Αρχική » » Οι Έλληνες μαθαίνουν τώρα και τις χρεωστικές

Οι Έλληνες μαθαίνουν τώρα και τις χρεωστικές


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ.
Για συναλλαγές ακόμη και μικρής αξίας αρχίζουν να χρησιμοποιούν οι 'Έλληνες καταναλωτές τις κάρτες τους, ενώ τα capital controls είχαν ως αποτέλεσμα να μάθουμε ότι και οι χρεωστικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές αγαθών. 
Αλλαγή συμπεριφοράς από τους καταναλωτές, οι οποίοι αρχίζουν πλέον να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα και για την πραγματοποίηση αγορών χαμηλής αξίας. 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΛΑ 

Νέες συνήθειες αποκτούν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς τα capital controls έδωσαν την πρώτη ώθηση για να ξεκινή­σουν να χρησιμοποιούν περισσό­τερο τις κάρτες τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλ­λαγές τους, ενώ, τώρα, οι εξαγγε­λίες του υπουργείου Οικονομικών για σύνδεση της χρήσης των καρ­τών για το «χτίσιμο» του αφορολό­γητου δίνουν την επιπλέον ώθηση, με αποτέλεσμα η ανοδική πορεία στη χρήση του πλαστικού χρήματος να συνεχίζεται. 

Η αύξηση που υπήρξε στη χρή­ση των καρτών ήταν αρκετά εντυ­πωσιακή την περασμένη χρονιά, ιδίως...όσον αφορά στο β’ εξάμηνο του 2015 όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα capital controls, σύμφωνα του­λάχιστον με τα στοιχεία που ανα­κοίνωσε για ης κάρτες της η Visa, αν και εκτιμάται ότι και τα αντί­στοιχα νούμερα για τις κάρτες Mastercard κινούνται σε ανάλογα επίπεδα. 

Όμως, αυτό που έχει ενδιαφέ­ρον είναι ότι οι Έλληνες κατανα­λωτές έχουν ξεκινήσει να αντιμε­τωπίζουν με διαφορετική οπτική τις κάρτες που έχουν στο πορτοφό­λι τους. 

Μέχρι και το 2014, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο την πιστωτική κάρτα τους και για συναλλαγές μεγάλης αξίας. Αυτό δείχνει πλέον να έχει αλλάξει με τον αριθμό των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες να έχει φθάσει στα ίδια επίπεδα με εκείνον για ης συναλλαγές με πιστωτικές. Για παράδειγμα, το 2015 με χρεωστικές κάρτες Visa πραγματοποιήθηκαν 37 εκατ. συναλλαγές με χρεωστι­κές και επίσης 37 εκατ. με πιστωτικές κάρτες. 

Βέβαια, τα capital controls ήταν εκείνα που «εκτόξευσαν» τη χρήση των χρεωστικών, καθώς πολλοί Έλληνες δεν είχαν άλλη επιλογή για να πραγματοποιήσουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά το 2015 η αξία των συναλλαγών με όλες ης μορφές καρτών Visa αυξήθηκε κα­τά 25% στα 4,7 δισ. ευρώ, αλλά στο β’ εξάμηνο το ποσοστό αύξησης ήταν στο 80%. Στις χρεωστικές, η συνολική αύξηση της αξίας συναλ­λαγών ήταν στο +83% στα 2,2 δισ. ευρώ και του αριθμού συναλλαγών ήταν στο +85% στα 37 εκατ. 

Όμως, στο β’ εξάμηνο η αξία των συναλλαγών με χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 265% και του αριθμού κατά 300%. 

Για κάθε συναλλαγή 

Η διαφορά που υπάρχει στην ποσοστιαία αύξηση της αξίας των συναλλαγών και του αριθμού των συναλλαγών δείχνει ότι οι Έλλη­νες έχουν αρχίσει να χρησιμοποι­ούν τις κάρτες τους και για μικρό­τερης αξίας συναλλαγές. Σημειώ­νεται ότι για το σύνολο της χρονιάς και για όλες τις κάρτες Visa η αύ­ξηση στον αριθμό των συναλλαγών ήταν της τάξεως του 32% (76 εκα­τομμύρια) όταν το αντίστοιχο πο­σοστό για την αξία ήταν στο 25%. 

Την αλλαγή όσον αφορά στη χρήση και για μικρής αξίας συναλ­λαγές δείχνει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος των συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα Visa έφθασε στις 9 για το σύνολο του 2015, παρου­σιάζοντας αύξηση 114%. Παράλλη­λα, ενώ η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες παρέμεινε πε­ρίπου στα ίδια επίπεδα υπήρξε μία διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση 13% στον μέσο αριθμό των συναλ­λαγών ανά κάρτα που έφθασε σης 26. 

Πάντως, όσοι ανέμεναν κόπω­ση των καταναλωτών και επιστρο­φή στη χρήση των μετρητών δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Η πορεία παραμένει ανοδική και το 2016 σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε πρόσφατα ο γενικός διευ­θυντής της Visa Europe για Ελλά­δα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος. Σε αυτή τη συνε­χιζόμενη αύξηση ενδέχεται να παίζει ρόλο και η διατυπωμένη πρόθεση του οικονομικού επιτελεί­ου της κυβέρνησης να συνδέσει τη χρήση των καρτών με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. 

(ΗΜΕΡΗΣΙΑ-20/02/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger