Αρχική » » ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις σε Στρατό Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις σε Στρατό Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό


Πραγματοποιήθηκε με επι­τυχία η διαδικασία ενσωμάτωσης των τροποποιήσεων στο βελτιωμένο σχέδιο Ωκύαλος II. Πρόκειται για ένα εξαιρετικών προδιαγραφών Σκάφος Ανορ­θόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) που βρίσκεται στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο και σχεδιασμένο από τις πλέον ικανές ομάδες ναυπηγών (πρώην στελέχη του ΠΝ) το οποίο ολοκλήρωσε τη ναυπήγη­σή του και θα καλύψει τις ανάγ­κες της Διοικήσεως Υποβρυ­χίων Καταστροφών....
 

Η χρημα­τοδότησή της σχεδίασης και της ανάπτυξής του «ΩΚΥΑΛΟΣ», όπως ονομάστηκε στο σχέδιο, έγινε από μεγάλο ελληνικό επι­χειρηματικό όμιλο ο οποίος εδρεύει πλέον στην Ελβετία. Το πρωτότυπο αυτό σκάφος, φτάνει τα 14 μέτρα, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονο­μία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και να μάχεται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έχει τετραμελές πλήρωμα, μετα­φέρει ένα στοιχείο βατραχανθρώπων, καθώς και πλήρη εξο­πλισμό μάχης και το σημαντικότερο όλων είναι ότι διαθέτει τη­λεχειριζόμενο πυργίσκο για πολυβόλο έως 0,50" ή βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών, ο οποίος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Soukos Robots. 

Το ποσό των 700.000 ευρώ επιδίκασε το Συμβούλιο Επι­κράτειας σε συγγενείς φαντάρου ο οποίος, μαζί με άλλους 4 οπλί­τες, βρήκε τραγικό θάνατο σε φυλάκιο του Έβρου. Οι στρατιώ­τες σκοτώθηκαν όταν προσπά­θησαν να ανυψώσουν το μεταλ­λικό ιστό της σημαίας, αλλά ο άνεμος τον έσπρωξε πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Η υπόθεση αφορά στο τραγικό περιστατικό της 6ns Απριλίου 2004, με θύμα τον 20χρόνο στρατιώτη Πεζικού Τ.Α., που υπηρετούσε τη θητεία του στο φυλάκιο «Μανίτσας» στην Κορνοφωλιά (641 ΕΤΠ). 

Κυρίαρχοι των αιθέρων οι Έλληνες 

► Σμηναγός της 115 Π.Μ. της Σούδας αναδείχθηκε ο 2os καλύτερος πιλότος-συνεργάτης στο ΝΑΤΟ. 
► Ο Σμηναγός Επαμεινώνδας Παπαδημητρίου σήκωσε τα ελληνικά φτερά ψηλά με τη διάκρισή του. 

Του ΦΩΤΗ ΚΑΤΣΟΥΦΗ 

Οι Έλληνες πιλότοι ήταν, είναι και παρα­μένουν από τους κο­ρυφαίους στον κόσμο. Αυτό το συμπέρασμα απορρέει μέ­σα από πράξεις και αποδείξεις που προσθέτουν στον ελληνικό λαό με­γαλύτερη ακόμα υπερηφάνεια για το έργο που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Ο λόγος στην προκειμένη περί­πτωση για τον Σμηναγό της 115 Π.Μ. της Σούδας που αναδείχθηκε ο 2ος καλύτερος πιλότος - συ­νεργάτης στο ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, ο σμηναγός Επαμεινώνδας Παπαδημητρίου, ο αφηγητής κατά τις πτήσεις της Ομάδος Επιδείξεως Μεμονωμέ­νου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» της 115 Π.Μ. επελέγη ως «ο δεύτε­ρος καλύτερος πιλότος που θα ήθε­λες μαζί σου σε μία αποστολή», από τους συναδέλφους του πιλό­τους των κρατών - μελών του ΝΑ­ΤΟ που συμμετείχαν στην 1η εκπαιδευτική σειρά αέρος του τακτι­κού προγράμματος ηγεσίας (Τactical Leadership Programme- TLP). Η αποστολή αυτή εκτελέστηκε στην αεροπορική βάση Los Llanos, σιο Albacete της Ισπανίας. Η Ελλάδα συμμετείχε στο πρό­γραμμα αυτό συνολικά με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block52+ της 343ης Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα και αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης. 

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης η 343 Μοίρα ανέλαβε να σχεδιάσει και να εκτελέσει «αποστολές προ­στασίας μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυ­νας (SEAD), με σκοπό τη συνερ­γασία - συνεκπαίδευση του συνό­λου του προσωπικού στην εκτέλε­ση αυτού του είδους των αποστο­λών, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνω­ση του ΓΕΑ. 

Η δράση όμως δεν σταματά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο της επιχειρη­σιακής εκπαίδευσης της 88ης ΣΔΙ «Λήμνος», κατά το χρονικό διάστη­μα από 16 έως 18 Φεβρουάριου, διεξήχθη η ΤΑΜΣ «Κέρβερος 2016». Κατά τη διάρκεια της άσκη­σης δοκιμάσθηκε το Σύστημα Ετοιμότητας και Συναγερμού του Σχηματισμού και ενεργοποιήθη­καν πλήρως το Κύριο, το Τακτικό και το Εναλλακτικό Στρατηγείο της 88ης ΣΔΙ. Επίσης, πραγματοποι­ήθηκε στην περιοχή του Μυρτώου Πελάγους η άσκηση «Περισκόπιο 3/16» του Π.Ν. Συμμετείχαν η Φ/Γ F466 «Νικηφόρος Φωκάς» με το οργανικό της ελικόπτερο τύπου AB-212ASW («ΠΝ26»), το Υ/Β S117 «Αμφιτρίτη» και το ΠΑΤ Α460 «Ευρώτας». Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε προσπάθεια άμυνας της Φ/Γ στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της το Υ/Β, με αποκορύφωμα τη βολή εκπαιδευ­τικής τορπίλης, η οποία στη συνέ­χεια περισυλλέχθηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Ρουσφέτι και στο κολυμβητήριο της Ευελπίδων 

Σοβαρή καταγγελία διατύ­πωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων για την παραχώρη­ση του κολυμβητηρίου της Στρα­τιωτικής Σχολής Ευελπίδων σε ιδιωτικό σωματείο, προκειμένου να γίνουν αγώνες. Η ανάρτηση που έγινε από τη συγκεκριμένη Επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Το κολυμβητήριο της Στρα­τιωτικής Σχολής Ευελπίδων παραχωρήθηκε από τον υπουργό Άμυ­νας Πάνο Καμμένο στην ομάδα πό­λο της Βουλιαγμένης προκειμένου να διεξαχθεί αγώνας στο πλαίσιο των προημιτελικών της Ευρωλίγ­κας με την Κίνεφ Κίρισι. Ερώτημα: από πότε στρατιωτικές εγκαταστά­σεις παραχωρούνται σε ιδιωτικά σωματεία; Είναι σύνηθες φαινόμε­νο; Ποιος αναλαμβάνει το κόστος διεξαγωγής του αγώνα και φροντίδας των εγκαταστάσεων; Το ερώ­τημα αποκτά διαφορετική ποιότητα αν αναλογιστούμε ότι αθλήτρια της ομάδας της Βουλιαγμένης είναι η Αλεξία Καμμένου, αδελφή του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου. Η αγανάκτηση όμως των συναδέλφων φαντάρων και των γονιών τους απογειώθηκε όταν η διοίκηση της Σχολής Ευελ­πίδων ανακοίνωσε στους στρατιώ­τες ότι κόβονται όλες οι έξοδοι για να κάτσουν να καθαρίσουν τους χώρους του κολυμβητηρίου μετά το τέλος του αγώνα. Ελπίζουμε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Σχολή Ευελπίδων να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη». 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-22/02/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger