Αρχική » » Δεν έδωσαν ούτε ευρώ

Δεν έδωσαν ούτε ευρώ


► Άφαντα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τα έξοδα του Στρατού στις επιχειρήσεις με τους μετανάστες. 
► Από τον προϋπολογισμό για τον Στρατό τα κονδύλια για τη σίτιση των μεταναστών, αλλά και για τα καύσιμα που απαιτούνται στις επιχειρήσεις. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών προς τα βόρεια αναμένουν οι στρατιωτικοί του υπουργείου Εθνικής Αμύνης μετά τις τελευ­ταίες εξελίξεις σε πολιτικό, διπλω­ματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ μια άλλη παράμετρος που τί­θεται από τις στρατιωτικές πήγες είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος, στην οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ενεργώς, χωρίς όμως να έχουν λάβει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ! 

Συγκεκριμένα, η απόφαση της τε­λευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αναφορικά με τη λήψη συ­γκεκριμένων ...
μέτρων για τον σχεδιασμό κοινών επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνι­κής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και της τουρκικής Ακτοφυλακής, υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής FRONTEX, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, εκτιμάται ότι θα εκτρέψει σε σημαντικό βαθμό τις προαναφερθείσες ροές προς τα βόρεια.

Όταν, δε, κάνουν λόγο για «εκτρο­πή προς τα βόρεια», οι στρατιωτι­κοί του ΥΠΕΘΑ εννοούν ασφαλώς τα χερσαία σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας και τα αντίστοιχα Τουρκίας- Ελλάδος. Στο σημείο αυτό, εκτιμάται ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσιάζουν δυο σημαντικά -για τη χώρα μας- πλεονεκτήματα, που «μεταφράζονται» σε αναμενόμενη μείωση «παράτυπων μεταναστών», προερχόμενων από την Τουρκία. Το ένα είναι ο ποταμός Έβρος, ο οποίος τον χειμώνα κατεβάζει πολύ νερό και το πέρασμά του γίνεται πολύ επικίνδυνο, ενώ το άλλο εί­ναι ο φράκτης, που έχει στηθεί από το Μηχανικό του Δ’ Σώματος Στρα­τού στο χερσαίο τμήμα και τους τε­λευταίους χειμώνες έχει συμβάλει καθοριστικώς στην κάθετη μείωση των μεταναστευτικών ροών. 

Τώρα, όμως, η αναμενόμενη συ­νεργασία των Ακτοφυλακών των δύο χωρών, υπό την αιγίδα της FRONTEX, και τα όσα συμφώνη­σαν σε πολιτικο-διπλωματικό επί­πεδο η Ε.Ε. και η Τουρκία, σε συν­δυασμό πάντα με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αναμένο­νται, θα «εκτρέφουν» τη μεταναστευτική ροή προς τα βόρεια. Και αφού η Ελλάδα, λόγω ποταμού και φράκτη, περιορίζει σημαντικά τις «διαρροές», αυτές πιθανότατα θα στραφούν προς τα χερσαία σύνο­ρα Τουρκίας-Βουλγαρίας. που είναι πολύ περισσότερό «βατά». 

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΑ «Π». Αυτά υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί και πιο συγκεκριμένα πολύ υψηλά ιστάμενη πηγή του ΓΕΕΘΑ, η οποία υπό «καθεστώς ανωνυμίας» σημεί­ωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι, «αν και αυτά είναι σχέδια επί χάρ­του, εμείς, από στρατιωτικής πλευ­ράς, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέ­ρουμε επικουρικώς στα αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια της Ελληνι­κής Αστυνομίας και των συνοριοφυλάκων μας, οι οποίοι είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Με το στρατι­ωτικό προσωπικό και τα ηλεκτρο­νικά μέσα που διαθέτουμε στην πε­ριοχή, θα συνεισφέρουμε, όπως γίνεται πάντα, ενώ ήδη έχουν δο­θεί οι σχετικές εντολές για αυξημέ­νη προσοχή και επαγρύπνηση». Βεβαίως, η ίδια υψηλόβαθμη στρα­τιωτική πηγή μας έθεσε ενώπιον και ενός άλλου ζητήματος, που ελά­χιστα ή καθόλου είναι γνωστό στο ευρύ κοινό: αυτό των σημαντικών κονδυλίων που ξοδεύουν όλοι οι Κλάδοι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να συμβάλλουν επικουρικώς μεν, ουσιαστικώς δε, στην προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικό Σώμα-Ελ- ληνική Ακτοφυλακή και Ελληνική Αστυνομία) να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Και πιθανόν, σε άλλες εποχές, των «παχέων αγελάδων», κάτι τέτοιο να εθεωρείτο ήσσονος σημασίας και να μην ετίθετο καν προς συζήτηση. Στην παρούσα χρονική και οικονο­μική συγκυρία, όμως, στην Ελλάδα του τρίτου Μνημονίου, αλλά και των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του ΥΠΕΘΑ και συνακολούθως των Κλάδων των Ενόπλων Δυ­νάμεων, «μετράει η αξία του ευρώ», όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικώς. Σας παραθέτουμε μερικά παραδείγ­ματα για το τι εννοούν στο ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ. 

Ο Στρατός Ξηράς έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών «διοικητικής μερίμνης» στα νησιά του Ανατολι­κού Αιγαίου και της Δώδεκανήσου -κυρίως όποτε του ζητηθεί. Από τη διάθεση οχημάτων και οδηγών για να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες «παράτυπους μετανάστες» στα νησιά, την παρασκευή και παροχή γευμάτων σε αυτούς, ιδιαιτέρως σε μικρά νησιά, όπου κάτι τέτοιο είναι αδύνατο από τις τοπικές κοινωνίες, μέχρι και τη φύλαξη αυτών, επικουρικώς των αστυνομικών ή λιμενι­κών οργάνων όταν αυτά δεν επαρ­κούν. 

Στο Αγαθονήσι, προ εβδομάδων εί­χαν βγει περίπου 200 παράτυποι μετανάστες, την ίδια ώρα που στο νησί βρίσκονται μόνιμα δύο αστυνομικοί και δύο λιμενικοί. Όλος αυτός ο κόσμος έπρεπε να φάει και, φυσικά, δεν μπορούσε να μαγει­ρεύει για 200 άτομα τρία γεύματα ημερησίως, δηλαδή 600 την ημέ­ρα, ο ένας και μοναδικός στρατεύ­σιμος μάγειρας του στρατιωτικού φυλακίου, που εδρεύει στο νησί και έχει ολιγομελή φρουρά. 

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, λοιπόν, αναγκάστηκε ο υπερκείμενος σχηματισμός να αγοράσει τα τρό­φιμα και να τα μαγειρέψει και μαζί με το ψωμί που έφτιαχναν οι στρα­τιωτικοί φούρνοι να τους το στέλ­νει στο νησί. Ο Στρατός υπολογίζει ότι όλο αυτό το «πακέτο», που δι­άρκεσε περίπου ένα δεκαήμερο μέ­χρι να φύγουν οι ξένοι από το μι­κρό νησί και να προωθηθούν στην ενδοχώρα, κόστισε σε αυτόν περί τα 60.000 ευρώ από τον προϋπο­λογισμό του, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τα σχετικά ευρωπαϊκά (η άλλα ελληνι­κά) κονδύλια. 

Το κόστος των καυσίμων «καίει» Ναυτικό-Αεροπορία 

Το Πολεμικό Ναυτικό, από τέσσερα σκάφη (κανονιοφό­ρους) που είχε στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, τώρα τα έχει αυξήσει στα επτά (κανο­νιοφόρους και περιπολικά). Κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τα καύσιμα που καταναλώνει κάνοντας monitoring (εποπτεία) των θαλασσίων συνόρων μας, τα οποία, παρά τα όσα ατυχώς υποστήριξε ο κ. πρωθυπουργός, υπάρχουν και είναι ρητώς καθορισμένα, τόσο στα Δωδεκάνησα, με διεθνή Συνθήκη, όσο και στα υπόλοιπα νησιά μας, με το σύνορο της «μέσης γραμμής», συμφώνως προς τα οριζόμενα από το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, το Π.Ν. δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για το προσωπικό και τα μέσα που αγοράζει καθώς και για τα γεύματα που ετοιμάζει για τον καταυλισμό προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στον Βοτανικό. Τέλος, η Πολεμι­κή Αεροπορία δεν έχει λάβει επίσης ούτε ένα ευρώ τη στιγμή που απογειώνει τα ελικόπτερα Super Puma (κυρίως) αλλά και τα ΑΒ-205, όπου απαιτείται, για να συμμετέχουν σε αποστολές ερεύνης και διασώσεως παρά­τυπων μεταναστών, κάτι που γίνεται σχεδόν καθημερινώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους καυσίμου, αλλά και καταπονήσεως/συντηρήσεως των πτητικών μέσων. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-10/10/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger