«Ηνίοχος 2016» με 112 εξόδους


 Προοπτικές για ακόμα περισσότερες διεθνείς συμ­μετοχές στη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.

Αποστολή, Ανδραβίδα: Λ.Σ ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ
lsblaveris@gmail.com

Ολοκληρώθηκε χθες ο «Ηνί­οχος 2016», η μεγαλύτερη πολυεθνική, διακλαδική αεροπορική άσκηση, με τη συμμετοχή των τριών Κλά­δων των Ενόπλων Δυνά­μεων, καθώς και ισχυρών αεροπορι­κών δυνάμεων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ (USAFE).

Με 112 «εξόδους» μαχητικών αερο­σκαφών όλων των τύπων και τη συνεργασία τριών εκ των ισχυρότερων και ικανότερων πολεμικών αεροπο­ριών παγκοσμίως, π άσκηση πραγμα­τοποιήθηκε με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και την 117 Πτέρυγα Μάχης, στην ιστο­ρική βάση της Ανδραβίδας και πεδίο δράσης ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο - ηπειρωτικό και νησιωτικό.

Για 14 ημέρες το προσωπικό, ιπτά­μενοι και εδάφους, ασκήθηκε με την ίδια ένταση, όπως φανερώνεται και από τον μέσο όρο των ημερησίων «εξόδων» (ο οποίος δεν είναι καθό­λου ευκαταφρόνητος, το αντίθετο μάλιστα), που πραγματοποιήθηκαν με κανονικούς «πολεμικούς» -θα μπο­ρούσε να πει κανείς- ρυθμούς και καταπονήσεις, τόσο προσωπικού, πιλότων και τεχνικών όλων των ει­δικοτήτων όσο και πτητικών μέσων. Σημειώνεται ότι στην άσκηση ήδη από πέρσι είχαν αποδοθεί εύσημα, ενώ οι προοπτικές για βελτίωσή της στο μέλλον είναι ακόμα περισσότερες. Μάλιστα, όπως τό­νισε και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Χρηστός Βαΐτσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Παραπολιτικών», «η προοπτι­κή της για το 2017 είναι να διεθνοποιηθεί ακόμα πε­ρισσότερο, με τη συμμετο­χή και άλλης χώρας -ή άλ­λων χωρών-, όπως είναι η Γαλλία, που φέτος έστει­λε έναν παρατηρητή και δεν μπόρε­σε να συμμετάσχει με αεροσκάφη και προσωπικό, λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσε­ων από μέρους της σε άλλες περιο­χές του κόσμου. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί το ΚΕΑΤ και η Ανδραβί­δα σε ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό κέ­ντρο για όλες τις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, πολεμικές αεροπορίες».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, επισήμανε αυτό τον διε­θνή χαρακτήρα της ασκήσεως, ενταγμένο στο ευρύτερο πλαίσιο διμερών ή τριμερών συνεργασιών στην περι­οχή μας, που εδράζε­ται στις καλές σχέσεις Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, και την προ­σθήκη σε αυτήν και άλλων φίλων, μετρι­οπαθών αραβικών χωρών, όπως η Αί­γυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος, ή φί­λων και συμμάχων κρατών της Βαλκα­νικής, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η βάση της ασφάλειας είναι η συμμαχία Ελλάδος, Κύπρου και Ισρα­ήλ, στην οποία μπορούν να προστε­θούν και άλλοι.

Ο ΥΕΘΑ, παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, ΓΈΑ αντιπτεράρχου (I) Χρήστου Βαΐτση και Τακτικής Αερο­πορίας, αντιπτεράρχου (I) Χρήστου Χριστοδούλου, καθώς και εκπρόσω­πων από τις συμμετάσχουσες χώρες, ΗΠΑ και Ισραήλ, και τους συμμετάσχοντες Κλάδους, αναφέρθηκε επί­σης στην ύψιστη στρατηγική σημα­σία που έχει η αεροναυτική βάση της Σούδας για τη Δύση, καθώς και στο ότι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας την παρούσα χρονική συγκυρία είναι ο ISIS.

Επισήμανε, ακόμα, την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς των αρμοδίων ώστε η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας να μετατραπεί σε ένα διεθνές αεροπορικό εκπαιδευτικό κέ­ντρο, το οποίο θα προσελκύει πολε­μικές αεροπορίες από διάφορες φίλες χώρες για να μετασταθμεύουν εκεί και να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, είτε κατ’ ιδίαν, είτε σε συνεργα­σία με την Πολεμική Αεροπορία, είτε και σε συνεργασία των προαναφερθεισών με τρίτες φίλες χώρες.

Όπως είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Χρ. Βαΐτσης, «επιδίωξη της Π.Α. είναι να εκμεταλλευτεί στο έπα­κρο κάθε είδους ευκαιρία για εκπαίδευση που παρέχεται στο προ­σωπικό της, ιδίως όταν μια τέτοια άσκηση, όπως η “Ηνίοχος 2016”, η οποία έως πέρσι ήταν εθνική, διακλαδική, έγινε πολυεθνική και μάλι­στα με τη συμμετοχή πολεμικών αε­ροποριών τόσο υψηλού επιπέδου, όπως η ισραηλινή ή η Αμερικανική Αεροπορική Δύναμη της Ευρώπης». Η άσκηση «Ηνίοχος 2016» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη διεύθυνση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, μέσω του ΚΕΑΤ, και με τη «φιλοσοφία» του «One base concept», δηλαδή του να επιχει­ρούν όλες οι συμμετέχουσες δυνάμεις από μία και μόνο αεροπορική βάση, την Ανδραβίδα. Βεβαίως, φέ­τος οι Αμερικανοί και οι Έλληνες, οι οποίοι συμμετέχουν και με δυνάμεις τακτικών ελεγκτών μάχης, που κατα­δεικνύουν «εχθρικούς» στόχους με καταδείκτες λειζερ στα φίλια «πα­κέτα» αεροσκαφών, επιχειρούν και από την 112 Π.Μ, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου στάθμευ­αν τρία σύγχρονα μεταφορικά αερο­σκάφη C-130J Ειδικών Επιχειρήσε­ων των Αμερικανών, καθώς και από την 110 Π.Μ. στη Λάρισα για τον ίδιο λόγο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ. Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετεί­χαν μαχητικά αεροσκάφη όλων των πολεμικών Μοιρών και των Μοι­ρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων του ΑΤΑ, μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της ΔΑΥ και οι κομάντος-διασώστες μάχης της 31ης ΜΕΕΔ, ενώ από αμερικανικής 12 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-15E «Strike Eagle» της 48ης Πτέ­ρυγας Μαχητικών, τα τρία C-130J, που προαναφέρθηκαν, καθώς και οι τακτικοί ελεγκτές μάχης JTAC. Τέλος, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν με 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16, διαφόρων εκδόσεων, των Μοιρών που εδρεύουν στη μεγάλη αεροπο­ρική βάση Ramat, καθώς και με ένα αεροσκάφος Gulfstream V, ειδικώς διασκευασμένο για αποστολές ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων ELINT με κωδική ονομασία «GA- 550AEW».

Ο Καμμένος ντύθηκε... Top Gun και μπήκε σε F-4E

ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ της ασκήσεως μπορούν να ανα­φερθούν τρία περιστατικά. Το πρώτο χρονολογικώς ήταν η... πτήση του ΥΕΘΑ. Π. Καμμένου, με εκσυγχρονισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-4E Phantom II ΡΙ-2000, ως backseater στο κόκπιτ του αεροσκάφους, με τον διοικητή της ιστορικής 338 Μοίρας Παντός Καιρού «Άρης», αντισμή­ναρχο (I) Χρήστο Καραμάνη, στα χειριστήρια ως κυβερνήτη, σε αποστολή ναυτιλίας μέσου και χαμηλού ύψους, στη θα­λάσσια περιοχή του Ιονίου από το ύψος της Ζακύνθου μέχρι και την Κέρκυρα. Το «υπουργικό» Phantom απογειώθηκε στις 16:17 και προσγειώθηκε στην Ανδραβίδα στις 17:20.

Το δεύτερο, η πτήση μικτού σχηματισμού ελληνικών F-16 και αμερικανικών F-15Ε πάνω από την Αθήνα για ένα photo-opportunity, με φόντο την Ακρόπολη, για να γιορ­ταστεί το πέρας της ασκήσεως. 

Το τρίτο και πιο σημαντικό- ότι στο πλαίσιο των σεναρίων της ασκήσεως μικτών σχηματισμών ελληνικών, αμερικανικών και ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν αποστολές και σε περιοχές όπως, π.χ, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου ή στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης (Καστελλόριζου), για... προφανείς λόγους.

Όταν τα κράνη των πιλότων γίνονται αντικείμενα τέχνης


ΕΝΑ ΑΠΟ τα ενδιαφέροντα «εξω-στρατιωτικά» στοιχεία της μεγά­λης, πολυεθνικής, διακλαδικής ασκήσεως «Ηνίοχος 2016» ήταν η μαζική εμφάνιση της λεγόμενης «αεροπορικής τέχνης», όπως πα­ρουσιάζεται στα... κράνη των πιλό­των των μαχητικών αεροσκαφών. Για τους... αμύητους στο σπορ, να σημειώσουμε ότι συνηθίζεται οι πιλότοι, όχι μόνο της Ελληνι­κής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και διεθνώς, να βάψουν το κράνος τους με ειδικά χρώματα και σχέ­δια, που χρησιμοποιούν κυρίως οι μοντελιστές, είτε με το έμβλημα της Μοίρας στην οποία ανήκουν είτε με το χαρακτηριστικό κωδικό κλήσεως αυτών, αλλά και με όποιο άλλο σύμβολο πιστεύουν ότι τους εκφράζει καλύτερα. Επίσης, συνη­θίζεται να χρησιμοποιείται παρό­μοια τεχνική για το δερμάτινο κά­λυμμα του visor του κάθε κράνους. Στον χώρο, λοιπόν, όπου οι Έλληνες πιλότοι φορούσαν τα σωστι­κά τους, δηλαδή την ειδική αντί-g φόρμα, το σωσίβιο γιλέκο και το γιλέκο επιβιώσεως (survival vest), καθώς επίσης τα κράνη τους, τα οποία για τον καθένα τους είναι απολύτως προσωπικά, είχαμε την ευκαιρία να αποθανατίσουμε (διά χειρός Βαγγέλη Ρασσιά) μερικά από αυτά τα καθαρώς αεροπορι­κής τέχνης αντικείμενα.

Όπως τα κράνη των πιλότων της 341 Μοίρας «Οι Ασοι», που εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μά­χης, στη Νέα Αγχίαλο, έχοντας ως έμβλημά της τους τέσσερις άσους της τράπουλας, περασμένους στο κέντρο από ένα βέλος.

Επίσης, εκεί ήταν οι πιλότοι της 347 Μοίρας «Περσεύς», που εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μά­χης, στη Νέα Αγχίαλο, έχοντας ως έμβλημά της μια ιπτάμενη σπά­θη του Δαμοκλέους, που στοχεύ­ει προς τη Γη, κάτι που δείχνει τη βασική αποστολή της, που είναι η προσβολή επίγειων στόχων.

Εκεί και οι πιλότοι της ιστορι­κής 336 Μοίρας «Όλυμπος», που εδρεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο, και έχει ως έμβλημά της το βουνό των θεών, τον χιο­νισμένο Όλυμπο, με έναν αετό να εφορμά επ' αυτού.

Τα κράνη των πιλότων της παλαιότερης Μοίρας της Π.Α., της 335, είναι ασφαλώς από τα πιο εντυ­πωσιακά. Ο κωδικός κλήσεως της Μοίρας είναι «Τίγρης» και τα κρά­νη είναι βαμμένα στα χρώματα της τίγρεως! Και η 335 Μοίρα, όπως και η αδελφή 336 Μοίρα, εδρεύει στην 116 Π.Μ. στον Άραξο.

Η 332 Μοίρα Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) «Γεράκι» εδρεύει στην 114 Π.Μ., στην Τανάγρα, και επι­χειρεί με τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5. Έμβλημα της είναι ένα γεράκι (όπως και ο κωδικός κλήσεώς της άλλωστε), το οποίο είναι στραμμένο προς Ανατολάς, ενώ με τις πτέρυγές του καλύπτει όλο το Αιγαίο. Σαφές μήνυμα, που δεν επιδέχεται καμία... αμφι­σβήτηση. Ακριβώς δίπλα ήταν τα κράνη των πιλότων της αδελφής Μοίρας 331 ΜΠΚ «Θησεύς», που επίσης εδρεύει στην 114 Π.Μ.. στην Τανάγρα, και επιχειρεί και αυτή με την παλαιότερη έκδοση των Mirage 2000.


Εμβλήματα για φόρμες - μαχητικά

ΑΞΙΑ αναφοράς είναι η δη­μιουργία δύο ειδικών, επετειακών patches, εμβλημά­των δηλαδή που φορούν οι πιλότοι στη φόρμα πτήσεώς τους. Το ένα αφορούσε το επί­σημο έμβλημα της ασκήσε­ως, που καταδείκνυε τον τριεθνή αεροπορικό χαρακτήρα της συνεκπαιδεύσεως Ελλή­νων, Αμερικανών και Ισραηλινών αεροπόρων. Το δεύτερο το δημιούργησαν οι Αμερικα­νοί και το φορούσε το προσω­πικό της 492ης Μοίρας Μαχη­τικών, που ανήκει στη δύναμη της 48ης Πτέρυγος Μαχητικών των Αμερικανικών Αεροπορι­κών Δυνάμεων Ευρώπης, που επιχειρεί με μαχητικά αερο­σκάφη F-15Ε «Strike Eagle». Ακριβώς αυτός ο εφορμών αε­τός είναι και το κυρίαρχο ση­μείο της όλης συνθέσεως. Τέλος, μερικά από τα μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση είχαν ειδικές ζω­γραφιές στα κάθετα σταθερά τους. 

Ασφαλώς στην κατηγο­ρία αυτή πιο εντυπωσιακά ήταν ένα ελληνικό και ένα ισραηλινό αεροσκάφος. Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς ήταν ένα εκσυγχρονισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-14E Phantom II «Peace lkarus-2000» της 339 Μοίρας Παντός Καιρού, «πα­ράσημο» που έχει διατηρήσει από τον εορτασμό της επετείου των 40 ετών από τη συγκρότη­σή της (1974-2014). Από ισραηλινής πλευράς εντυπωσίασε το αεροσκάφος F-16C από την αεροπορική βάση Ramat, με το τεραστίων διαστάσεων σκο­πευτικό, στο κέντρο του οποί­ου δέσποζε ένα εχθρικό αερο­σκάφος.



(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-16 ΑΠΡ 2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger