Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ


ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι παραδοσιακά ένα κορυφαίας σημασίας πολιτικό γεγονός, στο οποίο οι Ελληνοαμερικανοί, όπως και οι ομογενείς της Κύπρου, καλούνται να επιτελέσουν τον ρόλο που τους αναλογεί. Θα ήταν ανακριβές αν χαρακτηρίζαμε τους ομογενείς ως κρίσιμη δύναμη ψηφοφόρων, από τη στιγμή που υπάρχουν πραγματικά τεράστιες εθνικές κοινότητες στις ΗΠΑ, όπως η ισραηλινή ή η τουρκική. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε σε αυτούς την ισπανόφωνη κοινότητα, τότε δημιουργείται ένα πραγματικά σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κοινότητα των Ηνωμένων Πολι­τειών αριθμεί στο σύνολό της περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, από πρώτης έως και τέταρτης γενιάς μετανάστες, με αποτέ­λεσμα δικαίως να λογίζεται ως ευημερούσα κοινότητα, έχοντας ήδη στην ιστορία της διακόσια χρόνια παρουσίας στη «Νέα Γη».

Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό της ελληνι­κής κοινότητας δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την εκλογική διαδικασία, τουλάχιστον όχι με τόσο ζωηρό ενδιαφέρον όσο οι ψηφο­φόροι των ελληνικών εκλογών μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 2000. Ως αποτέλεσμα, μικρός μόνο αριθμός ομογενών εγγράφεται τελικά στους εκλογικούς καταλόγους κάθε φορά είτε των Ρεπουμπλικάνων είτε των Δημοκρατικών. Θα πρέπει, φυσικά, να ση­μειωθεί ότι το δικαίωμα της συμμετοχής στη διαδικασία ποτέ δεν το στερήθηκαν. Αντιθέτως, οι προσπάθειες ενεργοποίησης την τελευταία εικοσαετία με στόχο την εγγραφή τους στους καταλόγους είτε του ενός είτε του άλλου στρατοπέδου ήταν αμέτρητες.

Φαίνεται όμως πως υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται με ζέση για τις παρούσες προεδρικές εκλογές. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους λιγοστούς μεν, πολύ δραστήριους δε Ελληνοαμερικανούς με­γιστάνες. Οι εκατομμυριούχοι της ομογένειας, λοιπόν, φαίνεται να έχουν πετύχει μια ιδιαίτερη και δύσκολη ισορροπία, καθώς οι μισοί τάσσονται στο στρατόπεδο της μιας πλευράς και οι υπόλοιποι μισοί στο αντί­παλο. Φυσικά, αυτό δεν είναι απαράβατος κανόνας, καθώς δεν αποκλείεται να εντο­πίσουμε και κάποιον ο οποίος να υποστη­ρίζει με σθένος τους Δημοκρατικούς και τελικά να κατεβαίνει υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους ή και ανεξάρτητος, όπως ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης!

Περί εκστρατείας και πρωτοβουλιών

Με τους Ελληνοαμερικανούς μπορεί να συμβαίνουν διάφορα... ευτράπελα, όμως η ανάγκη για εσωτερική αναδιοργάνωση της κοινότητας είναι θέμα τόσο επίκαιρο όσο και σοβαρό. Πέραν του ενδιαφέρο­ντος για εγγραφή στους εκλογικούς κα­ταλόγους -διαδικασία παραδοσιακή στις ΗΠΑ, η οποία, μάλιστα, τηρείται με ευλάβεια-, είναι αναγκαία η εκκίνηση μιας διαφορετικού τύπου «εκστρατείας». Μιας προσπάθειας ενεργοποίησης με διάρ­κεια και αναφορά στο εσωτερικό της ελ­ληνικής κοινότητας, ενός συνόλου από πρωτοβουλίες στο οποίο οι εκλεγμένοι φορείς σε ομοσπονδίες, συλλόγους και λοιπούς οργανισμούς οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, στοχεύοντας στο να μετατρέψουν μια υπόθεση λιγοστών εκατομμυριούχων υπόθεση όλης της ομογένειας.

Ενδεικτικά, η συγκρότηση ενός εκλεγμέ­νου από τη βάση οργάνου θα μπορούσε να αναλάβει ένα σύνολο δράσεων σχετι­κού χαρακτήρα, προωθώντας πρωτοβουλίες οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη και το συμφέρον της Ελλάδας που τόσο δυνατά έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, με το μέλλον της να προδιαγράφεται δυ­σοίωνο. Άλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως οι απανταχού ομογενείς μας ήταν εκείνοι που σε ένα σύνολο κρίσιμων εθνικών ζητημάτων ανέλαβαν πρωταγω­νιστικό ρόλο. Όπου κι αν βρίσκονται, από την Ευρώπη και την Αφρική μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία, η χώρα σή­μερα τους έχει ανάγκη περισσότερο ίσως από ποτέ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η με­γάλη δοκιμασία που περνά η Ελλάδα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εθνική τραγω­δία. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ιδιαίτερη επικοινωνία με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, τον υπο­λογίσιμο αντίπαλο της Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, και πως κάποιοι επιδιώκουν να προγραμματίσουν μυστικές επαφές με το στρατόπεδο της πρώην πρώτης κυρίας και ΥΠ.ΕΞ. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι «γνω­στοί» πια σε όλες τις διπλωματικές υπηρε­σίες και διευθύνσεις του ελληνικού υπουρ­γείου Εξωτερικών αλλά και του διπλωματι­κού γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουρ­γού -μέχρι και πριν από τριάντα χρόνια-, όπως και στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ουδέποτε προσέφεραν ή υποστήριξαν επί της ουσίας την Ελλάδα. Αντιθέτως, μάλι­στα, θησαυρίζουν στο όνομα της Ελλάδας χρόνια τώρα!

Από παλιά αισχροκερδούσαν (κυριολεκτι­κά), πουλώντας το μεγαλύτερο και πλέον ιστορικό brand name όλων των εποχών «Hellas» ή «Greece», μπαινοβγαίνοντας στο εκάστοτε πρωθυπουργικό γραφείο -απλώς κάθε φορά, αναλόγως χρώματος και ιδεο­λογίας, αλλάζουν χρώμα πουκάμισου και γραβάτας-, εκπροσωπώντας κάτι ανύπαρ­κτους, σχεδόν ημιθανείς οργανισμούς με μάξιμουμ πενήντα μέλη!

Στην «καλύτερη» περίπτωση μιλάμε για μια ιστοσελίδα, και αυτή ανεπαρκώς «ενη­μερωμένη», που πάντα εντέλει θα προ­στρέχει για «donation» (δωρεές) και θα απευθύνεται στη μεγάλη «ανώνυμη» πλειοψηφία της ελληνικής κοινότητας, η οποία όμως, δυστυχώς, δεν ψηφίζει στις αμερικα­νικές εκλογές, άρα δεν έχει και λόγο, παρ' όλα αυτά πάντα προσφέρει αγόγγυστα. Αυτή είναι η κατάσταση εδώ και διακόσια χρόνια. Όποτε η Ελλάδα χρειάστηκε ήταν παρούσα. Τη στιγμή που κάποιοι επιτήδειοι έχουν λάβει όχι μόνο εύσημα και παρά­σημα από την επίσημη ελληνική πολιτεία, αλλά σε πλείστες των περιπτώσεων ακόμα και παχυλά κονδύλια... 

Τα φαβορί κρίνονται στις 15 Μαρτίου

Η 1η Μαρτίου, η λεγάμενη «σούπερ Τρίτη» για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ της 8ης Νοεμβρίου, αναμφισβήτητα ανέδειξε τα δύο φαβορί για τον επόμε­νο ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο λόγος για την 68χρονη Χίλαρι Κλίντον για τους Δημο­κρατικούς, που βρίσκονται ήδη στη δεύτερη συνεχή θητεία τους στην εξουσία, και για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους. Η απάντηση όμως στο ερώτημα ποιος θα είναι τελικά ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά αφού θα έχουμε το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των δύο στρατοπέδων (Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού) της προσεχούς Τρίτης 15 Μαρτίου, οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές σε πέντε από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες πολιτείες των ΗΠΑ (Φλόριντα, Ιλινόις, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα και Μιζούρι), στις οποίες ψηφίζει πολύ μεγάλο ποσοστό.

Μέχρι και τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις προκριματικές εκλο­γές και στις πενήντα πολιτείες, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Για να εξασφαλίσει το χρίσμα ο κάθε υποψήφιος για τους μεν Δημοκρατικούς θα πρέπει σε σύνολο 4.763 εκλεκτόρων να διασφαλίσει τουλάχιστον τους 2.382, ενώ για τους Ρεπουμπλικάνους θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένους τους 1.237 από τους συνολικά 2.472 εκλέκτο­ρες. Οι εκλογές της 1ης Μαρτίου έδωσαν στη Χίλαρι Κλίντον 1.055 και στον ισχυρό αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς 418, ενώ στον Ντόναλντ Τραμπ 315 και στους Κρουζ και Ρούμπιο 205 και 106 αντίστοιχα. Αμέσως μετά αρχίζει η μάχη των συνεδρίων. Κι ενώ στους Δημοκρατικούς δεν αναμένεται κάποια ανατροπή, πλην σοβαρού απροόπτου που θα μπορούσε να ανακόψει τη νικηφόρα εν πολλοίς πορεία της Χίλαρι Κλίντον, με τους Ρεπουμπλικάνους όλα μπορεί να συμβούν.

Παρά το γεγονός ότι ο διχαστικός Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σταθερά και αυξάνει τη δύναμή του έπειτα από κάθε εμφάνισή του, εντούτοις έχει κατορθώσει να διχάσει όχι μόνο την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, αλλά και το ίδιο του το κόμμα. Ένα κόμμα που όμως είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με πολλά περισσότερα συμφέροντα πολυεθνι­κών κι έτσι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν λίγο πριν από το τέρμα της κούρσας τον δούμε να αποχωρεί. Στους Ρεπουμπλικάνους ρόλο-κλειδί αναμένεται να διαδραμα­τίσει το ενδιάμεσο συνέδριο (brokered convention), το οποίο πιθανότατα να δώσει τη λύση, κόβοντας τον «γόρδιο δεσμό» που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σε αυτό το Σώμα κανένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων δεν έχει τον έλεγχο -με εξαίρεση τις πολυεθνικές. Οπότε οι μυστικές διαβουλεύσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων πίσω από κλειστές πόρτες και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις θα δώσουν το χρίσμα ίσως και στον Τραμπ, αλλά υπό προϋποθέσεις. Πάντως, και σε επίπεδο δημοσκοπή­σεων, τη μάχη κερδίζουν σταθερά Χίλαρι Κλίντον και ΝτόναλντΤραμπ.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/03-17/03/16)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger