Αρχική » » Βάζουν μέσο για να υπηρετήσουν!

Βάζουν μέσο για να υπηρετήσουν!


 Η ανεργία και η αδυναμία συνέχισης των σπουδών, λόγω της Κρίσης, οδηγούν τους νέους στα στρατόπεδα. Επιστρατεύουν βουλευτές και υπουργούς για να καταταγούν, αλλά η Πολιτεία δεν μπορεί να τους δεχθεί ελλείψει ειδών ένδυσης.
Ελπίζουν ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη μετά το τέλος της θητείας.

Από τον 
Ανδρέα Κούτρα
(akoutras@dimokratianews.gr)

Η ανεργία και η αδυναμία πολλών οικογενειών να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους για σπουδές ωθούν χιλιάδες νέους να κόβουν τις αναβολές τους και να ζητούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις για να ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Μόνο για τη σειρά του Νοεμβρίου τα αιτήματα στον Στρατό Ξηράς ξεπερ­νούν τα 3.500, τα οποία ωστόσο σε κα­μία περίπτωση δεν μπορούν να ικανο­ποιηθούν, λόγω περιορισμένων δυνα­τοτήτων στα κέντρα εκπαίδευσης νεο­συλλέκτων. Υπολογίζεται ότι με κάθε σειρά κατατάσσονται 5.000 στρατιώτες και τώρα ο αριθμός αυτών που θέ­λουν να ντυθούν στο χακί ξεπερνά τους 8.500.

Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές και αποδίδεται στην οικονο­μική κρίση που έχει πλήξει τη χώ­ρα μας...
Κανείς δεν μπορούσε να φα­νταστεί ότι για να διακόψει κάποιος την αναβολή του και να καταταγεί στον Στρατό θα χρειαζόταν όχι μόνο «μπάρμπα στην Κορώνη», αλλά μέσο από βουλευτή και πάνω. Οι στρατολογικές υπηρεσίες από το καλοκαίρι και μετά έχουν κατακλυστεί από αιτήμα­τα στρατευμένων για τη διακοπή των αναβολών κατάταξής τους με την επό­μενη ΕΣΣΟ. Από τον Αύγουστο και ως τις αρχές Οκτωβρίου είχαν υποβλη­θεί 3.500 τέτοια αιτήματα, κάνοντας τους στρατολόγους να αναρωτιούνται τι πραγματικά συμβαίνει. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται, όπως λένε πηγές του ΓΕΣ, να είναι παροδικό, αφού συ­νεχίζει ακόμη και σήμερα να ζητείται η εσπευσμένη κατάταξη.

«Η σειρά του Νοεμβρίου προσελ­κύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον των νέων, καθώς με τους εννέα μήνες θη­τεία οι στρατιώτες απολύονται στα μέ­σα του καλοκαιριού» σημείωσε αρμό­δια πηγή του ΓΕΣ και συνέχισε επισημαίνοντας ότι αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει επαναληφθεί όσον αφορά τον αριθμό αυτών που εξέφρασαν την επιθυμία να περάσουν την πύλη των κέντρων εκπαιδεύσεων νε­οσυλλέκτων. «Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο από αυτόν που συνήθως κατατάσσεται με κάθε ΕΣΣΟ» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κατά την εκτίμηση των επιτελών του ΓΕΣ, που προέκυψε μετά την αιτιολογία την οποία κατέθεσαν οι στρατευμένοι στα στρατολογικά γραφεία προκειμένου να κόψουν την αναβολή τους, το μεγαλύτερο, αν όχι το συντρι­πτικό ποσοστό αυτών που πήραν την απόφαση να επισπεύσουν την κατά­ταξή τους, ήταν λόγοι ανεργίας και μη δυνατότητας συνέχισης των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, νέοι που είχαν πάρει αναβολή για να σπουδάσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση κάποιου μεταπτυχια­κού τίτλου αδυνατούν πλέον. καθώς οι οικογένειές τους χτυπημένες από τα μέτρα των Μνημονίων δεν μπορούν να συνδράμουν οικονομικά -ακόμη και αν πρόκειται για σπουδές εντός της χώρας. Πόσο μάλλον στο εξωτε­ρικό, όπου απαιτούνται ακόμη περισ­σότερα χρήματα.

Πολλοί είναι εκεί­νοι δε που βλέπουν ότι ακόμη και αν συ­νεχίσουν τις σπουδές τους η τεράστια ανερ­γία δεν τους αφήνει περιθώρια επαγγελματικής αποκατάστασης. Προτιμούν έτσι να τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πα­τρίδα και αργότερα, με την ελπίδα ότι ίσως αλλάξουν τα πράγματα, να ανα­ζητήσουν δουλειά.

Την ίδια στιγμή πάντως αναδεικνύεται και η άλλη όψη του νομίσματος: η αδυναμία του Στρατού να υπο­δεχθεί στις τάξεις του τους χιλιάδες επιπλέον στρατεύσιμους που δηλώ­νουν ότι θέλουν να καταταγούν, τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλες, ιδί­ως στις μονάδες της παραμεθορίου όπου η στελέχωση παραμένει σε χα­μηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας για... αποκέντρωση. Ανώτατες πηγές του ΓΕΣ υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να καταταγούν 8.500 νεοσύλλεκτοι με μία ΕΣΣΟ, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέντρα κατάταξής δεν έχουν την υποδομή να φιλοξενήσουν ένα τόσο μεγάλο αριθ­μό στρατιωτών. «Δεν έχουμε πού να τους κοιμίσουμε» ήταν συγκεκριμέ­να η απάντηση, καθώς με την τελευ­ταία αναδιοργάνωση έχουν κλείσει αρκετά κέντρα εκπαιδεύσεως για λόγους οικονομίας.

Κύκλοι του ΓΕΣ διέψευσαν πληροφορίες ότι ο λόγος που δεν μπορούν να δεχθούν τον μεγά­λο αριθμό των στρα­τιωτών ήταν η έλλει­ψη ειδών ένδυσής και υπόδησης, όπως άρβυλα, τζάκετ και πουλόβερ, αν και παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης με τους διαγωνισμούς που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για προμήθειες ειδών και υλικών τα οποία αφορούν και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ΓΕΣ προκειμένου να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα κατά­ταξής με τη σειρά του Νοεμβρίου αποφάσισε να καλέσει όσους είχαν σπεύσει να διακόψουν τις αναβολές τους τον Αύγουστο και ως το τέλος Σεπτεμ­βρίου (αρχικά είχε γίνει προγραμματισμός να απορροφηθούν μόνο όσοι είχαν διακόψει την αναβολή τους ως το τέλος του καλοκαιριού). Από εκεί και μετά δεν θα γίνει κανένα αίτημα δεκτό. «Όσοι διέκοψαν την αναβολή τους εντός του Οκτωβρίου θα καταταγούν με την πρώτη ΕΣΣΟ του 2016» επισήμανε αξιωματικός του ΓΕΣ.

(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-01/11/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger