Αρχική » » Μα από πού «ψώνισες» υπουργούς, βρε Αλέξη;

Μα από πού «ψώνισες» υπουργούς, βρε Αλέξη;


Απαράδεκτη αντεθνική ενέργεια, που έρχεται κόντρα στην πεποίθηση, την επιθυμία, το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού, ο οποίος θέλει αγώνα για δικαίωση η μη διεκδίκηση από την κυβέρνηση, των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μιας νέας, ευνοϊκής,παγκόσμιας δημοσιότητας υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, που θα την προκαλούσε η πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους Άγγλους νομικούς να παραδώσουν τη γνωμάτευσή τους προς το ΥΠΠΟ και τον πρωθυπουργό. Αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει τη γνωμοδότηση, επειδή προφανώς το ανακίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση». 

Ο πρόλογος ήταν ένα κομμάτι από την ΠΟΛΥ ευγενική δήλωση του Κώστα Τασούλα -πρώην ...
υπουργού Πολιτισμού- για την απίστευτη ενέργεια του σημερινού απίστευτου υπουργού Αριστείδη Μπαλτά που μιλώντας στη Βουλή, αφ’ ενός αποκάλεσε τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» με την αποδιοπομπαία ονομασία «Ελγίνεια» και αφ’ ετέρου αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τα διεκδικήσει νομικά, διότι... εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει τη δίκη. 

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντεθνική ενέργεια, που έρχεται κόντρα στην πεποίθηση, την επιθυμία, το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού, που θέλει αγώνα για δικαίωση. Μια ενέργεια δειλίας και ατολμίας, μια πρόχειρη, ανόητη, ανώριμη και ασυνάρτητη ενέργεια, που δεν προκαλεί έκπληξη. Αηδία προκαλεί. Διότι η Ελλάδα δίνει εδώ και πολλά χρόνια μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, όπου τα είχε «μεταφέρει» για να τα... σώσει, όπως είχε πει, ο απατεώνας Άγγλος λόρδος, πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη από το 1800. 

Για την ιστορία: Το 1800 ο Έλγιν -πολύ δολοπλόκος αλλά και... «μάγκας»- έστειλε τεχνίτες του στην Αθήνα, που αποτελούσε τότε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με αποστολή να σχεδιάσει τα μνημεία και να λάβει εκμαγεία για τη διακόσμηση της έπαυλής του στη Σκοτία. Οι ιστορικές μνήμες λένε ότι τότε ο Έλγιν δεν είχε διανοηθεί να αφαιρέσει γλυπτά από την αθηναϊκή Ακρόπολη. Όταν όμως τα διεθνή πολιτικά γεγονότα οδήγησαν την Τουρκία σε συμμαχία με τη Μ. Βρετανία εναντίον της Γαλλίας, ο Σουλτάνος έδειξε την εύνοιά του στον Έλγιν ως Βρετανού πρεσβευτή, ο οποίος και άδραξε την ευκαιρία για να ωφεληθεί προσωπικά και να αποκτήσει μια τεράστια συλλογή από αρχαιότητες. Τότε ήταν που έστρεψε την προσοχή του στα μνημεία της Ακρόπολης (κυρίως στον Παρθενώνα), στα οποία ήταν πολύ δύσκολο να πλησιάσει κανείς και από τα οποία δεν είχε δοθεί ποτέ άδεια αφαίρεσης γλυπτών. 

Ο Έλγιν έκλεψε όσα έκλεψε, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, τα μετέφερε με πλοίο στην Αγγλία, τα «εκμεταλλεύτηκε και όταν χρεοκόπησε, το 1815, πούλησε ό,τι είχε απομείνει στη βρετανική κυβέρνηση». 

Αυτές οι αρχαιότητες, αυτά τα μνημεία, αυτά τα γλυπτά είναι -κατά τον ανιστόρητο Μπαλτά- τα «Ελγίνεια». Και ΔΕΝ τα διεκδικούμε πια νομικώς, γιατί ο Μπαλτάς θεωρεί ότι θα χάσουμε τη δίκη. 

Ντροπή και αίσχος. Και μάθε επιτέλους, κ. Μπαλτά, ότι ο Έλγιν έπεισε τους Τούρκους προεστούς της Αθήνας να σιωπήσουν όσο τα συνεργεία του αφαιρούσαν τα τμήματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που είχαν επιλέξει. Και ότι ο Έλγιν ποτέ δεν εξασφάλισε επίσημη άδεια από τον ίδιο τον Σουλτάνο για την αφαίρεση του γλυπτού και αρχιτεκτονικού διακόσμου του μνημείου, αφού μόνο εκείνος είχε τη δικαιοδοσία να παραχωρήσει τέτοια άδεια. 

Ούτε αυτά δεν ήξερες, υπουργέ; 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-11/12/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger