Αρχική » , , » 1 στις 4 γυναίκες αντιμέτωπη με τον καρκίνο

1 στις 4 γυναίκες αντιμέτωπη με τον καρκίνο


Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Β. ΖΥΓΟΥΡΗ ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί στην Ελλάδα πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες από καρκίνο και καταγράφει 900 νέα περιστατικά ετησίως.

ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
asvolou@e-typos.com

Με νέα μελέτη να φανερώ­νει πως μία στις τέσσερις γυναίκες θα έρθει αντιμέ­τωπη με έναν γυναικολογικό καρκίνο και πως το 18% των περιστατικών αφορούν νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών, η πρόληψη καθίσταται καθορι­στικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρκίνων του μαστού, του τραχήλου της μή­τρας, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του κόλπου.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των όγκων στις ωοθήκες και το ενδομή­τριο όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα τσεκ-απ με συγκεκριμένη εξέταση. «Από αυτές τις νεοπλασίες ο καρ­κίνος των ωοθηκών αποτελεί στην Ελλάδα πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες από καρκίνο και καταγρά­φει 900 νέα περιστατικά ετησίως τα οποία συνθέτουν μια σιωπηλή θα­νατηφόρα επιδημία με μόνο το 25% των περιπτώσεων να ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο», εξηγεί η ογκολόγος-παθολόγος Ελένη Γαλάνη. Πρέσβει­ρα στον αγώνα της πρόληψης με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις (όταν αυτές υπάρχουν) και της υιοθέ­τησης υγιεινού τρόπου ζωής αναλαμ­βάνει η πρώτη γυναίκα με ολυμπιακή διάκριση στον αγώνα της ελεύθερης πάλης, π κ. Βούλα Ζυγούρη που δα­νείζει τη φωνή της στην ενημερωτική εκστρατεία «Για εκείνη» η οποία συνε­χίζεται για δεύτερη χρονιά με στόχο να καλύψει το κενό της ενημέρωσης στις νέες γυναίκες.

Το μήνυμα της καμπάνιας που υποστηρίζεται από την Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, τον Όμιλο Εθελοντών Αγκαλιάζω, τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Άλμα ζωής», τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών είναι πως ο γυναικολογικός καρκί­νος μπορεί να νικηθεί, με τα ελληνικά επιδημιολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την ανάγκη της πρώιμης διάγνωσης, καθώς η πατρίδα μας δεν διαθέτει Εθνικά Μητρώα Νεο­πλασιών.

Στον καρκίνο του μαστού ετησίως καταγράφονται 6.500 νέα περιστα­τικά και οι ειδικοί συνιστούν ψηφιακή μαστογραφία από τα 40 έτη και ετησίως, θυμίζοντας πως δεν υπάρχει αλάνθαστη εξέταση, αφού στις 100 μαστογραφίες «ξεφεύ­γουν» 20 καρκίνοι. Ο κ. Θοδωρής Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ, τονίζει πως μέσα στην επόμενη 3ετία πιθανώς θα ενσωματωθεί για πρώτη φορά στις προληπτικές εξετάσεις ο έλεγχος για τον καρκίνο των ωοθηκών με ένα απλό τεστ αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκινικό δείκτη CA 125.

«Από του χρόνου τα υπάρχοντα 2δύναμα και 4δύναμα εμβόλια HPV κατά του ιού των ανθρωπίνων θη­λωμάτων θα αντικατασταθούν από τον νέο 9δύναμο εμβόλιο, οπότε μαζί με το τεστ HPV που αντικαθι­στά το τεστ Pap, αναμένουμε μεγάλη μείωση των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αφού σε ελληνική μελέτη το τεστ pap “έπιασε" 53 προκαρκινικές βλάβες στις 100, ενώ το τεστ HPV τις εντόπι­σε όλες. Ήδη μετά την Ολλανδία, η Τουρκία, η Αυστραλία, η Αγγλία και Ιταλία αντικαθιστούν το τεστ Pap με το τεστ DNA HPV που θα γίνεται ανά 5ετία εφόσον βγαίνει αρνητικό. Τα εμβόλια HPV προστατεύουν συνολι­κά από 10 διαφορετικούς καρκίνους και αδίκως στην Ελλάδα έχουμε 250 θανάτους ετησίως από καρκίνο της μήτρας» καταλήγει ο κ. Αγοραστός προσθέτοντας πως στον καρκίνο του ενδομητρίου, που δεν υπάρχει προληπτικό τεστ, η παχυσαρκία και η λήψη ορμονών (μόνο οιστρογόνα) αυξάνουν τον κίνδυνο.

* *

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

6.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα.
250 θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα.
900 περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, μόνο μία στις 3 γυναίκες διαγιγνώσκεται εγκαίρως και γίνεται καλά.
9δύναμο εμβόλιο HPV προ των πυλών που θα προστατεύει από 10 καρκίνους (γυναίκες και άνδρες). Στο 80% των περιστατικών καρκίνου του κόλπου ευθύνεται ο ιός HPV.
53% καρκινικές βλάβες σε 100 γυναίκες πιάνει το τεστ Pap πιάνει ενώ το νέο τεστ DNA HPV βρίσκει και τις ΊΟΟ. ΓΓ αυτό ήρθε το τέλος εποχής του τεστ pap διεθνώς.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-18/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger