Αρχική » » Η έκθεση Κωσταράκου

Η έκθεση Κωσταράκου


 Ο πρώην πλέον αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφήνει την … παρακαταθήκη του στον διάδοχό του.
 Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καλείται να βρει λύσεις για την εθελοντική στράτευση των γυ­ναικών, την αύξηση της θητεί­ας και τη στράτευση στα 18.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com

Η εθελοντική στράτευση των γυναικών, η αύξη­ση της στρατιωτικής θητείας για όσους πρόκει­ται να υπηρετήσουν στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, αλλά και η στράτευση των νέων στα 18 για την αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας που πλήττει τις Ένοπλες Δυνάμεις, της υπογεννητικότητας και της συνακόλουθης μειωμένης απόδοσης της κάθε κλά­σεως, εδώ και λίγες μέρες αποτε­λούν επισήμως και γραπτώς τις θέσεις-παρακαταθήκες του ΓΕΕΘΑ, που «μεταφέρονται» από τον αποχωρήσαντα αρχηγό στρατηγό Μι­χαήλ Κωσταράκο στον διάδοχό του, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. 

Αν και τα τρία αυτά σημεία κατά καιρούς έχουν δει το φως της δη­μοσιότητας (τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙ­ΚΑ» ...έχουν γράψει επανειλημμένως στο παρελθόν για αυτά), εντούτοις τώρα πρόκειται για την πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται από τον ίδιο τον ΓΕΕΘΑ. Και μάλιστα στην επί­σημη, «απολογιστικού» χαρακτή­ρα έκδοσή του με την ευκαιρία της αποχωρήσεως του στρατηγού Κωσταράκου, που φέρει τον τίτλο: «Νο­έμβριος 2011-Σεπιέμβριος 2015.4 χρόνια στόχοι - 4 χρονιά ευθύνης». Στην έκδοση αυτή, και συγκεκριμέ­να στο κεφάλαιο «Στόχοι σε Εξέλι­ξη», διαβάζουμε τα εξής: «12μηνη θητεία. Στράτευση στα 18. Εθε­λοντική στράτευση γυναικών...». Ακριβώς δίπλα σε αυτά αναγράφο­νται τα εξής: «θα συνεχιστεί η προ­σπάθεια εκσυγχρονισμού και αντι­μετώπισης προβλημάτων, με σκοπό τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ενόπλων Δυ­νάμεων».

ΟΡΙΑΚΑ. Μιλώντας ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωσταράκος, στην αποχαιρετιστή­ρια συνάντησή του με τους στρα­τιωτικούς συντάκτες, μας εξήγησε ότι η κατάσταση στο κρίσιμο ζήτη­μα της επανδρώσεως των μονά­δων με στρατεύσιμους έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο, αφού από το 2011 και εντεύθεν δεν έχει πραγ­ματοποιηθεί καμία απολύτως πρό­σληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), παρά τα περί του αντιθέ­του προβλεπόμενα από τον ετήσιο προγραμματισμό και προϋπολογι­σμό των επιτελείων. 

Όλα αυτά, όμως, χωρίς να λη­φθούν υπόψη τα... Μνημόνια και όσες αυστηρότατες περικοπές και περιορισμοί στις προσλήψεις μο­νίμων στελεχών των Ενόπλων Δυ­νάμεων έχουν επιβληθεί. Η σε εθελοντική βάση στράτευση των γυναικών, όπως ελέχθη, έχει μελετηθεί από το ΓΕΕΘΑ, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί σε συνδυ­ασμό και με τις άλλες δύο προϋποθέσεις ή έστω με μία εξ αυτών (αύξηση της στρατιωτικής θητεί­ας στους 12 μήνες και στράτευση στα 18).

Μια απόφαση για αύξηση της θη­τείας στον Στρατό Ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του στρατεύσιμου προσωπικού κατά 15.000 άνδρες, γεγονός που θα επιτρέψει στις μονάδες των «πρό­σω» της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου να ανασά­νουν και να καλύψουν τις επιτακτι­κές επιχειρησιακές ανάγκες τους. 

Από την άλλη, η σε εθελοντική βάση στράτευση των γυναικών μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παροχή κάποιων «κινήτρων», από πλευ­ράς της Πολιτείας, π.χ. να δίνεται επιπροσθέ­τως κάποιος αριθμός μορίων για διαγωνι­σμούς του Δημοσίου. Αυτό, όμως, ως ελέχθη, δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει επιχειρησιακά τις Ε.Δ., οι οποίες προσανατολίζονται όπως οι στρα­τεύσιμες σε εθελοντική βάση στρατιωτίνες αναλάβουν καθήκοντα σε επιτελεία, στην ηπειρωτική χώρα κ.λπ., απελευθερώνοντας έτσι ικα­νό αριθμό ανδρών συναδέλφων τους, οι οποίοι θα υπηρετούν πλέ­ον μεγαλύτερο διάστημα στις μονά­δες της πρώτης γραμμής.

ΟΔΗΓΙΕΣ. Στην αρχή του ίδιου φυλλαδίου, υπό τον γενικό τίτλο «Κατευθυντήριες οδηγίες Α/ΓΕΕΘΑ», με υπότιτλο «Για την πορεία των Ε.Δ. σε μια εποχή προκλήσε­ων», αναγράφονται οι τομείς όπου ο στρατηγός Κωσταράκος θα επι­κέντρωνε το ενδιαφέρον του στη διάρκεια της θητείας του. Στη 13η θεματική ενότητα, με τίτλο «Στό­χοι», στην υποενότητα «Τρέχοντες στόχοι», αναγράφεται: «Στρατιωτι­κή θητεία 12 μηνών». 

Αυτός ήταν στόχος δηλαδή ήδη από τον Νο­έμβριο του 2011, όταν και ανέ­λαβε τα καθήκοντα του ο πρώην πλέον αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Επομέ­νως, π επιχειρησιακή ενότητα για αύξηση της στρατιωτικής θητεί­ας των στρατευσίμων υπήρχε και στην τετραετία που πέρασε, ενώ συντάχθηκε και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΈ) σχετική μελέ­τη «σκοπιμότητος». Εκεί αιτιολο­γούνταν η μείζονα για την εύρυθ­μη λειτουργία του στρατεύματος επιχειρησιακή ανάγκη για την αύ­ξηση της θητείας των στρατευσί­μων, που σήμερα είναι 12 μήνες για όσους υπηρετούν στο Πολεμι­κό Ναυτικό και στην Πολεμική Αε­ροπορία, αλλά μόνο 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς.

Επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη 2.000 ΕΠΟΠ

Η τελευταία μείωση της στρατιωτικής θητείας από τους 12 μήνες ατούς 9 στον Στρατό Ξηρής πραγματο­ποιήθηκε με υπουργό Εθνι­κής Αμύνης τον νυν πρόε­δρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, λίγο καιρό πριν από τις εκλογές του 2009. Αμέσως μετά την εφαρμογή της άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα προ­βλήματα. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι μόλις 2,5 χρό­νια αργότερα, τον Νοέμ­βριο του 2011, το θέμα αυτό τέθηκε στους τότε «τρέχο­ντες στόχους» του ΓΕΕΘΑ. Αν και μετά την πάροδο σχε­δόν μιας πλήρους τετραε­τίας η στρατιωτική θητεία δεν αυξήθηκε, αφού κανέ­νας πολιτικός και κανένα κόμμα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αύξησή της, εντούτοις το θέμα προχώ­ρησε πολύ, αφού οι επί μέρους Κλάδοι ετοίμασαν τις προτάσεις τους και συντά­χθηκε μια εμπεριστατωμένη μελέτη. 

Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, αφού επικεφαλής του ΓΕΝ το διάστημα αυτό και για δύο χρόνια ήταν ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Αποστολάκης, ο οποίος ψηφίζοντάς τη στο ΣΑΓΕ έχει την ηθική δέσμευση να την προωθήσει και να την υπο­στηρίξει από τη νέα υψηλό­τερη θέση του στις ελληνι­κές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονι­στεί ότι κατά τον ίδιο απο­λογισμό σημειώνεται η άμε­ση και επιτακτική ανάγκη για την πρόσληψη τουλά­χιστον 2.000 ΕΠΟΠ, «μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν..». Και αυτός θα είναι μάλλον ένας άλλος το­μέας όπου θα ρίξει το βά­ρος του ο νέος αρχηγός, για πολλούς λόγους, καθώς κάτι τέτοιο «προσφέρεται» καλύ­τερα επικοινωνιακά και πο­λιτικά από την αύξηση της θητείας, τη στράτευση στα 18 ή τη στράτευση των γυ­ναικών.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-18/09/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger