Αρχική » , , , » Βόμβα η απόφαση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Βόμβα η απόφαση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας


Δικαστικός «κόφτης».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ ζητεί αποκατάσταση αποδοχών στα επίπεδα του 2012, την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Του ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΡΑΛΗ
a.geralis@realnews.gr

Σαν «βόμβα» έσκασε στο υπουργείο Οικονομι­κών η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλί­ου της Επικρατείας για άμεση επαναφορά των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του 2012. Και αυτό γιατί η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήρθε λίγα 24ωρα πριν κατατεθεί στην Βουλή το νομο­σχέδιο με τις νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου -μεταξύ αυτών και στους ενστόλους- αλλά και η διάταξη για τον αυτόματο «κόφτη»», που αν και όποτε χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, θα επιφέρει επιπλέ­ον μειώσεις και στα ειδικά μισθολόγια. Υπάρχει δη­λαδή κίνδυνος να τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας των νέων βέβαιων ή πιθανών μειώσεων, ενώ σίγουρα ανοίγει ο δρόμος για νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δικαίωσε πάλι τους ενστόλους, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγ­ματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Πρόκειται για την απόφαση βά­σει της οποίας διαμορφώθηκαν οι αποδοχές τα επιδό­ματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από όσο προβλεπόταν πριν από το 2012.

Άγνοια για την απόφαση

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως δηλώνει άγνοια για την απόφαση. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις το κόστος υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ υπολογίζε­ται σε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο που η συμφωνία με τους δανειστές προ­βλέπει νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια -μεταξύ και των ενστόλων- ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες πριν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο εισάγει την εφαρμογή του «κόφτη» δαπανών στον κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του οποίου πρόκειται να γίνουν μειώσεις και στα μισθολόγια ειδικών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών, αν χρειαστεί. Εκτός αυτού, η ανη­συχία της κυβέρνησης αφορά το ενδεχόμενο η απόφαση για τους ενστόλους να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από καθηγητές ΑΕΙ, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστές, αλλά και συνταξιούχους των ει­δικών μισθολογίων, που έχουν δικαιωθεί και περιμέ­νουν επιστροφή των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου το 2012.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε και πάλι δι­καιώσει τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1ης Αυγούστου του 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και πρέπει να επανέλθουν στο προηγούμενο, προ των μειώσεων, καθεστώς. Στη συνέχεια, ψηφίστηκε ο νόμος του 2014 της κυβέρνη­σης Σαμαρά - Βενιζέλου, που επέστρεψε στους δικαιούχους μόνο το 50% των διεκδικήσεών τους. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω των ενώσεων τους. Ο αριθμός τους πάντως υπολογίζεται σε περισσότερους από 140.000...

(Realnews-15/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger