Αρχική » » ΤΑ 20 SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΤΑ 20 SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ


 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ θα πρέπει από αύριο και μέχρι τις 29 του μήνα να καταθέ­σουν τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές. 
 Υποχρεωτική η εξέ­ταση στις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και στα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» για το 5ο ε­πιστημονικό πεδίο. 

ΤΗΣ ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ 

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διαφορετικές εγκυκλίους για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν με το παλιό και με το νέο σύστημα, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι πρέπει να προσέξουν ώστε να συμπληρώσουν σωστά τις δηλώσεις τους. Μια πολύπλοκη «εξεταστική» χρονιά περιμένει φέτος τόσο τους υποψηφίους όσο και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να φέρει σε πέρας με επιτυχία τις «διπλές Πανελλαδικές», οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο. Ο μαραθώνιος των διαγωνισμών αρχίζει ήδη για τους μαθητές, καθώς από αύριο έως και τις 29 του μήνα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές. Η διαδικα­σία αυτή και η προθεσμία αφορά τους πάντες και είναι δεσμευτική. Παλιούς και φετινούς αποφοίτους, καθώς και όσους δεν θέλουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, αλλά να πά­ρουν μόνο το απολυτήριο του λυκείου....

Επίσης, ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίνεται κατ’ εξαίρεσιν το δικαί­ωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισα­κτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντι­στοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%». Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλα­δικά μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να εξετα­στούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα. 

Χθες το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διαφορετικές εγκυκλίους για όλες τις κατη­γορίες των υποψηφίων, προκειμένου να ενημερωθούν τι πρέπει να δηλώσουν τις επόμενες μέρες στις αιτήσεις αλλά και τι να προσέξουν στις επιλογές τους. 

Αρχείο με τους βαθμούς 

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει και σε αυτούς που μπορεί να κάνουν «πονηρές σκέψεις» ότι το υπουργείο παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο οποίο είναι καταγεγραμμένο ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς προφορικούς και γραπτούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται. 

Σήμερα το «Έθνος» εντοπίζει 20 σημεία SOS τα οποία θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι υποψήφιοι, είτε εξεταστούν με το παλιό σύστημα είτε με το νέο, προκειμένου να κάνουν σωστά τις δηλώσεις τους και να μη βρεθούν προ εκπλήξεων πριν από τις εξε­τάσεις. 

Η ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το νέο σύστημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια 

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 
Υποχρεωτική η δήλωση Ομάδας Προσανατολισμού 

1. Όλοι οι υποψήφιοι που επιθυ­μούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους σχετική Αίτηση - Δή­λωση στις ημερομηνίες από 11 έως 29 Φεβρουάριου. 

Η Αίτηση - Δήλωση για συμμέ­τοχη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το νέο σύστημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια. 

2. Το έντυπο της Αίτησης - Δήλωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr. Ο υποψήφιος συμπληρώνει χει­ρόγραφα την Αίτηση - Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει στο Λύκειο για ηλεκτρονική καταχώ­ριση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοι­το. 

3. Με την Αίτηση - Δήλωση ο ενδιαφερόμενος δηλώνει: 

Την Ομάδα Προσανατολισμού στα τρία κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά. 
Το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί να έχει πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.
Το πέμπτο (5ο) μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο Επιστημο­νικά Πεδία. 
Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί. 

4. Οι μαθητές δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσα­νατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιοσδήποτε Ομάδας Προσανα­τολισμού. 

Τα πεδία επιλογής 

5. Η επιλογή του 4ου και του 5ου μαθήματος γενικής παιδείας ή προσανατολισμού είναι καθοριστική για το ή τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελ­τίο και γι αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. 

6. Αν υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προ­κύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. 

7. Η υποβολή της Αίτησης - Δή­λωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υπο­ψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ με το νέο σύστημα. Μετά την υπο­βολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται. 

8. Αν ο υποψήφιος, παρότι υπέ­βαλε τον Φεβρουάριο Αίτηση- Δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο, αυτός ο υποψήφιος θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξε­τάσεις. 

9. Η δήλωση εξέτασή σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα. Αντίθετα, η δήλω­ση είναι ενδεικτική της επιθυμίας του για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτι­κού και ΤΕΦΑΑ. 

10. Όσον αφορά τις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατι­ωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυ­τίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. 

Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016. 

11. Τόσο η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακα­δημίας (και για Πυροσβέστες και για ιδιώτες), όσο και η Σχολή Πυ­ροσβεστών θα δεχτούν υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2016 με το ΝΕΟ σύστημα. 

Η υποβολή της Αίτησης - Δήλω­σης είναι καθοριστική και δεσμευ­τική. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται. 

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 
Πως θα γίνουν οι εξετάσεις με το παλιό σύστημα 

ΑΦΟΡΑ MONO τους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ή της Δ' τάξης εσπερινού ΓΕΛ, που είναι τελειόφοιτοι-απορριφθέντες παλαιότερων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το παλιό σύ­στημα και οι οποίοι στις αιτήσεις πρέπει να δηλώσουν: 

12. Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλα­δικά. 

13. Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξετα­στούν πανελλαδικά. 

14. Τα ειδικά μαθήματα (ξέ­νες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν. 

15. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΓΕΛ). 

16. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτι­κού. 

17. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕ­ΦΑΑ. 

18. Όσον αφορά το (δεύτερο) μάθημα Γενικής Παιδείας που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι: 

Όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β') που θα εξε­ταστούν πανελλαδικά είναι υπο­χρεωμένοι να το δηλώσουν με την αίτηση-δήλωση. 
Αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θε­ωρείται ότι εξετάστηκαν και πή­ραν γραπτό βαθμό μηδέν. 
Η επιλογή του (δευτέρου) μαθήματος Γενικής Παιδείας είναι καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι’ αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. 

19. Όσον αφορά το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που οι υποψήφιοι επι­λέγουν να εξεταστούν πανελ­λαδικά επισημαίνεται ότι: 

Οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β') που επιθυμούν να εξεταστούν στο μάθημα σε πα­νελλαδικό επίπεδο πρέπει υπο­χρεωτικά να το δηλώσουν με την αίτηση-δήλωση. Απαραίτη­τη προϋπόθεση για να το δη­λώσουν οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β' είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέ­ταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο Λύκειο. 
Εφόσον το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0). 
Υποψήφιος που επιθυμεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο το 5ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί υποχρεωτικά στα δύο (2) μαθήματα: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μα­θηματικά και Στοιχεία Στατιστικής». Οι υποψήφιοι για εισαγω­γή στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες είναι ενταγμένες μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πρέ­πει προσεκτικά να επιλέξουν τα δύο ως άνω μαθήματα. 

20. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ΓΕΛ δηλώ­σει ότι θα εξεταστεί πανελλαδι­κά στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», απαραί­τητη προϋπόθεση είναι το δεύ­τερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξετα­στεί πανελλαδικά να είναι υπο­χρεωτικά το μάθημα «Μαθημα­τικά και Στοιχεία Στατιστικής». 

(ΕΘΝΟΣ-10/02/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger