Αρχική » » Οι συνέπειες μιας ελεγχόμενης μακράς κρίσης και έντασης στην περιοχή μας

Οι συνέπειες μιας ελεγχόμενης μακράς κρίσης και έντασης στην περιοχή μας


Ίσως να ενεργοποιηθούν αντιδράσεις, διεκδικήσεις και γενικά ενέργειες εκ μέρους γειτονικών -με την Ελλάδα- χωρών, που τακτικά και συστηματικά προβαίνουν σε ανάλογες προκλήσεις... 

Γράψει ο INSIDER 

Οι εξελίξεις γύρω από την κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι απρόβλεπτες, τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς την έκταση των όποιων συνεπειών. Στην απευκταία περίπτωση αντίδρασης με τη χρήση όπλων, από τη μία ή την άλλη πλευρά, η σύγκρουση είναι σίγουρο ότι θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα γενικευθεί, οπότε μοιραία θα παρασυρθούμε, ως γειτονική και κρίσιμης σημασίας χώρα, στη δίνη μιας μεγάλης πολεμικής αντιπαράθεσης, που θα ξεπερνά κατά πολύ όρια και πεδία επέκτασης... 

Η περαιτέρω αναφορά και ανάλυση επί της συγκεκριμένης ακραίας εξέλιξης δεν έχει κανένα νόημα, αφού τα σχετικά αποτελέσματα είναι απόλυτα ευνόητα και κατανοητά. Ούτε θεωρείται σωστό να εξετασθεί και να αναλυθεί η επόμενη ημέρα μιας τέτοιου μεγέθους τραγωδίας. 

Η πιθανότητα να περιπέσει η σχετική κρίση σε μια ελεγχόμενη κατάσταση είναι αρκετά μεγάλη -εξέλιξη που μάλλον αποτελεί και βασική επιδίωξη τρίτων και πολλαπλώς ενδιαφερομένων δυνάμεων, ενώ σίγουρα θα ανακουφίσει και τις δύο αντιμαχόμενες χώρες. 

Σε μια τέτοια περίπτωση και επειδή το συγκεκριμένο στάδιο ελέγχου ή αυτοσυγκράτησης θα έχει, μάλλον, κάποια εύλογη χρονική διάρκεια, κατά την οποία θα αναδυθούν και θα αναμοχλευθούν πολλά θέματα και προβλήματα της περιοχής μας, ίσως να ενεργοποιηθούν μικρής ή μεγάλης έντασης αντιδράσεις, διεκδικήσεις και γενικά ενέργειες εκ μέρους γειτονικών -με την Ελλάδα- χωρών, που τακτικά και συστηματικά προκαλούν ανάλογες προκλήσεις και οι διαθέσεις τους θα εκτιμήσουν τη συγκεκριμένη στιγμή, όσον αφορά τον ιδανικό χρόνο εκδήλωσής τους! 

Οι πιθανές και ενδεχομένως κυοφορούμενες προθέσεις-απειλές συγκεκριμένων γειτονικών μας κρατών ίσως ενθαρρυνθούν από τρίτους, οι οποίοι επιθυμούν να αναδείξουν, να υποκινήσουν ή να κλείσουν θέματα και προβλήματα στην περιοχή μας, κρίνοντας κι αυτοί ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος προσφέρεται για κάτι τέτοιο. 

Η παραπάνω εκδοχή ενισχύεται και από τις πληροφορίες ή τις, ενδεχομένως σκόπιμες, διαρροές για επικείμενη συμφωνία επί του Κυπριακού, αφού μάλλον αντιμετωπίζεται η ακαμψία της Τουρκίας ως ανεκτική και όχι οριστική λύση, η οποία θα σχετίζεται και με την ανάγκη αξιοποίησης της στρατηγικά ξεχωριστής σημασίας και θέσης Κύπρου, στις ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις απέναντι στις σύνθετες και συνεχώς διογκούμενες καταστάσεις της Μέσης Ανατολής. Μια ενδεχόμενη λειτουργική λύση του Κυπριακού θα ενδιέφερε και τους Ισραηλινούς, ως ανάλογη εφαρμογή και στην περίπτωση της Ιερουσαλήμ. 

Ένα άλλο ζήτημα, η λύση του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης έντασης στην περιοχή, αποτελεί το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο επίσης φέρεται να ανακινείται τον τελευταίο καιρό τόσο στους κόλπους της Ε.Ε. όσο και - περισσότερο- του ΝΑΤΟ, που πάντοτε αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο ζήτημα ως τη «μαύρη τρύπα» ασφάλειας στα Βαλκάνια. 

Γενικά, μια τέτοιου μεγέθους και ανάλογης διάρκειας κρίση στην ευρύτερη περιοχή μας και ειδικότερα στα Βαλκάνια εγκυμονεί κινδύνους ανάδειξης πολλαπλών συμφερόντων και διεκπεραίωσης εκκρεμών υποθέσεων, εκ μέρους συγκεκριμένων χωρών και επί στοχευμένων εδαφών ή περιοχών (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία, Κόσσοβο, Θράκη κ.ά. μπορούν να συμπεριληφθούν στις χώρες και τις περιοχές προέλευσης ή στόχευσης τοιούτων προθέσεων και ενεργειών ). 

Όλες αυτές οι σύνθετες επιδιώξεις και οι πιθανοί συνδυασμοί πρόσκαιρων και ευκαιριακών συμμαχιών, σε συνδυασμό με τα διεσπαρμένα ή εγκλωβισμένα τμήματα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων καθώς και με τα εν υπνώσει ευρισκόμενα στις διάφορες περιοχές ισλαμικά στοιχεία, μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα βαλκανική σύρραξη, που αποτελεί απειλή για μια γενικότερη αντιπαράθεση, όπως συνέβη και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους! 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-09/12/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger