Αρχική » » Ανώμαλη προσγείωση

Ανώμαλη προσγείωση


ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Ο ΜΗ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ. 

Η πρωτοφανής απαίτηση της Τουρκίας, ώστε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να μην προσγειωθεί στη Ρόδο για ανεφο­διασμό, προκαλεί νέα και πολλαπλά ερωτήματα. Το συμβάν έγινε στις 6 Φε­βρουάριου, όταν το αεροσκάφος μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Ιράν. Το πρόσχημα ήταν ότι το αεροσκάφος ανήκει στην ΠΑ, άρα είναι στρατιωτικό. 

Πράγματι, το αεροσκάφος, ένα EMB-135LR, με το οποίο πραγματοποίησε το ταξίδι στο Ιράν ο Αλέξης... Τσίπρας, ανή­κει στην 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων της ΠΑ, πλην όμως δεν πρόκειται για «στρατιωτικό», με τη στενή έννοια του όρου. Είναι ένα αεροσκάφος περιφερειακών αε­ρογραμμών (regional jet), που απλά χρησιμοποιείται από την ΠΑ για μεταφορές προσώπων. Επιπρόσθετα, στο αερο­σκάφος δεν αναγράφεται πουθενά η φράση «Πολεμική Αε­ροπορία» ή HAF (Hellenic Air Force), αλλά αντίθετα, αυτή της «Ελληνικής Δημοκρατίας» (Hellenic Republic). Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία και προκειμένου το αεροσκάφος να διασχί­σει τον τουρκικό εναέριο χώρο (συντομότερη διαδρομή για Ιράν), απαίτησε αυτό να μην ανεφοδιαστεί στη Ρόδο, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά να πραγματοποιήσει τον ανεφο­διασμό του στην Άγκυρα ή κάπου αλλού, ίσως στην Αλεξαν­δρούπολη. Η τουρκική απαίτηση βασιζόταν στο γεγονός ότι η Ρόδος θεωρείται αποστρατικοποιημένη βάσει της Συνθή­κης της Λωζάννης του 1923. Το αποτέλεσμα ήταν το αερο­σκάφος να αναγκαστεί να παρακάμψει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ακολουθώντας το «νότιο» δρομολόγιο μέσω Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας, μέχρι την προσγεί­ωσή του στο Ιράν. 

Τέτοιες τουρκικές προκλήσεις μπορεί να είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενες, το γεγονός όμως ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε στη Ρόδο συνιστά ένα κακό προηγούμενο. Αυτό γιατί όχι μόνο έγινε δεκτή η απαίτηση της Άγκυρας να μην ανεφοδιαστεί στη Ρόδο, αλλά επιπρόσθετα, πρακτικά, απαγορεύτηκε η διεθνής χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου για ελληνικό αερο­σκάφος. Για τυπικούς έστω λόγους, το αεροσκάφος θα έπρε­πε να προσγειωθεί στη Ρόδο, έστω και για μια ολιγόλεπτη στάση, δείχνοντας στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν λαμβάνει υπόψη τις τουρκικές αιτιάσεις. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε. Σημειώνεται ότι τα Δωδεκάνησα εντάχθηκαν στον εθνικό κορμό βάσει της Συνθήκης των Παρισίων του 1946 και πως τα νησιά, ως τμήμα του εθνικού κορμού της χώρας, έχουν δι­καίωμα στην αυτοάμυνα. Αφού η Τουρκία δεν παύει να εγείρει αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα, μήπως θα έπρεπε και η Αθήνα να θέσει θέμα διενέργειας τοπικών εκλογών σε 'Ιμβρο και Τένεδο, οι οποίες στη Συνθήκη της Λωζάννης θεω­ρούνται αυτόνομες περιοχές με εξασφαλισμένο (τουλάχι­στον στα χαρτιά) το δικαίωμα αυτό; 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-20/02/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger