Αρχική » , , , , » Το τελικό σχέδιο για τις αποδείξεις - Και με κάρτα και με μετρητά το αφορολόγητο

Το τελικό σχέδιο για τις αποδείξεις - Και με κάρτα και με μετρητά το αφορολόγητο


Μόνο με κάρτα η μέσω τράπεζας οι αγορές πάνω από τα 500 ευρώ.

Κατατίθεται το επόμενο δεκαήμερο στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο αφορολόγητο και τις αποδείξεις. Οι αποδείξεις που θα πρέπει να μαζέψουμε για φέτος θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος και θα φτάνουν ως το ποσό του αφορολόγητου ορίου, ανάλογα με τα παιδιά που έχουν μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι, οι οποίοι και δικαιούνται αφορολόγητο.Για φέτος και καθώς φτάνουμε στον Ιούνιο θα ακολουθηθεί μεικτό σύστημα. Θα μετρήσουν δηλαδή τόσο οι παλιές αποδείξεις με μετρητά, όσο όμως και οι αποδείξεις με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι μόνες αποδείξεις που θα μετράνε στην εφορία και θα είναι αυτές μέσω των οποίων οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα “χτίζουν” το αφορολόγητό τους θα είναι μονάχα ηλεκτρονικές.

Η πληρωμή με μετρητά

Με βάση το νέο νομοσχέδιο αλλάζουν όλα και στις πληρωμές με μετρητά. Πλέον θα γίνει υποχρεωτική η πληρωμή ποσών άνω των 50 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ πέφτει στα 500 ευρώ το ποσό από τα 1.500 που είναι σήμερα για τις συναλλαγές των πολιτών. Για τους πολίτες δηλαδή όλες οι αγορές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και με τη χρήση κάρτας ή επιταγής τράπεζας.

Κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές

Σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων, το υπουργείο, λέει ο Τ. Αλεξιάδης, είναι στο τελικό στάδιο θέσπισης μιας σειράς από μέτρα, τα οποία φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η έκπτωση φόρου εισοδήματος (για χτίσιμο του αφορολόγητου) με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, οι κληρώσεις και διάφορα άλλα.

Όμως, πέραν των βασικών μέτρων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο θέσπισης, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μια σειρά από άλλες δράσεις που θα πλαισιώσουν τις κύριες και θα ενισχύσουν την διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν γίνει μόνο με τέτοια μέσα, καθώς και φοροαπαλλαγές, οι οποίες φυσικά δεν πρέπει να δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Δημοσίου, ήδη εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία θεσπίζεται ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής ποσών σε δικαιούχους μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έχουμε έτοιμη διάταξη η οποία ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους.

Περαιτέρω, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες, να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων σε θέματα που αφορούν την μείωση της χρήσης μετρητών (για συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες και γενικότερα με το Δημόσιο) σε συναλλαγές εντός των κόλπων του Δημοσίου (e-οίκοθεν) καθώς και την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης θεσπίζουμε πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, ώστε ο κάθε πολίτης που επιθυμεί, να μπορεί να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και τη διασφάλιση των συναλλαγών, θεσπίζεται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ηλεκτρονική διενέργεια διασταυρώσεων και την καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων.

Συγκεκριμένα, η διασύνδεση των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η αποστολή στοιχείων τόσο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όσο και από εταιρείες παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, αποτελούν ορόσημο στην προσπάθειά μας για πάταξη της φοροδιαφυγής”.

thebest.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger