Αρχική » » «Πεδίο δόξης λαμπρό», για Π. Καμμένο και Γ.Ε. Στρατού

«Πεδίο δόξης λαμπρό», για Π. Καμμένο και Γ.Ε. Στρατού


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
ptroupiotis@yahoo.gr

Ο Παύλος Μελάς, μια μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορί­ας, ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη γενιά του (και τις επόμενες) να αγωνιστούν για τη Μακεδονία και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, είναι, θα έλεγε κανείς, ένας "ξεχασμέ­νος" ήρωας της ελληνικής ιστορίας. 

Παρότι υπάρχει και χωριό με το όνομά του (ε­κεί όπου σκοτώθηκε το 1904) αλλά και στρατόπε­δο που έχει... το όνομά του, συνήθως οι Έλληνες δεν διδασκόμαστε, δεν μαθαί­νουμε γενικότερα τη δρά­ση του Παύλου Μελά και το πόσο σημαντική ήταν για το θέμα της Μακεδονί­ας. Σε μια μάλιστα εποχή όπου "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά". 

Δυστυχώς, και ο ελληνικός στρα­τός, αξιωματικός του οποίου υπήρξε ο Παύλος Μελάς, δεν έχει δώσει (όσο τουλάχιστον γνωρίζω) τη σημασία που θα έπρεπε, τόσο σε σχέση με την ενημέρωση των στελεχών του όσο και σε σχέση με τιμητικές ή άλλες εκδηλώσεις που θα έπρεπε, νομίζω, να γίνονται κατά την επέτειο του θανά­του του. Επέτειο που είναι στις 13 0κτωβρίου. 

Ούτε φέτος προγραμματίστηκε κάτι αντίστοιχο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από το ΓΕΣ, παρότι σε άλλες περιπτώσεις οι εκδηλώσεις .. περισσεύουν. 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά φέτος ήλθε και πάλι στο φως το ζήτημα του σπι­τιού του Παύλου Μελά σε κεντρικότα­το σημείο της Κηφισίας. Ενός σπιτιού που, αν και έχει κηρυχτεί από το 2009 (από τον τοπικό δήμο) εθνικό μνημείο και από το υπουργείο Πολιτισμού "Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο" που χρειάζεται αποκατάσταση, ως σήμερα, έξι χρονιά μετά, καταρρέει... 

Και, δυστυχώς, κανείς δεν κάνει κάτι για να διασωθεί ένα εθνικό πραγματικά μνημείο που μπορεί να θυμίζει σε όλους εμάς του αγώνες των προγόνων μας για την απελευθέρωση της χώρας. 

Σωστά ο αντιπρόεδρος της Βου­λής, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε στο κοινοβούλιο σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας του να εξηγήσει γιατί δεν έχει προχω­ρήσει η αποκατάσταση του κτιρίου, παρότι υπάρχει σχετική μελέτη από το 2012. 

Λεν ξέρω αν ο υπουργός Πολιτι­σμού θα κάνει κάτι ή θα επικαλεστεί οικονομική στενότητα", πιθανώς μάλι­στα και γιατί "ιδεολογικά" δεν του πάει, που λένε, να ασχολούμαστε με τέτοια ζητήματα, όμως μήπως να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία το υπουργείο Ε­θνικής Άμυνας; 

Μήπως ο Πάνος Καμμένος να αναλάβει πρωτοβουλία, έστω και πέρα από τις τυπικές αρμοδιότητες, και να βοηθήσει την αναστήλωση του κτιρί­ου, μέσω της ανασυσταθείσας ΜΟΜΑ (Μεικτές Ομά­δες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως). Μήπως θα μπορούσε μάλιστα το υ­πουργείο Εθνικής Άμυνας (σε συνεργασία με τον δήμο Κηφισιάς) να κάνει το συ­γκεκριμένο σπίτι ένα είδος μουσείου για τον Παύλο Μελά, αλλά και τον Μακε­δονικό Αγώνα; 

Έτσι, για να μην ξεχνάμε πάντα την ιστορία μας και τους αν­θρώπους που έπαιξαν πρωταγωνιστι­κό ρόλο σε συγκεκριμένες, κρίσιμες, ι­στορικές περιόδους. 

Και κυρίως, να μην τους ξεχνάμε α­πό "ιδεολογικές αγκυλώσεις"... 

Υ.Γ.: Για τους νεότερους, σύντομα να αναφέρουμε ότι ο Παύλος Μελάς ήταν αξιωματικός πυρο­βολικού του ελληνικού στρατού, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη. Σπούδασε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ' όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός το 1891. Συμμετείχε από τους πρώτους στο ιδρυθέν το 1900 Μακε­δονικό Κομιτάτο για την εμψύχωση του απογοητευμένου ελληνικού πλη­θυσμού της Μακεδονίας και σε αντί­δραση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Στις 18 Αυγούστου 1904, ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικε­φαλής σώματος 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ε­νάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε στην κατεχομένη Μακεδονία. 

Στις 12 Οκτωβρίου, ύστερα από αποτυχημένη επιδρομή στο Νερέτ, ο Μελάς και η ομάδα του κατευθύνθηκαν στα Σιάτιστα (σημερινός Μελάς), χωριό τότε πλειοψηφικά σλαβόφω­νο. Στο χωριό όμως υπήρχε οργανωμένος βουλγαρικός πυρήνας, μέλος του οποίου ειδοποίησε τον οθωμανι­κό στρατό για την παρουσία του ελ­ληνικού σώματος. Στις 13 Οκτωβρί­ου, το χωριό περικυκλώθηκε από ο­θωμανικό απόσπασμα 150 ανδρών και ξεκίνησαν αψιμαχίες. Το ξημέρω­μα της επόμενης ημέρας θα έβρισκε τον Μελά νεκρό. 

(ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-19/10/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger