ΡΚΚ να ήταν το μοναδικό πρό­βλημά μας. Όμως υπάρχει μια τάση ακραίου πολιτικού ακτιβισμού και πόλωσης εντός του ΑΚΡ. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν βλέπουν οποιονδήποτε ασκεί κριτική στον πρόεδρό ως «προδότη του έθνους» που συντάσσεται με τους εχθρούς του, από το ΡΚΚ έως τους Σιωνιστές!» 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/09-17/09/15) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger