Επιφυλακή για τους μισθούς στον Στρατό


Το «πάγωμα» των ωριμάνσεων θα φέρει απώλειες εσόδων έως και 248 ευρώ! Τι θα γίνει αν το κυβερνητικό επιτελείο δεν βρει τα απαραίτητα ισοδύναμα για να καλυφθούν τα 118.000.000 €! Οι δεσμεύσεις του Καμμένου για λύση.

Από τον Ανδρέα Κούτρα
akoutras@dimokratianews.gr

Το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυ­νάμεων θα σήμαινε επι­πλέον απώλειες εσόδων έως και 248 ευρώ τον μήνα. Τεράστιο ποσό, ιδίως μετά το «μαχαίρι», της τά­ξης του 50%, που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί αλλά και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας στις αποδο­χές τους στα χρόνια των Μνημονίων.

Ο κίνδυνος πάντων δεν έχει εκλείψει οριστικά, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα. Η τροπολογία για το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών πα­ραμένει σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια. Κι αυτό γιατί έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους υπουρ­γούς να καταθέσουν εναλλακτικά μέ­τρα προκειμένου να καλυφθεί το πο­σό των 118.000.000 ευρώ που θα προέκυπτε σε ετήσια βάση από την ανα­στολή χορήγησης των μισθολογικών ωριμάνσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Οι δανειστές

Μέχρι τότε όμως πολλά μπορεί να συμβούν, ιδίως όταν οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν νέα μέτρα και προαπαιτούμενα για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ή για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτός είναι ο λόγος που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν σε συναγερμό, όπως και οι υπό­λοιποι αμειβόμενοι με ειδικά μισθο­λόγια. «Το πρόβλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση έλαβε παράταση έως τις 31/12/2016 και πλέον οι αρμόδι­οι υπηρεσιακοί οικονομικοί παράγοντες των εμπλεκόμενων υπουργείων θα πρέπει να εξοικονομήσουν τα απα­ραίτητα κονδύλια.

Βέβαια απορίας άξιο είναι το πού θα εξευρεθούν αυτά τα ισοδύναμα, όταν όλα δείχνουν ότι οι Προϋπολο­γισμοί των υπουργείων, αν δεν υπάρξει καθ’ υπέρβαση πίστωση αυτών, θα είναι ελλειμματικοί και οι ανάγκες διαρκών αυξάνονται» τόνισε η Ομο­σπονδία Σωμάτων Ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των 118.000.000 ευρώ αφορά το σύνολο των Ειδικών Μισθολογίων. Το μεγα­λύτερο μέρος του αφορά αναλογικά το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις μισθόλογικές προαγωγές των δικαστικών. Το ποσό που αντιστοιχεί στους στρατιωτικούς αγγίζει τα 27.300.000 ευ­ρώ. Ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δήλωσε ότι αυτό θα εξοι­κονομηθεί από εξοπλιστικά προγράμ­ματα που δεν θα υλοποιηθούν, από την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, την πώλη­ση στρατιωτικού υλικού που βρίσκε­ται στις αποθήκες και αποζημιώσεις για υποθέσεις δωροδοκίας από ξένες εταιρία που καταδικάστηκαν τελεσί­δικα. Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένους κωδικούς.

Πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας » αναφέρουν πως ήδη οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργεί­ου Εθνικής Άμυνας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να είναι εγκαίρου έτοιμα τα ποσά προς διάθε­ση από άλλους κωδικούς του Προϋ­πολογισμού, προκειμένου να μη βρε­θούν οι ένστολοι προ εκπλήξεων στις αρχές του 2017 και απολέσουν μεγά­λο μέρος του μισθού τους, ειδικά όσοι βρίσκονται στους βαθμούς των ανώτε­ρων αξιωματικών.

Αυτή είναι η κατηγορία που θα έχανε τα περισσότερα χρήματα, έως 248 ευρώ (μεικτά) τον μήνα.

Οι απώλειες για τους υπαξιωματικούς θα ήταν την τάξης περίπου των 50 ευρώ και για τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς έως 100 ευρώ. Ποσό επίσης σημαντικό, δεδομένου του μι­σθού που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα στελέχη.

θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως δεν υπολογίζεται μόνο το ποσό καθ’ αυτό των μισθολογικών προα­γωγών. αλλά συμπαρασύρονται τόσο το χρονοεπίδομα όσο και το επίδομα ειδικής απασχόλησης, τα οποία ακολουθούν τον βασικό μισθό.

Παράδειγμα με υψηλόβαθμο!

Αντισυνταγματάρχης με συμπλη­ρωμένα 24 έτη υπηρεσίας λαμβά­νει μισθολογικό βαθμό συνταγματάρχη (1.221 ευρώ). Μέσα στη δι­ετία 2017-2018 και μόλις συμπλη­ρώσει τα 25 έτη υπηρεσίας θα δικαιούται μισθολογικό βαθμό 2/3 ταξιάρχου - συνταγματάρχη, δηλαδή 1348 ευρώ (απώλεια 127 ευρώ, αν ίσχυε το «πάγωμα»).

Επίσης θα δικαιούται ποσό λόγω χρονοεπιδόματος 4% επί του νέου βασικού μισθού (από 48% θα δικαιούται 52%). Τέλος, θα δικαιούται και παραπάνω πο­σό, λόγω του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που δίνεται σε συ­νάρτηση με τον μισθολογικό βαθ­μό. Συνολικά, μόνο από τα πρώ­τα δύο προκύπτει ποσό 242 ευρώ μεικτά (127 ευρώ λόγω μισθού και 115 λόγω επιδόματος χρόνου υπηρεσίας) που δεν θα λάβει, αν ισχύσει το «πάγωμα» 2017-2018.

(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger