Αρχική » » Επί Σαμαρά η έγκριση για την αγορά των 15 Σινούκ

Επί Σαμαρά η έγκριση για την αγορά των 15 Σινούκ


«Θύελλα» για την προμήθεια μεταχειρισμένων ελικοπτέρων!

Το πράσινο φως για την απόκτηση 10+5 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων Σινούκ από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού έδωσε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε διά περιφοράς. Το κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα 120.000.000 δολάρια και η ένταξή τους στις Ενοπλες Δυνάμεις σε μερικούς μήνες θα συμβάλει στην αύξηση των δυνατοτήτων του Στρατού, ιδίως σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αποδεσμευτεί και η πρώτη προκαταβολή ...ύψους 23.000.000 δολαρίων, προκειμένου να «τρέξει» η διακρατική σύμβαση της πώλησης των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων. Στην τελική συμφωνία, που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και υπογράφηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, οι Αμερικανοί δεσμεύονται ότι για δύο χρόνια θα αναλάβουν την εργοστασιακή και την τεχνική υποστήριξη των Σινούκ χωρίς επιπλέον κόστος, πέραν των 120.000.000 δολαρίων, ενώ προβλέπεται σε δεύτερη φάση η παράδοση άλλων πέντε Σινούκ, επίσης χωρίς να δοθούν επιπλέον χρήματα.

Το πρόγραμμα των μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων δεν είναι καινούργιο. Από το 2013, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, γίνονται συζητήσεις με τις ΗΠΑ προκειμένου να παραχωρήσουν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού μεταχειρισμένα Σινούκ στον Ελληνικό Στρατό. Μάλιστα, επρόκειτο δοθούν πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί αποφάσισαν τότε να δώσουν τα διαθέσιμα 10 ελικόπτερα σε τρίτη χώρα. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι με την παράδοσή τους θα ενισχυθούν οι αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις, καθώς τα ήδη υπάρχοντα Σινούκ έχουν «γράψει» πολλές ώρες.

Ο Βίτσας

Το επιχείρημα αυτό, ότι δηλαδή οι «επιτελείς αποφασίζουν για τις ανάγκες και από εκεί και πέρα η πολιτική ηγεσία υλοποιεί» χρησιμοποίησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να απαντήσει σε όσους έσπευσαν να επικρίνουν την κυβέρνηση και να συνδέσουν την προμήθεια αυτή με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B, λέγοντας ότι θα απαιτηθούν και άλλα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους. Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για το θέμα ζητώντας διευκρινίσεις.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/12/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger