Αρχική » » ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΕΞΥΠΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»;

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΕΞΥΠΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»;


Ο Α/ΓΕΣ μιλά για τα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Την προηγούμενη Τετάρτη ο αρχη­γός του Γενικού Επιτελείου Στρα­τού, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, κάλεσε στο γραφείο του τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Άμυνας και τους μίλησε για τα προβλήματα του Ελληνικού Στρατού και για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπί­σει. 
 
Ο Α/ΓΕΣ τόνισε ότι η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα και η αμείλικτη δημογραφική... πραγματικό­τητα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας, δημιουργούν μια εν δυνά­μει επικίνδυνη κατάσταση για το μέλλον. Ταυτοχρόνως, οι ιδιαιτερότητες του ελλη­νοτουρκικού συστήματος και η εμφάνιση νέων μορφών πολέμου καθιστούν ακόμη πιο πολύπλοκη την κατάσταση. Αυτή η νέα πραγματικότητα αποτελεί πρόκληση για την εφευρετικότητα των Ελλήνων.

Ο Α/ΓΕΣ μίλησε για την περιβόητη και χρονίζουσα αναδιοργάνωση του Ελληνι­κού Στρατού, ενώ τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί με γνώμονα την επίτευξη οικονομιών στη λειτουργία του στρατεύματος, εν παραλλήλω με την ενίσχυση των μαχητικών του ικανοτήτων. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το ότι στην προ­σπάθεια αυτή αναφέρθηκε πως πρωτίστως θα ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις και αξιολογήσεις των στελεχών που βρίσκο­νται στις κρίσιμες ελληνικές περιοχές και αντιμετωπίζουν καθημερινά τις διάφορες προκλήσεις και προβλήματα. Αυτή η προ­σέγγιση «από τα κάτω» (bottom up) αποτε­λεί ένα από τα διαχρονικά κλειδιά για την επιτυχία σε κάθε πρόγραμμα εκσυγχρονι­σμού και αναδιοργάνωσης μαχητικών δυ­νάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιόμαχοι

Ο Α/ΓΕΣ ήταν απόλυτος για το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού. Τόνισε ότι, παρ' όλα τα οικονομικά προβλήματα, τα οπλι­κά συστήματα που διαθέτει είναι πλήρως αξιόμαχα και συνθέτουν μια αποτρεπτική δύναμη υψηλών ικανοτήτων. Στη συζήτη­ση με τους δημοσιογράφους ελέχθησαν πολλά. Για την εκπαίδευση, τη θητεία, τις δυνατότητες των ελληνικών στρατιωτικών εργοστασίων, τη δομή του στρατεύματος, τις αποστολές που αναλαμβάνει στο εξω­τερικό, τον κομβικό ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων στην άμυνα του αρχιπελάγους κ.ά., η ανάλυση των οποίων ξεφεύγει από τα όρια αυτού του κειμένου. 
 
Πολύ σημαντική κρίνεται όμως η άποψη που ακούστηκε, ότι οι μαχητικές ικανότητες του Ελληνικού Στρατού θα πρέπει να βασίζονται στην κινητικότητα, τον ελιγμό και τη δυναμική αλληλεπίδραση με το πεδίο της μάχης και όχι σε μοντέλα γραμμικής, στατικής και πα­θητικής άμυνας, όπως επίσης κι ότι οι τοπι­κοί διοικητές θα πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε περίπτωση απευκταίου πολεμικού συμβά­ντος. Επισημαίνεται ότι οι μεθοδολογίες αποκεντρωτικής διοίκησης αποτέλεσαν βασικό εργαλείο για την επιτυχία στις πο­λεμικές επιχειρήσεις σε όλο το μήκος της ανθρώπινης ιστορίας, επιτρέποντας σε στρατεύματα που υστερούσαν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα οπλικών συστημάτων να κατανικήσουν τους αντι­πάλους τους.

Εν κατακλείδι, από τη συζήτηση με τον Α/ΓΕΣ βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ο Ελληνικός Στρατός και όραμα έχει και ρεα­λιστική ανάγνωση της πραγματικότητας. Κατανοεί τους κινδύνους και τις προκλή­σεις, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να τις αντι­μετωπίσει ακόμη και μέσα στη δυσμενή σημερινή πραγματικότητα. Το σημαντι­κότερο είναι ότι πλέον καθίσταται σαφές πως πρέπει να βασιστούμε στον εαυτό μας για να σχεδιάσουμε τον στρατό του μέλλοντος και όχι σε έτοιμα μοντέλα που έρχονται από το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, οι λογικές που προέβλεπαν την αγο­ρά μεγάλων παρτίδων ακριβών οπλικών συστημάτων, χωρίς να νοιαζόμαστε για τη μελλοντική τους υποστήριξη και τον εφο­διασμό τους με περιφερειακά συστήματα, όπως πυρομαχικά, ανήκουν ολοκληρωτι­κά στο παρελθόν. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-30/10-05/11/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger