Αρχική » , , , » Κυρίαρχοι των θαλασσών

Κυρίαρχοι των θαλασσών


Πρωτιές των ελληνικών υποβρυχίων «Πιπίνος» και «Αμφιτρίτη» σε διεθνείς ασκήσεις.
Τα «Π» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας με τα πληρώματα των δύο υποβρυχίων μετά τις νατοϊκές ασκήσεις.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com

Η πρώτη επιχειρησιακή παρουσία του νέου, υπερσύγχρονου υπο­βρυχίου του Ελληνικού Στόλου «Πιπίνος» (S-121) στο εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, είχε ως αποτέλε­σμα όχι μόνο αυτό να διακριθεί όλως ιδιαι­τέρως, σε σημείο οι Σύμμαχοι να το αποκαλέσουν «υποβρύχιο- φάντασμα» («The Ghost Submarine»), αλλά και να αποδείξει ότι η δουλειά που γίνεται στην ιστορική Διοίκηση Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου έχει και βάθος και συνέχεια.

Αυτό γιατί η φετινή, προ ολίγων ημερών, μεγάλη επιτυχία του «Πι­πίνος» ήλθε σε συνέχεια της αντιστοίχου, προ μη­νών, πολύ μεγάλης επι­τυχίας του παλαιότερης γενιάς, αλλά πάντα αξιό­πιστου και αποτελεσματι­κού υποβρυχίου μας, «Αμ­φιτρίτη» (S-117).

Για τον λόγο αυτό, τα «ΠΑ­ΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», μετά από σχετική άδεια από το ΓΕΝ, βρέθηκαν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος, προκειμένου να μάθουν λεπτομέ­ρειες από αυτή τη νέα επιτυχία και να εξετά­σουν τη μεταλαμπάδευση του «πνεύματος και των παραδόσεων του Όπλου των υποβρυχί­ων» από τη μία γενιά στην άλλη. Φιλοξενηθήκαμε τόσο στο «Πιπίνος» όσο και στο «Αμφιτρίτη» και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κυβερνήτες τους και να ξεναγηθούμε στους χώρους τους, παρά το ασφυκτικό πρόγραμμα που είχαν, καθώς προετοιμάζονταν για συμμετοχή σε νέες εκ­παιδευτικές δραστηριότητες.

Πρώτος σταθμός στην περιήγησή μας αυτή ήταν το στενό μεν, ζεστό και φιλόξενο Δε «καρέ» των αξιωματικών του «Πιπίνος», Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής». Ο κυβερνήτης του, πλωτάρχης Νικόλαος Μαμουνάς, ΠΝ, απόφοιτος της τάξεως του 1997 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, είναι ο πρώ­τος κυβερνήτης του σκάφους και κυβερνή­της παραλαβής του από τα Ελληνικά Ναυ­πηγεία του Σκαραμαγκά, ενώ στο παρελθόν (2011-2012) είχε διατελέσει κυβερνήτης και στο παλαιότερο υποβρύχιο του Στόλου μας, το «Τρίτων», Type 209-1100. Συνεπώς, τα έχει δει... όλα!

ΠΡΕΜΙΕΡΑ. «Η συμμετοχή του "Πιπίνος" στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση υποβρυχίων "Dynamic Manta 2016” ήταν η πρώτη και για το υποβρύχιό μας, αλλά και για τα αδελ­φό υποβρύχια Type-214ΑΙΡ. Η άσκηση διάρκεσε την περίοδο από 22 Φεβρουάριου έως 4 Μαρτίου 2016 και πραγματοποιήθη­κε στα ανατολικά της Σικελίας, ενώ το “Πιπίνος” κατέπλευσε στην Κατάνια της Σικελίας από 18 έως 22 Φεβρουάριου για το pre-sail conference και την ενημέρωση. Μετά το πέ­ρας της ασκήσεως, κατέπλευσε πάλι στο λι­μάνι της Κατάνια για την απενημέρωση», μας λέει ο πλωτάρχης Μαμουνάς. Και συ­νεχίζει: «Η άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο και τελούσε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του διοικητή των Υποβρυχιακών Δυ­νάμεων του NATO (COMSUBNATO), αποσκοπώντας στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της συνδυασμένης δράσης μεταξύ υποβρυχίων, εναέριων μέσων και μο­νάδων επιφανείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Στην άσκη­ση συμμετείχαν μονάδες επιφάνειας, υπο­βρύχια και πτητικά μέσα από Ελλάδα, Ιτα­λία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ». Αυτό που εντυπωσίασε τους ξένους και τους έκανε να δώσουν στο ελληνικό υποβρύχιο τον τιμητι­κό για κάθε «υποβρυχιά» χαρακτηρισμό του «φαντάσματος» ήταν το... ξύλο που έδωσε σε ένα υπερσύγχρονο βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (κατασκευής του 2012!), το οποίο προσέβαλε με εικονικές επιθέσεις και εξαπέ­λυσε βολή τορπίλης εναντίον του, χωρίς να γίνει... αντιληπτό από τους Βρετανούς συνα­δέλφους. Επίσης, το γεγονός ότι, για να το εντοπίσουν τα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, αναγκάστηκαν να ρίξουν ενεργητικούς ηχο­σημαντήρες, κάτι ιδιαίτερα... ασυνήθιστο! Ρωτήσαμε και γι' αυτό τον πλωτάρχη Μαμουνά, ο οποίος επισήμανε με σεμνότητα και... νόημα: «Εμείς απλώς εκμεταλλευτήκαμε σε υπερθετικό βαθμό δύο στοιχεία: πρώτον, τον υψηλό επαγγελματισμό και τις ικανότητες του πληρώματος και, δεύτερον, το εξαιρετικά χα­μηλό ακουστικό ίχνος που προκαλούσε το υποβρύχιό μας, με αποτέλεσμα να είναι εξαι­ρετικά δύσκολο στον... εχθρό να το εντοπί­σει εγκαίρως».

Κάτω από το περισκόπιο...

Λίγη ώρα αργότερα, πήγαμε στο διπλανό υποβρύχιο, το «Αμφιτρίτη» (S-117), Type- 209/1200 -παλαιότερο μεν, αλλά εξί­σου ετοιμοπόλεμο και αποτελεσματικό-, και στον πλωτάρχη Δημήτρη Μωραΐτη ΠΝ (τάξεως ΣΝΔ 1998), για να τον ρωτή­σουμε για την επιτυχία στην άλλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση υποβρυχίων, την «Trident Juncture 2015» (5 Οκτωβρίου - 26 Νοεμ­βρίου), στον Ατλαντικό και τη Δυτική Με­σόγειο. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επι­χειρησιακή ανάπτυξη του «Αμφιτρίτη» και άλλων 40 πολεμικών σκαφών για 49 ημέ­ρες και την πρωτιά του με βάση την ανεπίσημη μεν, αλλά ουσιαστική «βαθμο­λόγηση» από πλευράς των ουδέτερων παρατηρητών της Συμμαχίας. Η τελική φάση της ασκήσεως πραγματοποιήθηκε ενώπιον της ανώτατης στρατιωτικής ηγε­σίας του ΝΑΤΟ και το «Αμφιτρίτη» μέσα σε μόνο μία ημέρα είχε πέντε «επιβεβαιωμέ­νες βυθίσεις» («Confirmed Kills») «εχθρι­κών» σκαφών, γεγονός που συζητήθηκε... Τι είναι αυτό που κάνει τα παλαιότερα και τα νεότερα σκάφη της Δ.Υ., τα πληρώμα­τα και τους κυβερνήτες να έχουν διαχρονικώς το ίδιο μαχητικό πνεύμα, την ίδια άμιλλα και τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές σε συνάρτηση με την ιστορία και τις μα­κραίωνες παραδόσεις του ΠΝ;

«Την ιστορία, τις παραδόσεις του Ναυτι­κού και της διοίκησης, τον επαγγελματι­σμό τους και τις ικανότητες του προσω­πικού, τους σπουδαίους δασκάλους που είχαμε όλοι μας και τα πατήματά τους θεωρούμε υποχρέωσή μας όχι μόνο να τα συνεχίσουμε, αλλά και να τα ξεπεράσουμε. Η μη υποτίμηση οποιουδήποτε αντιπά­λου, καθώς και οι δυνατότητες όλων των υποβρυχίων μας, παλαιότερων-αναβαθμισμένων, αλλά και των πλέον σύγχρονων, είναι τα στοιχεία της συνέχειας και των επιτυχιών. Το υποβρύχιο εξιτάρει, είναι καθαρά επιθετικό όπλο λόγω της φύσεώς του. Το προσωπικό του είμαστε ήσυχοι άνθρωποι, με μεγάλες ψυχικές αντοχές και απεριόριστη κατανόηση ο ένας για τον άλλο. Είμαστε βολικοί στο να συνυπάρ­χουμε αρμονικά και αποτελεσματικά σε έναν πολυήμερο πλου. Με λίγα λόγια, εί­μαστε μια οικογένεια και αυτό έχει άμεση επίπτωση και επενέργεια στα θετικά απο­τελέσματα», μας τόνισε ο κυβερνήτης του «Αμφιτρίτη», πλωτάρχης Δ. Μωραΐτης.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger