Αρχική » » Λουκέτο σε κέντρα εκπαίδευσης

Λουκέτο σε κέντρα εκπαίδευσης


Η ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ.
Το θέμα, όπως και άλλες κινήσεις προκειμένου να γίνουν περικοπές, θα μπει σε διάλογο. 

Του ΜΑΝΟΥ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 

Οι πιεστικές οικονομικές συνθήκες και η ανάγκη να μειωθούν όσο το δυνατόν τα έξοδα θα οδηγήσουν ού­τως ή άλλως στην αναδιοργάνωση του στρατεύματος. Αυτό ήταν το κυριότερο συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημερωτική συνάντηση του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Βασίλη Τελλίδη, με τους δημοσιο­γράφους, χθες. 

Όπως αποκάλυψε ο αρχηγός, σύμφωνα με μελέτη που έχει γί­νει, έχει διαπιστωθεί ότι ο Στρατός... χρειάζεται 600 εκατ. ευρώ ετησίως αποκλειστικά για τα λειτουργικά του έξοδα, ενώ για φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 210 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή την περίοδο η λειτουργία του συνεχίζεται με τη χρησιμοποίηση των αποθεμάτων που υπήρχαν και χάρη στο φιλότιμο και το μεράκι των στελεχών. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπε, είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στη δομή του Στρατού και ιδίως στη Διοικητική Μέριμνα, όπου υπάρχουν αρκετά περιθώρια. Μέσα σε αυτό το πνεύμα διεξάγεται ήδη μελέτη προκειμένου να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο και οι νεοσύλλεκτοι να παρουσιάζονται απευθείας στις μονάδες, με συνέπεια να καταργηθούν τα πλεονάζοντα κέντρα εκπαίδευσης. Ωστόσο, καθώς αναμέ­νεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, οι όποιες προ­τάσεις θα υποβληθούν πρωτίστως σε διάλογο. «Το κλείσιμο κάθε μονάδας, εξάλλου, έχει κι αυτό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μείωση του κόστους επίσης μπο­ρεί να επιτευχθεί και με άλλους πιο «απλούς» τρόπους, όπως ο περιορι­σμός ή η κατάργηση αγημάτων, η μείωση της συμμετοχής στις εθνικές αποστολές στο εξωτερικό, που κοστίζουν περί τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ μαχαίρι μπορεί να πέσει και στις θέσεις εξωτερικού. 

Αναφορικά με το θέμα της αύξη­σης ή μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο αρχηγός εξέφρασε την αντίθεσή του να γίνει δωδεκάμηνη και δήλωσε ότι η εννιάμηνη θητεία είναι κάτι που έχει πια δεχτεί η ελληνική κοινωνία. Αποκάλυψε επίσης ότι εξαιτίας του Μνημονίου και της ανεργίας -ιδίως μεταξύ των νέων- έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτή­σεις διακοπής των αναβολών. 

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης των παράτυπων μεταναστευτικών κυμάτων, ο αρχηγός ήταν ξεκάθαρα ενάντιος στη χρήση του Στρατού, ο οποίος επεμβαίνει μόνο επικουρικά στο έργο των τοπικών αρχών, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενι­κού. Τέλος, τόνισε, ότι έχουν παραχωρηθεί ώς τώρα πέντε στρατόπεδα για την υποδοχή των μεταναστών, από τα οποία μόνο αυτό στη Μόρια Μυτιλήνης έχει αξιοποιηθεί πλή­ρως, ενώ της Κορίνθου υπολειτουρ­γεί, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιεί μόνο το ένα τρίτο των εγκαταστάσεών του και τα υπόλοιπα τρία είναι εντελώς αναξιοποίητα για τον σκοπό που παραχωρήθηκαν. 

* Ο Στρατός χρειάζεται ετησίως 600 εκατ. ευρώ μόνο για λειτουργικά έξοδα, ενώ για φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 210 εκατ., με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται τα αποθέματα που υπήρχαν ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η συνεισφορά των στελεχών. 

(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-22/10/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger