Αρχική » , , , , , » ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Οι δήθεν «λύσεις» που δρομολογούν ξένοι παράγοντες με την ανοχή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπονομεύουν ανησυχητικά τα συμφέροντα της Ελλάδας τώρα και στο μέλλον.

του Νότη Μαριά*

Η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρ­νησης να διαχειριστεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι δεδομένη και πασιφα­νής. Την ίδια στιγμή που εμείς προτείναμε έγκαι­ρα -δηλαδή πριν εγκλω­βιστούν στην Ελλάδα σαράντα και πλέον χι­λιάδες άνθρωποι- αφενός την αποχώρηση της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, ώστε να πάψει η πατρίδα μας να αποτελεί μαγνή­τη για τους πρόσφυγες, και αφετέρου την άμεση κήρυξη οικονομικού εμπάργκο σε Σκόπια και Αλβανία, μέχρις ότου οι χώρες αυτές συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέψουν τη διέλευση των προσφύ­γων, αντί να υψώνουν τα συρματοπλέγματα του αίσχους και της ντροπής, η κυβέρνηση συμπεριφερόταν ως άβουλος παρατηρητής των εξελίξεων.

Τώρα όμως διαπιστώνουμε μια ακόμη πιο επικίνδυνη εξέλιξη για την οποία φέρουν ευ­θύνη οι κυβερνώντες: τη σύνδεση του προ­βλήματος των προσφυγικών ροών με θέμα­τα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όπως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και, κυρίως, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπου και πάλι η κυβέρνηση αδρανεί.

Ενδεικτική της επιπολαιότητας με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα είναι η δήλωση Τσίπρα πέρσι το κα­λοκαίρι, περί δήθεν ανυπαρξίας θαλάσσιων συνόρων, που είχε ανυπολόγιστες προεκτά­σεις, αφού εκστομίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Λαγός» του Τσίπρα ο Μουζάλας

Οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα όμως την προ­περασμένη εβδομάδα δεν ήταν απλά ατυχείς και προϊόν επιπολαιότητας: ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δρώντας ως «λαγός» του Τσίπρα, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα της Μακεδονίας μας.

Η δήλωση Μουζάλα δεν συνιστά ένα απλό «ατόπημα»· εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα που έχουν υιοθετήσει τόσο ο κύκλος των δήθεν «δικαιωματιστών» των ΜΚΟ (απ' όπου προέρχεται ο κ. Μουζάλας) όσο και κάποιοι κύκλοι στον Συνασπισμό, πριν ακόμη μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ (απ' όπου προέρχεται ο κ. Τσίπρας), που διατηρού­σαν σχέσεις με τα Σκόπια από την εποχή του Γκλιγκόροφ. Άλλωστε, σε ραδιοφωνι­κή συνέντευξη τον Οκτώβριο του 2015 ο κ. Μουζάλας, ενώ ασκούσε ήδη υπουργικά καθήκοντα, είχε αποκαλέσει ξανά τα Σκόπια «Μακεδονία».

Αυτή η πολιτική ατζέντα προκύπτει από την υποβάθμιση των συμβόλων και των λέ­ξεων σε δευτερεύοντα ζητήματα πολιτικού διαλόγου και απαξιεί να αντιπαρατεθεί γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων για­τί θεωρεί την αντιπαράθεση αυτή ως δήθεν τεχνητή και αποτέλεσμα κάποιων Ελλήνων ρομαντικών.

Αδυνατεί να κατανοήσει τις υλικές, γεω­πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει μια υποχώρηση της ελληνι­κής διπλωματίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τη χρησιμοποίηση του ονό­ματος της Μακεδονίας μας από τις κυβερ­νήσεις των Σκοπίων με αλυτρωτικό σκοπό, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις παρά­νομες εδαφικές διεκδικήσεις τους έναντι της πατρίδας μας.

Όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, μια δήλωση όπως αυτή ενός Έλληνα υπουρ­γού αποτελεί επιχείρημα που η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας μπορεί να χρησιμο­ποιήσει σε μια διεθνή διαπραγμάτευση. Το επιχείρημα αυτό, φυσικά, ενισχύεται εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να καλύπτει τον συγκεκριμένο υπουργό και κωφεύσει στα αιτήματά μας για άμεση αποπομπή του. Πολύ δε περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια (όπου, τον ερχόμενο Ιούνιο, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές), μπροστά στο διπλω­ματικό αδιέξοδο της ονομασίας, έχει δεχτεί τη συζήτηση για αλλαγή ονόματος.

Δυστυχώς όμως οι εξελίξεις αυτές συνάδουν με μια διεθνή πολιτική ατζέντα, της οποίας οι εκδηλώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Η πολύ αρνητική συγκυρία στην οποία έχουν εισέλθει οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και βαλκανικών κρατών, με την ταυτόχρονη στήριξη των τελευταίων από την Αυστρία και την ομάδα χωρών του Βίζεγκραντ, ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους στο κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτι­κών Βαλκανίων, απειλεί με διπλωματική συ­ντριβή τη χώρα μας.

Μάχη χαρακωμάτων εναντίον φιλοσκοπιανών ευρωβουλευτών

Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, οι (μη-)κι­νήσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου υπονομεύουν και το δικό μας έργο στην Ευρωβουλή, όπου διεξάγεται ένας πόλεμος χαρακωμάτων εναντίον φιλοσκοπιανών βουλευτών. Επισημαίνουμε ότι πέρσι, συ­γκεκριμένα στις 10 Μαρτίου 2015, είχαμε αναγκάσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να ζητή­σει δημόσια συγγνώμη μέσα στην Ευρωβου­λή, καθώς είχε προηγουμένως αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», στη δε αρχή του νέου έτους, για την ακρίβεια στις 20 Ιανουά­ριου, είχαμε καταγγείλει στην Ολομέλεια τη σύσταση άτυπης ομάδας φιλοσκοπιανών ευρωβουλευτών με την επωνυμία «Φίλοι της Μακεδονίας», ενώ πολύ πρόσφατα, στις 15 Μαρτίου, καταψηφίσαμε ευνοϊκή για τα Σκό­πια έκθεση σχετικά με την ενταξιακή τους πορεία. Γι' αυτό τον λόγο αποφασίσαμε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύ­νης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρω­παϊκού Κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσουμε σκληρή γλώσσα απέναντι στον κ. Μουζάλα τόσο για τη γενική διαχείριση του Προσφυγικού όσο και, ειδικότερα, για τις απόψεις του περί της ονομασίας των Σκοπίων.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο αγώνας αυτός κατά των Σκοπίων θα συνεχιστεί και ευχό­μαστε στις μελλοντικές μάχες να μην έχου­με αντίπαλο και την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχτεί την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια. Επίσης, δεν πρέπει για το όνομα των Σκοπίων να δεχτεί σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Τέλος, προσω­πικά έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική έντα­ξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δήθεν «λύσεις» που δρομολογούν ξένοι παράγοντες με την ανοχή της ελληνικής κυ­βέρνησης και αντιπολίτευσης υπονομεύουν ανησυχητικά τα συμφέροντα της Ελλάδας τώρα και στο μέλλον. Και όλα αυτά σε μια φάση που αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ ανα­γνωρίζουν τα Σκόπια ως ΠΓΔΜ, όπως προ­κύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουμε.

Και δώρο στους γείτονες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Και σαν να μην έφτανε αυτό, και διά χειρός Τσίπρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Μαρτίου 2016 όχι μόνο δεν έβαλε στη θέση τους τα Σκόπια, λαμβάνοντας μέ­τρα εναντίον τους για το κλείσιμο των συνό­ρων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες, όπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά, αντίθετα, επιβράβευσε τα Σκό­πια με πακτωλό κονδυλίων. Έτσι, το σημείο 8 των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει στη σύνοδό του τον Ιούνιο συγκεκριμένη πρωτοβουλία με στόχο την ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης προς στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των υποδομών ζωτικής σημασίας και της κοινωνικής συνοχής στις χώρες της Νότιας Γειτονιάς και των Δυτικών Βαλκανίων», δηλαδή και των Σκοπίων. 

Κράτη-μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν επίσημα τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδο­νίας» στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια: Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Βουλγαρία, Τσε­χία, Εσθονία, Φινλανδία, Αυστρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία.

Κράτη-μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν επίσημα τον όρο €<ΠΓΔΜ» στις διμερείς σχέ­σεις με τα Σκόπια: Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία. Ισπανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Σλοβενία.

* Ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητή θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-01/04-07/04/16)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger