Αρχική » , , , , » Παραβάσεις, παραβιάσεις και «ψυχραιμία παιδιά»!

Παραβάσεις, παραβιάσεις και «ψυχραιμία παιδιά»!


Η πρώτη είδηση είναι ότι τουρκικό αε­ροπλάνα στις 11,12,13 και 14 Απριλίου πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες και συγκεκριμένα τη νησίδα Πασάς ή Παναγιά, όπως για λόγους «εθνι­κούς» τη μετονομάσαμε πριν λίγα χρόνια. Η δεύτερη ότι ελικόπτερο της FYROM -αυ­τής που «ευθαρσώς» κάποιοι κυβερνητικοί αποκαλούν «Μακεδονία»- πραγματοποί­ησε υπέρπτηση πάνω από ελληνικό έδα­φος.

Δεν ήσαν λίγοι όσοι έσπευσαν να αναφερ­θούν σ’ αυτά τα γεγονότα. Οι μεν «αντι­δράσεις» από την κυβέρνηση ήσαν σα­φώς σπασμωδικές, ενώ οι δηλώσεις από την αντιπολίτευση αποσκοπούσαν -εξίσου σαφώς- σε μικροκομματικά οφέλη. Οι μεν υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 έγι­ναν σε μεγάλα ύφη από 9.000 έως 34.000 πόδια ήτοι 2.743 έως 10.363 μέτρα. Είχαν διάρκεια το μέγιστο 1 λεπτό και ήσαν δί­πλα στην οριογραμμή του FIR Αθήνας. Αυ­τό σημαίνει ότι η πρόθεση των Τούρκων ήταν να καταδείξουν απλώς την παρουσία τους (και στα ένα-δύο πλοία της ΝΑΤΟϊκής SNMG2, που έπλεαν στην περιοχή), χωρίς να διακινδυνεύσουν τίποτε περισσότερο, όπως π.χ. μια εμπλοκή μέσα στο FIR Αθή­νας με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θεω­ρείται ακόμα σίγουρο ότι οι Τούρκοι ήθε­λαν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους για τις ασκήσεις «Ηνίοχος 2016» και «Noble Dina 2016» στις οποίες Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Έλληνες συνεργάστηκαν με με­γάλη επιτυχία χωρίς αυτούς. Γνωρίζουν άλλωστε -καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- ότι θα ήταν εντελώς παράλογο να δημιουργήσουν, αυτήν την περίοδο, έντα­ση και με την Ελλάδα, όταν έχουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τους Κούρδους, τη Συρία και τη Ρωσία, ενώ η Ε.Ε. έχει αρ­χίσει να μεταστρέφεται εναντίον τους για το προσφυγικό.

Η περίπτωση με τα ελικόπτερα της FYROM είναι εντελώς διαφορετική. Ναι μεν υπήρ­ξε υπέρπτηση στις 21 Απριλίου, αλλά, και εδώ, ήταν ενός λεπτού και - το σημαντικό­τερο - σε μια περιοχή εντελώς ορεινή που «δεν πατάει άνθρωπος». Απλώς έλεγχαν μήπως υπήρχαν πρόσφυγες-λαθρομετανάστες που οδηγούμενοι από «αλληλέγγυ­ους» -που εμείς «χαϊδεύουμε»- προσπα­θούσαν να περάσουν στη χώρα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η FYROM δεν έχει αμφι­σβητήσει ποτέ τη συνοριακή γραμμή, ενώ, στρατιωτικά, είναι αμελητέα.

Το ζήτημα είναι ότι εμείς αντιδράσαμε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Αφενός δεί­ξαμε ότι η συνεργασία ΥΠΕΞ - ΥΕΘΑ είναι ανύπαρκτη ή περίπου ανύπαρκτη. Αφετέ­ρου, στην περίπτωση της Τουρκίας, το ΥΕΘΑ έκανε την άσκηση «Πυρπολητής» κο­ντά στον καταυλισμό της Ειδομένης και κι­νητοποίησε την αεράμυνα στην Χίο. Και στον μεν πρώτο σκέλος πέτυχε να πανικοβάλει τα προσφυγόπουλα του καταυ­λισμού, ενώ στο δεύτερο, να βγουν από τα στρατόπεδά τους τα οχήματα των συστημάτων OSA και ASRAD. Λες και χρειά­ζονται πολύ ώρα ή ιδιαίτερες διαδικασίες, για να γίνει κάτι τέτοιο. Φυσικά αφήνουμε ασχολίαστη την παρουσία του κ. Παν. Κομ­μένου τόσο στον χώρο όπου έγινε ο «Πυρπολητής», όπως και στον Πασά. Το αυτό ισχύει και για την κυβερνητική σύσκεψη -που βαφτίστηκε ΚΥΣΕΑ- της 15ης Απρι­λίου, τα αποτελέσματα της οποίας θα μεί­νουν στην ιστορία. Απλώς θέλουμε να ελ­πίζουμε ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτό, αντιλήφθηκαν ότι στα θέματα αμυντικής κι εξωτερικής πολιτικής χρειάζονται μια κάπως μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρό­τητα χειρισμών.

(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-16/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger