Αρχική » » ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΙ!

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΙ!


Στο όνομα της εφαρμογής του Μνημονίου, οι Γερμανοί ροκανίζουν την ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης, για να ροκανίσουν τις επιλογές της στα εξωτερικά θέματα. 

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ 

Τους πρώτους μήνες του 1916 ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη (μάχη της Καλλίπολης, μάχη του Βερντέν). Εκατό χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2016, είμαστε στα πρόθυρα μιας σύγκρουσης που προσλαμβάνει διαστάσεις παγκόσμιας εμπλοκής. 

Παρά τις φωνές εθνικής αγωνίας για την έλευση του ΝΑΤΟ στα νερά του Αιγαίου, η κατάσταση...
σύντομα θα είναι τέτοια που το ΝΑΤΟ (του οποίου μέλος είναι και η Ελλάδα) θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Ο αστάθμητος παράγοντας -και ο κίνδυνος για την Ελλάδα- ακούει στο όνομα Τουρ­κία του Ερντογάν. Γιατί πολύ απλά η Άγκυρα βρίσκεται στην άλλη «όχθη», επιδιώκοντας τα εντε­λώς αντίθετα απ' αυτά που επιδιώκουν Αμερικανοί, Ρώσοι, Γάλλοι ή Βρετανοί. 

Ο σταθερός όμως παράγοντας που είναι πιο απειλητικός είναι η... εθνική ασυνεννοησία. 

Το χάος των επιδιώξεων 

Η προειδοποίηση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για τον κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης, μπορεί να ακούστηκε υπερβολική ή και γραφική, ήταν όμως σαφής προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην μπει στο έδαφος της Συρίας. Κάτι που όμως φαίνεται ότι σύντομα θα γίνει - και μάλιστα με τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας, του βασικού στυλοβάτη των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα δεν αντέχει άλλο να βλέπει να περικυκλώνεται από κουρδικά κράτη (Ιράκ και τώρα Συρία), δεν αντέχει να βλέπει να εξελίσσονται σχέδια, να μοιράζονται εδάφη, να φτιάχνονται αγωγοί κι όλα αυτά να απειλούν τη δική της υπόσταση και εδαφική ακεραιότητα. 

Η Τουρκία είναι ο μεγάλος κίνδυνος για μας και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όσο η τουρκική ηγεσία γίνεται πιο νευρική και πιο ανήσυχη λόγω των αρνητικών γι' αυτή εξελίξεων. Ο Ερντογάν, ο άνθρωπος που έδωσε ελπίδα, δουλειές και ευημερία στον τουρκι­κό λαό πριν από δεκαπέντε χρόνια, επέλεξε έναν δρόμο επικίνδυνο, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στη χώρα του απ' αυτά που έτσι κι αλλιώς θα αντιμετώπιζε. 

Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα δείξει ότι τα πάντα θα αλλάζουν και πάλι, αφού γί­νεται προσπάθεια να μπει «τάξη» στο χάος της παγκοσμιοποίησης και να χαραχτούν νέες γραμμές, νέες σφαίρες επιρροής, νέες ισορροπίες. Πριν μάθουμε αν αυτό θα γί­νει, ζούμε το χάος των επιδιώξεων. Σε μια εποχή όμως που το «Star Trek» θα μοιάζει με την πραγματικότητα. 

Η εθνική ασυνεννοησία 

Το ΝΑΤΟ δεν ήρθε στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες, ήρθε σίγουρα όμως πάνω στο όριο Ανατολής - Δύσης, ήρθε στο όριο των πολλαπλών επιδιώξεων. Ανατολικότερα του Αιγαίου συμβαίνουν πράγματα συγκλονιστικά, των οποίων ο απόηχος φτάνει -προς το παρόν σε μας- μέσω των προσφύγων. Το περίπλοκο όμως των επιδιώξεων φάνηκε κι από το γεγονός ότι η Τουρκία και η Γερμανία κάλεσαν το ΝΑΤΟ, για τους δικούς τους λό­γους, η Συμμαχία ήρθε πρόθυμα, γι' άλλους και διαφορετικούς λόγους, για τους λόγους που θέλουν πρωτίστως οι Αμερικανοί. 

Η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων εμπλε­κόμενη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, λόγω της τουρκικής νευρικότητας αλλά κυ­ρίως λόγω της θέσης που έχει επιλέξει. Είναι μαζί με αυτούς που θεωρεί εκ των προτέρων διαμορφωτές της νέας κατάστασης και προβλέπει ότι θα πετύχουν τους στόχους τους. Πολύ απλά, είναι με την πλευρά των Αμερικανών, των Ισραηλινών, των Γάλλων, των Ιταλών, των Βρετανών και των Ρώσων. 

Για να είμαστε σαφείς όμως, αυτό το έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Γιατί παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης η σημερινή της ηγεσία, όπως και παράγοντες άλλων κομμάτων δεν έχουν επιλέξει απολύτως τίποτα. Ζουν στη νιρβάνα της «ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης» και αναπνέουν για να δουν την κυβέρνηση Τσίπρα να πέφτει. Την ώρα που ξεκινούν οι μεγάλες μάχες οι οποίες θα ανατρέψουν τα πάντα στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη, κάποιοι ασχο­λούνται ακόμα με... μετακλητούς υπαλ­λήλους δίνοντας «μάχες» μικροπολιτικής διαπλοκής. Δίνουν «σημαίες» σε αγρότες επαγγελματίες και φοιτητές για να ανατρέψουν οι δικές τους φωνές την κυβέρνηση. Τον Απρίλιο μπορεί να μην έχει κανείς τον... χρόνο να ασχοληθεί, π.χ., με το ασφαλιστι­κό. Νομίζουν όμως ότι θα αποκτήσουν και πάλι μια εξουσία που θα τους δίνει χρήμα και μπίζνες στην Ευρώπη και την Ελλάδα. 

Η Ελλάδα των διχασμών 

Η αντιπαλότητα για τον καταμερισμό της εξουσίας στο εσωτερικό της χώρας τυφλώνει πολιτικούς και επιχειρηματίες. Και κόβει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσί­πρα να επιδιώξει συγκρότηση ισχυρού μπλοκ, πολιτικού και επιχειρηματικού, το οποίο θα διαχειριστεί τους εξωτερικούς κινδύνους 

Η κυβέρνηση όμως έχει και έναν ισχυ­ρότερο αντίπαλο από τους εγχώριους κι αυτός λέγεται Βερολίνο. Στο όνομα της εφαρμογής του Μνημονίου, οι Γερμανοί ροκανίζουν την ισχύ της ελληνικής κυβέρ­νησης για να ροκανίσουν τις επιλογές της στα εξωτερικά θέματα. Η άτυπη συμμαχία στην οποία πλέον μετέχει η Ελλάδα δεν συ­μπεριλαμβάνει τη Γερμανία. 

Η Ευρώπη μπορεί να είναι ενωμένη στο εσωτερικό (ακόμα τουλάχιστον), αλλά εί­ναι σίγουρα διαιρεμένη στο εξωτερικό. Άλλα κάνουν Γάλλοι, Ιταλοί, Βρετανοί και Έλληνες άλλα οι Γερμανοί. Οι οποίοι έχουν σήμερα περισσότερους λόγους να μην θέ­λουν την κυβέρνηση και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Στηρίζουν, λοιπόν, και τις εγχώριες δυνάμεις που θα δημιουργήσουν χάος στο εσωτερικό της Ελλάδας. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η διαπίστωση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για τον «εμφύλιο» που έρχεται στην Ελλάδα, πάντα λόγω των προσφύγων και του απο­κλεισμού της χώρας. 

Είναι όμως ενδιαφέρον να παρακολου­θήσει κανείς και τις φωνές «αγωνίας» στην Ελλάδα για το ΝΑΤΟ και το τι ακριβώς θα υποστηρίζει στο Αιγαίο. Τους Τούρκους ή τους Έλληνες; Αναρωτιούνται μήπως το ΝΑΤΟ καταπατήσει τώρα την ελληνική κυ­ριαρχία στα νησιά. 

Όταν ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις στα... Δαρδανέλια, μάλλον θα αλλάξει και η οπτι­κή γωνία των αναλύσεων. Μακάρι επίσης να μην περπατήσουν ποτέ μερικές χιλιάδες Τούρκοι υπήκοοι προς τα ελληνικά νησιά, γιατί αυτό θα είναι αληθινό δίλημμα! 

Οι Γερμανοί, πάντως, διά των έξαλλων Ανατολικών, απειλούν την Ελλάδα με κλεί­σιμο συνόρων, αν και γνωρίζουν και ανα­γνωρίζουν (Μέρκελ) πως αυτό το μαχαίρι κόβει κι από τις δύο πλευρές... 

Επιλογή προοπτικής 

Ναι, το 2016 ξεκίνησε ως μια χρονιά συγκλονιστικών αλλαγών. Αλλαγών που έχουν και θα έχουν πόνο, δάκρυα κι ακό­μα περισσότερο αίμα. Η Ελλάδα, διά της κυβέρνησης, έκανε τις επιλογές της για να μπορέσει να μείνει όρθια από τα κύματα που υψώνονται και να έχει (η χώρα!) στη­ρίγματα στους μεγάλους κραδασμούς. 

Η βλακώδης και ανιστόρητη εσωτερική ασυνεννοησία μπορεί να στοιχίσει χωρίς να φέρει οφέλη σε ΚΑΝΕΝΑ ελληνικό εσω­τερικό σύστημα. Οι κραδασμοί είναι τε­κτονικοί, η χώρα είναι πάνω στο όριο των αλλαγών και καλά θα κάνουν όλοι να ξα­ναδιαβάσουν πού οδήγησαν οι διχασμοί. Όχι γιατί δεν το έχουν διαβάσει, αλλά για­τί είναι τυφλωμένοι από το παραμύθι της εξουσίας που δεν θα έχουν πια. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-19-25/02/2016) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger