Αρχική » , , , » Ο πόλεμος συνεχίζεται...

Ο πόλεμος συνεχίζεται...


Τα τρένα των Σκοπιανών, η Μακεδονία και η επιθυμία του Κάρατζιτς.

Όσοι ταξίδευαν παλαιότερα με τρένο στην Ευρώπη θα θυμούνται ότι, μόλις περνούσαμε από την Ειδομένη στη Γευγελή, μας σφράγιζαν το διαβατήριο με την κόκκινη σφραγίδα που έγραφε «Γιουγκοσλαβία». Στους χάρτες, όμως, που κάποιοι από εμάς είχαμε δει στα κυλικεία των -γαριασμένων- σι­δηροδρομικών σταθμών, κυρίως στα Σκόπια, υπήρχε η λέξη «Μακεδονία», στην περιοχή όπου σήμερα εκτείνεται το μόρφωμα των Σκοπίων. 

Οι Έλληνες που γνώρι­ζαν από πολιτική (ο πατέρας μου ήταν ένας από αυ­τούς) τόνιζαν ότι «κάποια στιγμή θα έχουμε πρόβλημα με τα καμώματα του Τίτο» και εστίαζαν στο ότι ο Κροάτης κομμουνιστής (που δι­οικούσε με σιδερένιο χέρι το ακαταλαβίστικο συνονθύλευμα της Γιουγκοσλαβίας, με λαούς και πολιτι­σμούς διαφορετικούς) απώτερο σκο­πό είχε, κάποια στιγμή, να βγει Στη θά­λασσα του Αιγαίου.

Η Ιστορία δεν τον δικαίωσε, αλ­λά η πτώση του κομμουνισμού και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με πολύ βίαιο τρόπο, έφεραν τους Σκοπιανούς και τη Μακεδονία «μαϊμού» στο προσκήνιο! Το 1992, στο Πάλε, σε μια αποστολή στην καρδιά του πόλε­μου, συνάντησα τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον ηγέτη των Σέρβων στον πό­λεμο της Βοσνίας. Μέγας θαυμαστής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν θεωρούσε «σοβαρό θέμα» την ονο­μασία των Σκοπιών, αφού πίστευε ότι ένα κρατικό μόρφωμα χωρίς σταθερό υπόβαθρο «είναι έρμαιο στις επιθυμίες των Σέρβων και των Ελλήνων».

Θεωρούσε δε πολύ πι­θανό το «μοίρασμα» της σημερινής FYROM μεταξύ ημών και των Σέρβων. Σε όποιον Σέρβο μαχητή ανέ­φερα το θέμα των Σκοπίων η συνήθης απάντησή του ήταν να φτύνει στο χώμα και να πατάει με την μπότα του το σημάδι που άφηνε το σάλιο του! «Πρόκειται για ένα άμορφο παραμάζωμα, που δεν έχει ρίζες, δεν έχει θεό και δεν έχει μπέσα!

Απορώ πώς τους αφήνετε να υπάρ­χουν! Πνίξτε τους τώρα, γιατί μετά θα πλακώσουν οι Αμερικανοί» μου είχε πει ένας από τους επιτελείς του Κάρατζιτς. «Και τι να κάνουμε; Πόλεμο;» του είχα πει. Με κοίταξε με απορία. «Ναι, πόλεμο, αν χρειαστεί» μου είχε απαντήσει. Η συνέχεια είναι γνωστή -να μην τα ξαναλέμε. Ο πόλεμος στη Βοσνία τελείωσε, οι Σέρβοι ταπεινώ­θηκαν, πλάκωσαν οι Αμερικανοί και ο Καραμανλής τούς είπε «όχι» στο Βου­κουρέστι. Η συνεχεία, πολύ σύντομα...

(Η Ακίς-akis@dimokratianews.gr-ΚΑΠΟΥ ΠΗΓΑ, ΚΑΤΙ ΕΙΔΑ)
ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-20/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger