Αρχική » , , » Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα

Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα


«Αθέων Αγαρηνών τα βέλη σύντριψον».
Τον πρώτο λόγο έχει η τουρκική μαφία του Νταβούτογλου.

Συνωστίζονται στα τουρκικά παράλια περιμένοντας πότε οι διακινητές θα τους βρουν μια θέση στο σκάφος που θα τους περάσει στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Μεγάλος αριθμός (άνω του 1.5 εκατομμυρίου)καραδοκεί στην Ιορδανία, σύμφωνα με φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί εδώ και καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέχρι σήμερα κάποιοι το διασκέδαζαν νομίζοντας ότι είναι καλαμπούρι. Είναι όμως η πιο τραγική διαπίστωση, όλων όσων θα γίνουν. Μεγάλος αριθμός, συνωστίζεται αυτή τη στιγμή στις τουρκικές ακτές (τη χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, και το Τσεσμέ) περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Προσωρινά, ολόκληρες οικογένειες είναι στοιβαγμένες σε παλιά σπίτια της συνοικίας του Μπασμανέ. Πολλοί και οι μετανάστες, Αφγανοί και Πακιστανοί οι περισσότεροι, που ζουν στα παράλια του Τσεσμέ, αυτοί σε παλιά εγκαταλειμμένα συγκροτήματα εξοχι­κών κατοικιών και ξενοδοχεία.

Όπως γράφει η Χουριέτ, τελικός προορισμός για αυτούς η Γερμανία, που τους φαντάζει κάτι σαν τον παράδεισο των μουσουλμάνων με τα ουρί. Παράδεισος με επίδομα 1.000 ευρώ ο καθένας, ακόμα και για κάθε νεογέν­νητο παιδί... Και... σπίτι δωρεάν. Οι διακινητές τους παραμυθιάζουν πως μόλις φτάσουν απέναντι, θα υποστούν μια διαδικασία λίγων μόλις ημερών μέχρι να πάνε στη Γερμανία. Μια μέρα στη Χίο ή στη Μυτιλήνη, άλλο λίγο, μια δυο μέρες στην Αθήνα και μετά πέρασμα με τραίνο στη Γερμανία...

Η Χουριέτ γράφει πως όταν τους δείχνεις στο κινητό φωτογραφίες από την κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ειδομένη απαντάνε πως όχι δεν είναι έτσι.

Πόσο κοστίζει το ταξίδι στην Ευρώπη;

Χαμηλές πλέον είναι οι τιμές για όσους περνάνε στα ελληνικά νησιά. Χαμηλές σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015. Το πέρασμα με πλαστική βάρκα κοστίζει 300 με 350 ευρώ ο ενήλικας και 150 με 200 ευρώ το παιδί. Για τους έχοντες βέβαια υπάρχουν και οι VIΡ μεταφορές. Μεταφορά από ξηράς με πλαστά έγραφα κοστίζει περί τα 1.800 ευρώ. Αντίστοιχη μεταφορά με αεροπλάνο φτάνει και τα 10.000 ευρώ. Στα μισά, 5.000 ευρώ πέφτει η τιμή για μεταφορά με εμπο­ρικό πλοίο. Η ίδια τιμή ισχύει και για μεταφορά στα νησιά με ταχύπλοο ή ιστιοφόρο. Τέλος VIP μεταφορά με jet ski είναι στα 8.000 ευρώ με οδηγό και στα 15.000 ευρώ χωρίς οδηγό- μιας και στο jet ski θα κατα­σχεθεί.

Η ιεραρχία σήμερα

Στην κορυφή του κυκλώματος της διακίνη­σης ανθρώπων προς την Ελλάδα, είναι οι κορυφαίοι της τουρκικής μαφίας. «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς δεν θα μπο­ρούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα», είχε πει ένας από αυτούς στο ΑΠΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα άλλο ταξίδι στην τουρκική μεγαλούπολη της Σμύρνης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους επικεφαλής, κάνουν αυτή τη δουλειά πάνω από 20 χρόνια. 

Στην άλλη άκρη του δικτύου είναι οι τοπικοί παράγοντες. Αυτοί που δια­θέτουν χώρους-ασφαλή περάσματα απ’ όπου και ξεκινούν οι βάρκες. Είναι υπεύθυ­νοι να διατηρούν το πέρασμα καθαρό και ασφαλές και να εξασφαλίζουν είτε την εκπαίδευση κάποιου από τους μεταφερόμενους στον χειρισμό της βάρκας, είτε την εξασφάλιση κάποιου που έναντι καλού μεροκάματου θα μεταφέρει τη βάρκα στο νησί και θα επιστρέφει στη συνέχεια στη βάση. Στο ενδιάμεσο των κορυφαίων και των τοπικών παραγόντων οι «ντίλερς» που μαζεύουν πελατεία και οι «μπάνκερς» οι οποίοι εισπράττουν τα κόμιστρα. Αυτοί και πληρώνουν όσους έχουν λαμβάνειν. Περί­που το 15-20% πληρώνεται σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες στη μεταφορά, ενώ το υπόλοιπο ποσό το παραλαμβάνει ο κορυφαίος του κυκλώματος. Αυτός πληρώνει και τους «μπανκερς». Περίπου 10 με 30 ευρώ για κάθε είσπραξη.

(ΜΑΚΕΛΕΙΟ-15/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger