Αρχική » , , , , , , » Στόχος της Τουρκίας η νησίδα Βάτος!

Στόχος της Τουρκίας η νησίδα Βάτος!


Η νησίδα Βάτος που σημειώνεται με το τόξο και βρίσκεται δίπλα από την μεγαλύτερη Παναγιά (Πασάς) και ανήκουν στον γεωγραφικό τομέα των Οινουσών. Αριστερά η Χίος και δεξιά τα Τουρκικά παράλια.
Μάχη είχε δώσει το 1923 σιη Λωζάννη ο Ελευθέριος Βενιζέλος για να περάσει στην ελληνική κυριαρχία.
Ασπίδα προστασίας με μόνιμη παρουσία φρεγάτας και διμοιρίας ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στη διπλανή νησίδα Παναγία.

Δίχτυ «προστασίας» στις Οινούσσες. και δη στη στρατηγι­κής σημασίας για την ασφάλεια της Ελλάδας νησίδα Βάτος, απλώνει και θα συνεχίσει να απλώνει η κυ­βέρνηση, ως άμεση απάντηση στις διαρκείς, κλιμακούμενες και ποιοτι­κά αναβαθμισμένες αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο status quo στο Αι­γαίο και την αναθεώρηση στην πρά­ξη τηςΣυνθηκης της Λωζάννης.

Η Αθήνα ανησυχεί εδώ και καιρό και η ανησυχία της αυτή τα τελευταία 24ωρα γίνεται εντονότερη με τις συ­νεχείς προκλητικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσσες αλλά και το σύνολο των προκλή­σεων στην περιοχή, καθώς όλη αυτή η κατάσταση φαίνεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές πηγές, να βαίνει εκ πα­ραλλήλου με μια σταδιακή αναβάθμιση -εκ νέου- του ρόλου του Στρα­τού στην Τουρκία. Όπως μάλιστα σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, το στρατιωτικό διπλωματικό κατεστημένο στην Τουρκία, με το οποίο συγκρούστηκε αρχικά ο Ερντογάν και φάνηκε να το παραμερίζει, μπαίνει και πάλι, σιγά σι­γά, στο πολιτικό παιχνίδι, κυρίως για δύο λόγους:

Λόγω του Κουρδικού και των μεγάλων πολεμικών μετώπων που έχει ανοίξει η Τουρκία με Κούρδους και Συρία, που εκ των πραγμάτων δί­νουν μεγαλύτερη εξουσία στους στρα­τιωτικούς για να τα διαχειριστούν.

Λόγω του ότι «ξεθύμανε» η πο­λύκροτη υπόθεση «Βαριοπούλα», όπου είχαν εμπλακεί ανώτατοι στρα­τιωτικοί, μέρος των οποίων κάτι κερ­δίζει από τα δικαστήρια και, σιγά σι­γά, επαναδραστηριοποιείται στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ελληνική πλευρά, με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που διαθέτει, έχει καταλήξει στο συμπέρα­σμα ότι η Τουρκία επιδιώκει κάτι πα­ραπάνω από ένα «γκριζάρισμα» στη γεωπολιτικά κρίσιμη συστάδα νησιών και νησίδων στις Οινούσσες.

Όπως επισημαίνουν έγκυρες δι­πλωματικές και στρατιωτικές πηγές, «οι συνεχείς υπερπτήσεις και παρα­βιάσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, όπως συμβαίνει στις Οινούσσες, συνιστά, με βάση το διεθνές δίκαιο, μπλοκάρισμα άσκησης πλήρους κυριαρ­χίας». Σημειώνουν επίσης πως στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι μό­νο η νομική αμφισβήτηση του status quo, αλλά η θεμελίωση, έμπρακτα, «εγγύτητας συνόρων» μέσω των θα­λασσίων ορίων, με άλλα λόγια ένα ιδιότυπο είδος χερσαίων συνόρων με τις μικρασιατικές ακτές.

Ο στόχος των Τούρκων, όπως ανα­φέρουν οι ίδιες πηγές, είναι η νησί­δα Βάτος, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, είναι ακατοίκητη και απέχει μισή ανάσα από τα μι­κρασιατικά παράλια. Εξ ου και μετά την τοποθέτηση μιας διμοιρίας αν­δρών των Ειδικών Δυνάμεων στην Παναγιά, που και αυτή ήταν ακατοί­κητη (που είναι δίπλα στη νήσο Οινούσσα και σε πολύ μικρή απόσταση από τη Βάτο), το βάρος πέφτει στη δη­μιουργία μιας ασπίδας προστασίας για τη Βάτο, που θεωρείται ως το πιο κρί­σιμο και το πιο «καυτό» τμήμα των Οινουσσών.

Έμπειρος διπλωμάτης ανέφερε χα­ρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι έκαναν ό,τι μπορούσαν διαχρονικά για να ασκούν έλεγχο στη νησίδα Βάτος, διό­τι ουσιαστικά θα δημιουργούσαν προ­γεφύρωμα στην καρδιά του Αιγαίου.

Μάχη είχε δώσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη Βάτο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελευ­θέριος Βενιζέλος, τον Ιούνιο του 1923, καθυστέρησε και μπλόκαρε την υπο­γραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (που προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα και τον καθορισμό των θαλασσίων ορίων που περιλαμβάνουν νήσους και νη­σίδες που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση των τριών ν.μ. από την ακτή - άρθρο 2, εδάφιο 2, άρθρα 5 και 6) επί τρεις ημέρες για το θέμα της νη­σίδας Βάτος.

Η τουρκική πλευρά επέμενε για τη νησίδα Βάτος, που απέχει μισή ανά­σα από τα παράλια, προκειμένου να μείνει στην κυριαρχία της, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να δίνει μάχη και να επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρ­ξει τέτοιου είδους προγεφύρωμα στο Αιγαίο και τελικά η νησίδα Βάτος πέ­ρασε στην ελληνική κυριαρχία.

Η ελληνική πλευρά είχε αρχίσει να βρίσκεται επί ποδός για το θέμα των Οινουσσών αρκετές βδομάδες πριν και προτού εκδηλωθεί το μπαράζ των πρόσφατων καθημερινών τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων στην περιοχή, με αφορμή το συμβάν, στις 20 Μαρτίου, της προσέγγισης τουρ­κικού δουλεμπορικού στην Παναγιά (στις Οινούσσες) και την αποβίβαση εκεί 20 μεταναστών.

Το δουλεμπορικό καταδιώχθηκε από σκάφος του Λιμενικού, που μά­λιστα προσπάθησε να εμβολίσει, ενώ στη συνέχεια οι λιμενικοί χρειάστηκε να ρίξουν προειδοποιητικές βολές για να ακινητοποιήσουν το δουλεμπορι­κό. Το συμβάν αυτό, σε ειδική σύ­σκεψη στην Αθήνα, αξιολογήθηκε ως «σοβαρό» και «καλοσχεδιασμένο» και από τότε άρχισε μια προσεκτική επι­τήρηση του συμπλέγματος των Οινουσσών. Η άσκηση αεράμυνας στην Οινούσσες, που διέταξε ο υπουργός Άμυνας με την κλιμάκωση των τουρ­κικών υπερπτήσεων, η μετάβασή του με ελικόπτερο στις Οινούσσες καθώς και π ενεργοποίηση της δύναμης τα­χείας αντίδρασης είναι μια πρώτη ψύ­χραιμη και προσεκτική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Ωστόσο, π ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να απλώσει κι άλλο το δίχτυ προστασίας στις Οινούσσες και πρωτίστως στη Βάτο και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δοθεί εντολή για παρουσία ελληνικής φρεγάτας επί 24ώρου βάσεως δίπλα στη Βάτο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε μάλιστα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ αμέσως μετά την επιστροφή του από Παρίσι / Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμαστεί όλο το πακέτο των κινήσεων της Ελλάδας και στο δι­πλωματικό και το αποτρεπτικό πεδίο για τις παγίδες που στήνει η Τουρκία στις Οινούσσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουρ­γός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εισηγήθηκε ένα πακέτο «έξυπνων, εναλ­λακτικών διπλωματικών κινήσεων» για την υπόθεση των τουρκικών προ­κλήσεων, ενώ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος εξέθεσε τον επιχει­ρησιακό σχεδίασμό που έχει γίνει για την όλη υπόθεση.

Εκτιμήθηκε, επίσης, πως πρέπει να είναι προσεκτική μεν, αλλά σταθερή η παρουσία πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στη Βάτο.

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-17/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger