Αρχική » , , , , » ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε μήνυμα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη για την κατάσταση που οξύνεται συνεχώς στη Νέα Μέση Ανατολή.

ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αναμφίβολα η έκτακτη επίσκεψη-αστραπή του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο αποτελεί είδηση μείζονος σημασίας και θα στρέψει τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ στη χώρα μας και ειδικότερα στο καυτό πρόβλημα του Προσφυγικού. Πίσω από αυτή τη συμβο­λική κίνηση κρύβεται κι ένα βαθύτερο μήνυμα προς τους ισχυρούς της Δύσης για την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, για περιορισμό της ισλαμικής δράσης και κυρίως για επαγρύπνη­ση ενόψει μεγάλων αλλαγών στον χάρτη της περιοχής.

Το πρόγραμμα του Ποντίφικα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες, αρχίζει με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο -άλλωστε, είναι δικός του προσκεκλη­μένος με σχετική επιστολή που του απέστειλε στις αρχές Μαρτίου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προς τον οποίο -για την αποκατάσταση της αλήθειας- το γραφείο του Ποντίφικα απηύθυνε και το σχετικό αίτημα, κατά τους κανόνες της Εκκλησίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κατόπιν επιθυμίας του, η υποδοχή του θα περιοριστεί αυστηρά στα της εθιμοτυπίας και του πρωτοκόλ­λου (είναι και αρχηγός κράτους), ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να μεταβεί και στην Πνύκα για να προσκυνήσει τον βράχο του Αποστόλου Παύλου.

Αμέσως μετά οι δύο θρησκευτικοί ηγέ­τες αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος -ο καθένας στο πλαίσιο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του- θα μεταβούν στο νησί της Λέσβου. Ο Πά­πας Φραγκίσκος ως επίσημος προσκε­κλημένος, ο δε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ως οικοδεσπότης, θα τον συνοδεύει στη Λέσβο. Δίπλα του εύλογα ως οικείος Επίσκοπος -κατά τους κανόνες και την ιερά εκκλησιαστική παράδοση- θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στον οποίο επιτροπικά και πνευματικά ανήκει η εκ­κλησιαστική δικαιοδοσία της νήσου. Τον Ποντίφικα θα υποδεχτεί και ο Μητρο­πολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος ο Γ΄. Αυτά σύμφωνα με τα τυπικά εκκλησιαστικά ζητήματα που προβλέπει το επίσημο πρωτόκολλο.

Απαρατήρητη όμως δεν περνά η επιθυ­μία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του, «να μην εί­ναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα έρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό και στη συνέχεια οι θρησκευτικοί ηγέτες θα γευματίσουμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δυο λόγια ο καθένας μας. Είναι μια συμβολική παρου­σία, που στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Ηγέτες της Δύσης, επαγρυπνείτε!

Στα λόγια του Αρχιεπισκόπου, που φυ­σικά κρύβεται και μια ανησυχία για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας τέ­τοιας επίσκεψης, αναδεικνύεται και το πνεύμα του μηνύματος των ηγετών του Χριστιανισμού. Μήνυμα που εμπεριέχει και πολιτική χροιά, απευθυνόμενο στους ισχυρούς της Γης (ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώ­πη) για την κατάσταση που οξύνεται συ­νεχώς στη Μέση Ανατολή. Στην περιοχή, με επίκεντρο τη Συρία, που καθημερινά «μετασχηματίζεται» με ταχύτατους ρυθμούς και τα σύνορα αλλάζουν με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές. Το βέβαιο είναι ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες Πάπας Φραγκίσκος, Πατριάρχης Βαρθο­λομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενόψει και της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου, τον προσεχή Ιούνιο στην Κρή­τη, θα αναφερθούν και στις καθημερινές, ανηλεείς σφαγές και των χριστιανών της Ανατολής, κυρίως των ορθοδόξων, λόγω του θρησκεύματός τους.

Ωστόσο στο ζήτημα που θα επικεντρω­θούν είναι οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές ανθρώπων από την ευρύτερη πε­ριοχή της φλεγόμενης Μέσης Ανατολής. Από την Υεμένη και το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία και το Ιράκ αλλά και από έτερες χώρες που έχουν ένα κοινό χαρακτηρι­στικό, το Ισλάμ -είτε το μετριοπαθές είτε το ακραίο! Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, ας αναλογιστούμε πώς μπορεί να ερμηνευθεί η συγκεκριμένη, ιδίως σε περίπτωση που οι θρησκευτι­κοί ηγέτες, στο όνομα του ανθρωπισμού και των αρχών της αλληλεγγύης και του χριστιανικού πνεύματος, στείλουν λάθος μήνυμα σε όλους αυτούς τους καταπο­νημένους και κατατρεγμένους λαούς. Όταν θα βλέπουν τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ευρώπης, αλλά και τον Οικου­μενικό Πατριάρχη, που ζει σε ένα κατά βάση μουσουλμανικό και δη σουνιτικό κράτος, όπως η Τουρκία, που έχει κάθε λόγο να θέλει να γεμίσει η Ευρώπη μου­σουλμάνους, να τους συμπαρίστανται και να τους καλωσορίζουν στη νέα «Γη της Επαγγελίας»...

Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπό­ψη τι ακριβώς θα μεταδοθεί από τα αρα­βικά και γενικά τα μουσουλμανικά ΜΜΕ, που έχουν άλλα, βαθύτερα συμφέροντα ως προς το μέλλον της Ευρώπης και της επέκτασης του Ισλάμ. Ιδίως στα σκλη­ροπυρηνικά κράτη, όπου νόμος είναι η Σαρία. Μεγάλη σημασία, λοιπόν, έχουν όχι μόνο τα όσα θα δηλώσουν δημοσίως Πάπας Φραγκίσκος, Πατριάρχης Βαρθο­λομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί. Όπως και το μήνυμα που θα στείλουν στη διεθνή κοινότητα οι πολι­τικοί μας άρχοντες -από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι τον πρωθυπουργό και όλους όσοι βρεθούν εκεί. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-15/04-21/04/16)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger