Αρχική » , , , , , » Βαριές απώλειες για τους ένστολους ...

Βαριές απώλειες για τους ένστολους ...


Νέες μειώσεις σε εφάπαξ και μέρισμα.

Με σημαντικό «ψαλίδι» κιν­δυνεύει το μέρισμα που εισπράττουν οι συνταξι­ούχοι στρατιωτικοί από τα Μετο­χικά Ταμεία Στρατού. Ναυτικού και Αεροπορίας. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως «η χορήγηση πα­ροχών χρηματοδοτείται αποκλει­στικά από τις καταθέσεις των με­τόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Αποκλεί­εται οποιαδήποτε μεταφορά πό­ρων από τον κρατικό προϋπολογισμό». Με αφορμή αυτή την αποστροφή και την εμμονή των δανειστών με την κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαί­νουν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταργηθούν τα ανταποδοτι­κά τέλη που σήμερα χρηματοδο­τούν τα «ένστολα» μετοχικά ταμεία (4% επί των προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμά­των). 

Αν συμβεί αυτό, τα χορη­γούμενα μερίσματα (τουλάχιστον σε Αεροπορία και Ναυτικό) θα πρέπει να ψαλιδιστούν κατά πε­ρίπου 25%. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αναμένεται να αντιμε­τωπίσει σχετικά μικρότερο πρόβλημα καθώς έχει στην ασφάλι­σή του μεγάλο μέρος των αστυνομικών. Υπενθυμίζεται πως τα μερίσματα των στρατιωτικών έχουν ήδη μειωθεί περισσότερο από 40%.

Όσον αφορά το εφάπαξ, δια­σώζεται για τους στρατιωτικούς που θα βγουν τα επόμενα χρόνια στη σύνταξη, ωστόσο μεγάλοι χα­μένοι θα είναι όσοι αποχωρήσουν με πολλά συντάξιμα χρόνια μετά την 1/1/2015. Σύμφωνα με ειδικούς περί την κοινωνική ασφά­λιση, η μείωση για τους δεύτερους, αυτούς δηλαδή που θα αποχωρήσουν μετά το 2015, υπολογίζεται στο 1,3% κατ’ έτος!

Ειδικότερα, για όσους υπέβα­λαν αίτηση ως τις 31/12/2014 το βοήθημα υπολογίζεται σύμφωνα με τιε παλιές, ισχύουσες σήμερα, διατάξεις. Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν αίτηση μετά την 1/1/2015 το βοήθημα υπολογί­ζεται αθροιστικά: Για τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 σύμφωνα με το παλιό καθεστώς και για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2015 σύμφωνα με τον νέο μαθηματικό τύπο που εισά­γει το νομοσχέδιο (συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης με πλασματικό ποσοστό επιστροφής). Αυτό ση­μαίνει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις και όσοι αποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια θα πάρουν εφάπαξ με τον παλιό -σε μεγάλο βαθ­μό- τρόπο υπολογισμού. Όσο μεγαλώνει το τμή­μα του χρόνου ασφάλι­σης μετά την 1/1/2015 τόσο θα μειώνεται το βοήθημα για τους δικαιούχους. Αυτό ισχύει για στρατιωτικούς (Μετοχικά Τα­μεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), αστυνομικούς και πυροσβέστες (ΤΕΑΠΑΣΑ) αλλά και λιμενικούς (ΓΑΛΣ). Το παρήγορο είναι ότι δεν προβλέπεται κάποια τροποποίηση αναφο­ρικά με τους μισθολογικούς βαθμούς υπολογισμού του εφάπαξ και επομένως ισχύει το κοι­νό νομοθετικό πλαί­σιο (398/74) που ισχύει και για τους τρεις ειδικούς λογαριασμούς ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ.

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-30/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger