Αρχική » » Αλλαγή φρουράς στο ΥΕΘΑ

Αλλαγή φρουράς στο ΥΕΘΑ


Την Τρίτη η τελετή παράδοσης από τον Μ. Κωσταράκο στον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη. 
Τα σοβαρά προβλή­ματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ναύ­αρχος μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsblaveris@gmail.com

Την Τρίτη 15 του μηνός, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο αρχηγός ΓΕ­ΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, έπειτα από θητεία τεσσάρων ετών στο ύψιστο στρατιωτικό αξίωμα της χώρας και συνολικώς 41 στο στράτευμα, παραδίδει καθήκοντα στον διά­δοχό του, έως τώρα αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη (σ.σ.: Τάξεως 1980 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων). 

Έτσι, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για τον στρατηγό Κωσταράκο και ταυτοχρόνως ανοίγουν δύο νέοι. Ένας...
για εκείνον, στις Βρυξέλλες, όπου στις 6 Νοεμβρίου αναλαμ­βάνει επισήμως mv προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρω­παϊκής Ενώσεως, το ύψιστο αξίω­μα που έχει αναλάβει ποτέ Έλληνας στρατιωτικός. Και ένας κύκλος για τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αντιναύαρχο Αποστολάκη, καθώς και εκείνος καλείται να αναλάβει την αρχηγία, που ξεκίνησε ουσιαστικώς με την αμφιλεγόμενη απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 20ής Αυγούστου. Αμφιλεγόμενη όχι τόσο για το πρό­σωπο του ναυάρχου Αποστολάκη, αφού αυτή η επιλογή ήταν φυσιο­λογική και αναμενόμενη, όσο, κατά την προσωπική μας άποψη, για τον τρόπο που αυτή έγινε και που πλήτ­τει ευθέως το κύρος του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση ελήφθη «διά περιφοράς» και με τον αρμόδιο τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να βρίσκεται στον αέρα, κατευθυνόμενος για επιθεώρηση στρατιωτικών μονάδων σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου! Όταν μια κυβέρνηση θέλει να λο­γίζεται και να είναι σοβαρή και να εκπέμπει ένα τέτοιο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, δεν αποφασί­ζει επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και νέου αρχηγού ΓΕΝ τηλεφωνικώς και μετά ο κλητήρας γυρνά από όλα τα υπουργεία μαζεύοντας υπο­γραφές. 

ΔΙΑΔΟΧΟΣ. Προτού εισέλθουμε στις επιμέρους «λεπτομέρειες», θα πρέπει να τονιστεί ότι την Τετάρτη 16 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη τελετή παραδόσεως- παραλαβής καθηκόντων αρχη­γού ΓΕΝ από τον αντιναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ΠΝ -στη διάρκεια ει­δικής τελετής που θα πραγματοποι­ηθεί στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά- προς τον επιλεγέντα διάδοχό του και επίσης δεύτερο στην ιεραρχία του ΓΕΝ, έως τότε αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ΠΝ (Τάξεως 1981 της ΣΝΔ). 

Επειδή λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποι­ηθούν οι βουλευτικές εκλογές, εκτιμάται ότι η «χηρεύουσα» παροδικώς, κρίσιμη θέση του αρχη­γού Στόλου θα διατηρηθεί κενή, εν αναμονή του σχηματισμού νέας κυβερνήσεως, της ορκωμοσίας αυτής, της αναλήψεως των καθηκόντων του νέου ΥΕΘΑ και της συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ. Αυτό απαιτείται για την επιλογή του νέου αρχηγού Στόλου, που θα γίνει είτε διά της τοποθετήσεως του τρίτου εναπομείναντος εν ενεργεία μάχιμου αντιναυάρχου, Σπυρίδωνα Δημητρίου, ΠΝ, είτε διά της αποστρατείας του και της επιλογής, με ταυτόχρο­νη προαγωγή, κάποιου εκ των εν ενεργεία μαχίμων υποναυάρχων. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, εκτιμάται -επαναλαμβάνουμε- ότι η δι­οίκηση του Αρχηγείου Στόλου θα ασκείται κανονικώς από τον εκτελούντα καθήκοντα αρχηγού νυν υπαρχηγό, υποναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, έναν εξαιρετικά έμπειρο Πειραιώτη αξιωματικό (Τάξεως 1983 της ΣΝΔ), προερχόμενο από τα σκάφη επιφάνειας του Στόλου. 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμε­τωπίσει ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος (ακόμα) Ευ. Αποστολάκης, έγκειται στις επιπρό­σθετες περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ που επιτάσσει το τρίτο Μνη­μόνιο, από τα οποία τα 100 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένα για το 2015 και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ για το 2016. Το οικονομικό, επομένως, είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου αρχηγού, σε συνδυασμό με την καταβολή από μέρους του κάθε προσπάθειας για την υλοποίηση της γνωστής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επι­κράτειας. 

Στο ίδιο επίπεδο με τα οικονομικά είναι το προσωπικό των Ε.Δ.. που αποτελεί και τον καλύτερο πολλα­πλασιαστή ισχύος αυτών. Ο νέος αρχηγός είναι εν ενεργεία αλεξι­πτωτιστής και υποβρύχιος καταστροφέας («βάτραχος») και έχει διατελέσει (εκτός όλων των άλλων) διοικητής της Διοικήσεως Υπο­βρυχίων Καταστροφών του Στόλου. Ξέρει άριστα λοιπόν τι σημαί­νει ο παράγων «άνθρωπος» και τι κινήσεις μπορούν να γίνουν για να μην πληγεί επιπλέον το ήδη τρωθέν ηθικό του προσωπικού. 

Μια από αυτές τις κινήσεις είναι να επιστρατεύσει όλη του τη -γνω­στή- διπλωματική ικανότητα και να χρησιμοποιήσει «γνωριμίες» σε πολιτικό και οικονομικό επίπε­δο κορυφής για να ασκήσει πίεση προς τη νέα κυβέρνηση και να πά­ρουν πίσω τα «αναδρομικά» τους οι στρατιωτικοί, όπως έχει αποφα­σίσει το ΣτΕ. Αν αυτό επιτευχθεί, είναι βέβαιο ότι το προσωπικό θα αντιδράσει πολύ θετικώς. 

Η διάθεση των οπλικών συστημάτων 

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, πρώτιστη επιλογή είναι η διατήρηση (αν όχι επαύξηση) της διάθεσης των οπλικών συστημάτων των Κλάδων. Οι Ειδικές Δυνάμεις χρειάζεται να διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητος όπου βρίσκονται σή­μερα, καθώς αποτελούν την άμεση απαντητική δύναμη στα χέρια του αρχιστρατήγου, και ο Στόλος να παραμείνει επί των επάλξεων σε όλες τις θάλασσες όπου επιβάλ­λονται η ελληνική παρουσία και η επίδειξη της Ελληνικής Σημαίας. Ήδη έχει λάβει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμι­ράτα όλο το απόθεμα των ανταλλακτικών τους για τις φρεγάτες τύπου Standard, έχει λύσει το ζήτημα των υποβρυχίων και το θέμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion και του απομένει να λύσει (με τη βοήθεια και της κυβερνήσεως ασφαλώς) το θέμα των πυραυλακάτων τύπου Super Vita. Επομένως, το ΠΝ είναι «εξασφαλισμένο». Το Ναυτι­κό, αλλά και η Αεροπορία και ο Στρατός θα αποτελέσουν τα «κρυφά» διαπραγματευτικά χαρτιά του αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη γη να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη (βλέπε με τον πρώην ΥΕΘΑ και αρμόδιο επίτροπο Μεταναστεύσεως, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με τον στρατηγό Μ. Κωσταράκο από το νέο του αξίωμα) κον­δύλια για την όποια επικου­ρική χρησιμοποίηση των ΕΔ στο θέμα της αντιμετωπίσεως των τρομακτικών «μεταναστευτικών ροών» προς τη χώρα μας. Και όπως λένε στο ΥΠΕΘΑ, «ο ναύαρχος Αποστολάκης είναι ικανός να πουλήσει ψυγείο σε ... Εσκιμώο». Ίδωμεν! 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-12/09/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger