Αρχική » » Οι στρατιωτικοί και πάλι στο απόσπασμα

Οι στρατιωτικοί και πάλι στο απόσπασμα


Ενώ οι 120.000 συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν εδώ και έναν χρόνο την αποκατάσταση των αποδοχών τους με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι εγκύκλιοι για το Ασφαλιστικό οδηγούν μαθηματικά σε νέες μειώσεις. 

Από τον Ανδρέα Κούτρα
akoutras@dimokratianews.gr

Εδώ και τουλάχι­στον έναν χρό­νο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πε­ριμένουν την αποκατάστα­ση των μισθών και των συ­ντάξεων τους επί τη βάσει της αποφάσεως του Συμ­βουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις που επι­βλήθηκαν από τον Αύγου­στο του 2012, όπως άλλωστε και για τα στελέχη των Σω­μάτων Ασφαλείας. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει γίνει κά­τι προς αυτή την κατεύθυν­ση, αλλά, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο Ασφαλιστικό, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι θα επαληθευτεί η πα­ροιμία που λέει «εκεί που μας χρωστάγανε μας πή­ραν και το βόδι». 

Έγκριτοι εργατολόγοι και ειδικοί σύμβουλοι των ασφαλιστικών φορέων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι...
οι 120.000 συνταξιούχοι στρατιωτικοί δεν θα μπορέ­σουν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νέου Ασφαλιστικού και θα υποστούν κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως άλλωστε και όλες οι κατηγορίες των δη­μοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές θα εξαρτηθεί από το ποιες προτάσεις θα επικρατήσουν στο τέλος: αυτές των δανειστών ή αυτά της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Εργασίας; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι δεδομένο το «μαχαί­ρι», αφού το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστη­μα, πέραν -τη; δημιουργία ενός κύριου ενιαίου φορέα- ταμείου ασφάλισης, επικεντρώνεται ουσιαστικά στις ηλικίες συνταξιοδότησης, στους χρόνους εργασίας και στα νέα ποσοστά αναπλή­ρωσης. 

Όπως δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρα­τία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΣΑΣ και οικονομολόγος Γιάννης Αντωνιάδης, σχε­διάζεται από την κυβέρνη­ση και τους θεσμούς η ανα­προσαρμογή του ποσοστού αναπλήρωσης των συντά­ξιμων αποδοχών οε πολύ χαμηλότερα από τα σημε­ρινά προβλεπόμενα επίπε­δα του ΠΔ169/2007, όπως διαμορφώθηκαν με τον νό­μο 3029/2002. «Το ποσοστό αναπλήρωσης η επιτρο­πή “σοφών” του υπουργεί­ου Εργασίας προτείνει να είναι στο 62%, ενώ οι δανειστές στο 55%. Ποσοστά επανυπολογισμού που θα κυμαίνονται από 0,7% για τα πρώτα 15 χρόνια υπηρεσίας έως 1,2% για τα 40 χρόνια, συνυφασμένα πά­ντα με την ηλικία συνταξι­οδότησης» επισήμανε ο κ. Αντωνιάδης. Και πρόσθεσε: «Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για θέ­σπιση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές για το έτος 2016, η οποία όμως αναμένεται να εξαλειφθεί εντελώς από τις αρχές του 2017». 

Τα ερωτήματα 

Προβλέπεται με το νέο Ασφαλιστικό να υπάρξει μία βασική εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ (αν δινόταν σήμερα), η χορήγηση της οποίας θα εξαρτάται από την εξάντληση των προαπαιτούμενων ετών παραμονής και προβλεπόμενης ηλικίας (από εκεί και πέρα θα χορηγείται και η αναλογική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές). Πως όμως θα καθο­ρίζεται για τους στρατιωτικούς η εθνική σύνταξη; Έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των στρατιωτι­κών είναι, τουλάχιστον έως σήμερα, ιδιόμορφο και δεν συγκρίνεται με κανένα άλ­λο του δημόσιου ή του ιδιω­τικού τομέα, αφού τα στελέ­χη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συμπληρώνουν έως 40 χρόνια υπηρεσίας στο 58ο έτος της ηλικίας τους; 

Κανείς ακόμη δεν εί­ναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και αυτά που ακούγονται από επίση­μα χείλη είναι ήξεις αφήξεις, επιτείνοντας την ανη­συχία και τους φόβους για νέες μειώσεις τα επόμενα χρόνια. 

Πότε συμπληρώνεται η 40ετία 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ενστόλους η ασφάλιση και η καταβολή των προβλεπόμενων ασφα­λιστικών εισφορών τους αρχίζουν από το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι περισσότε­ροι στρατιωτικοί αποστρατεύονται-συνταξιοδοτούνται με υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι με δική τους επιθυμία. Ακόμα και εάν εξαντλήσουν την προβλεπόμενη 40ετία με το νέο Ασφαλιστικό ή τα 25-40χρόνια παραμονής στο στράτευ­μα με το παλαιό σύστημα, θα φτάσουν στο όριο του 58ου έτους της ηλικίας τους, που θα υπολείπεται από τα προτεινόμενα στο νέο Ασφαλιστικό όρια για τους επανυπολογισμούς και τον μη καταλογισμό «πέναλτι» του 62ου ή 67ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου. «Αν λοιπόν η εθνι­κή σύνταξη είναι στα 384 ευρώ και προϋ­πόθεση για να χορηγηθεί πλήρως είναι η συμπλήρωση του 62ου ή του 67ου έτους της ηλικίας, ποιο θα είναι το ποσό της βα­σικής σύνταξης που θα λάβει ο στρατιωτικός που αποστρατεύεται στο 58ο έτος της ηλικίας του;» αναρωτήθηκε ο κ. Αντωνιάδης. Πιθανολογείται λοιπόν ότι η εξαίρε­ση που ισχύει σήμερα θα πάψει να ισχύ­ει και οι ένστολοι θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη συμπληρώνοντας το 62ο έτος. Εκεί λοιπόν που οι ένστολοι περίμεναν να αποκατασταθούν οι συντάξεις τους, αφού δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, βλέπουν να έρχεται νέος πέλεκυς. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/12/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger