Αρχική » , , , , , » Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΕΕΝΣΑ): Είναι επικίνδυνο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΕΕΝΣΑ): Είναι επικίνδυνο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο


Ως ώρες ευθύνης για όλους, περιγράφει ο Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΕΕΝΣΑ) την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Ε.Δ, αναφορι­κά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυ­νας, κ. Καμμένο, αλλά και προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινω­νικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Κατρούγκαλο, ο ΣΕΕΝΣΑ, αφού αναδεικνύει τις δράσεις που ανέλαβε προ­ειδοποιώντας για τους κινδύνους του νέου ν/σ, κα­λεί τους βουλευτές να συνταχθούν εναντίον του.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του Συνδέσμου αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Ο Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Πολεμι­κής Αεροπορίας (ΣΕΕΝΣΑ), στις αρχές του Φε­βρουάριου διοργάνωσε ημερίδα καταγγέλλοντας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. (...) Σήμερα, δυόμισι μήνες μετά, τα μέλη του ΣΕΕΝΣΑ δικαιώνονται, δυστυχώς. Όσοι έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα υποβάλ­λουν αίτηση αποστρατείας ή αποστρατευθούν από την έναρξη ισχύος του νόμου έως την 31/12/2016, ήτοι οι “νέοι συνταξι­ούχοι", θα υπαχθούν στις διατάξεις του νέου αυτού νόμου και θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς θα έχουν μείωση στις κυρίες συντάξεις τους περί το 20%, ενώ στις επικουρικές τους περί το 30%. Για να μην υποστεί κάποιος τις μειώσεις του επερχόμενου νόμου, θα έπρεπε να έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δι­καίωμα την 31/12/2014, ακόμα και αν αποχωρεί μέσα στο 2016 από την Υπηρεσία του. 

Ωστόσο, οι επανυπολογισμοί που θα γίνουν είναι ποικίλοι και δεν θα σταθεροποιηθούν πριν από το 2017. (...). Ιδρύεται, επίσης, νέος φορέας (ΕΦΚΑ), στον οποίο και θα μεταφερθεί το σύνολο των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των στρατιωτι­κών. Τα λεγόμενα δε «ειδικά επιδόματα», γνωστά στους κύκλους των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, δεν λαμβάνονται, βάσει του νέου νόμου, υπόψη για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. (...) Ο ΣΕΕΝΣΑ καλεί το σύνο­λο των Ελλήνων Βουλευτών να συνταχθεί ενάντια σε μέτρα που καταστρέφουν ακόμη περισσότερο την πιο δοκιμασμένη, από την αρχή των μνημονιακών μέτρων, κοινωνική ομάδα της χώρας η οποία, άλλωστε, δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει με απεργίες και καταλήψεις, όπως άλλες».

ΕΔ και συνταξιοδοτικό: Απαγορευτικό το κόστος εξαγοράς μάχιμης πενταετίας και πλασματικών χρόνων

Απαγορευτικό κρίνεται το κόστος για τα στελέχη των ΕΔ εξαγοράς της μάχιμης πεντα­ετίας και των πλασματικών χρόνων, σύμφω­να με το νέο ασφαλιστικό ν/σ που κατατέθη­κε προς ψήφιση στη Βουλή. Στην παρ. 2 του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, το κόστος εξα­γοράς τριπλασιάζεται από 6,67% στο 20% για όσους έχουν καταταγεί μετά την 1 Οκτώβρη 1990, με αποτέλεσμα ελάχιστα να είναι τα στελέχη που θα εξαγοράσουν αυτά τα χρό­νια. Ούτε το εφάπαξ που θα λάβουν τότε δεν θα επαρκεί για να καταλάβουν αυτές τις ει­σφορές. Έτσι, το πιο πιθανό είναι πως κανείς πριν από τα 58 έτη δεν θα υποβάλει αίτηση για σύνταξη. Συγκεκριμένα, τα στελέχη που εισήλθαν στις ΕΔ μετά την 1/10/1990 και έως 31/12/1995 και δικαιούνται να βγουν στη σύνταξη με 32 έτη και εξαγορά 8 ετών θα αναγκαστούν, εκ των πραγμάτων, να παρα­μείνουν άλλα 8 χρόνια και να βγουν με τη συμπλήρωση 40 ετών. Για όσους εισήλθαν στις ΕΔ μετά την 1/1/1996 δικαιούνται σύν­ταξη με συμπλήρωση 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας και εξαγορά 5 ετών. 

Και εδώ, δη­λαδή, αν δεν εξαγοραστούν αυτά τα 5 έτη, τα στελέχη θα πρέπει να παραμείνουν 40 έτη. Έτσι το 32+8 ή το 35 + 5 ουσιαστικά δεν ισχύουν, καθώς κανείς δεν θα έχει την ικα­νότητα να εξαγοράσει αυτά τα χρόνια. Έτσι οι τιμές εξαγοράς για 5 έτη ποικίλλουν από 20.400 ευρώ έως και 42.000 ευρώ για μεικτές συντάξιμες αποδοχές από 1.700 έως και 3.500 ευρώ, και για 8 έτη από 32.640 ευρώ έως και 67.200 ευρώ για τις ίδιες μεικτές συντάξιμες αποδοχές. Και μηνιαίες εισφορές από 340 έως και 700 ευρώ.

Η Πρωτοβουλία Αποστράτων

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από πολλούς συνδικαλιστικούς φορείς αποστράτων των ΕΔ και των ΕΣ εξαιτίας του νέου ασφαλι­στικού ν/σ. Η Πρωτοβουλία Αποστράτων σε ανακοίνωσή της ανα­φέρει, μεταξύ άλλων, πως «η μετα­φορά του συνόλου των ασφαλιστι­κών δικαιωμάτων και υποχρεώσε­ων μας στον Ενιαίο Φορέα Κοινω­νικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η δρα­στική μείωση των συντάξεων παλιών και νέων συνταξιούχων μέσα από τον επανυπολογισμό των συν­τάξεων και τις αλχημείες του υπολογισμού των συνολικών συντάξι­μων αποδοχών, η εκμηδένιση των επικουρικών συντάξεων αποτε­λούν ενδεικτικά μέτρα του ν/σ που, σε συνδυασμό με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολο­γίας που έχει ήδη αναγγελθεί, οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωσή μας». 

Ακόμη, η Ένωση Αποστράτων στην ανακοίνωσή της αναφέ­ρει πως «Το νέο “ειδικό” μισθολό­γιο που ετοιμάζεται για το εν ενεργεία προσωπικό των Ενόπλων Δυ­νάμεων και των Σωμάτων Ασφα­λείας θα διαψεύσει και τους τελευταίους θιασώτες του μύθου ότι τα “ειδικά” μισθολόγια σημαίνουν και δήθεν “ειδική”- καλύτερη με­ταχείριση των συναδέλφων».

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-29/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger